ΕΛΛΑΔΑ

Νόρμαν Ατλάντικ: «Βοηθήστε μας!»

Νόρμαν Ατλάντικ: «Βοηθήστε μας!»

Κι ενώ οι πρώτες φωτογραφίες από την καταστροφή στο Norman Atlantic βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω της ιταλικής ιστοσελίδας brindisioggi.it, συγγενείς αγνοουμένων απευθύνουν κυριολεκτικά έκκληση, προκειμένου να μάθουν κάτι για τους ανθρώπους τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι Έλληνες αγνοούμενοι είναι εννέα, δύο Ιταλοί και δύο ακόμη άτομα άγνωστης εθνικότητας: ένα παιδάκι επτά ετών και η θεία του!

Της Γεωργίας Λινάρδου

Ουσιαστικά μόνοι τους προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι για το πόσοι τελικά ήταν οι επιβάτες στο πλοίο, αλλά και οι μετανάστες που είχαν κρυφτεί σε φορτηγά με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα. Επίσημη και απόλυτη ενημέρωση για το πόσοι ήταν οι άνθρωποι πάνω στο πλοίο δεν έχει υπάρξει.

Αναφορές από διεθνή μέσα μιλούν για από δέκα αγνοούμενους, μέχρι και πάνω από είκοσι.

Συγγενείς αγνοουμένων χτυπούν ότι πόρτα με σκοπό να μάθουν έστω μία πληροφορία για τους ανθρώπους τους. Ρωτούν επιζώντες, παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα βίντεο που έχουν τραβήξει επιβάτες με σκοπό να εντοπίσουν τους δικούς τους, παρακαλούν τα ΜΜΕ να δημοσιεύουν διαρκώς τις φωτογραφίες των αγνοουμένων και εκλιπαρούν: «Βοηθήστε μας!».

Ο οδηγός μιας νταλίκας ξεσπά για τους αγνοούμενους συναδέλφους του: «Κάποιοι εγκληματίες μας έστειλαν ταξίδι με προορισμό τον άλλο κόσμο στο ξενοδοχείο "Ο Θάνατος" ακολουθώντας το οργανωμένο σχέδιο πλουτισμού χτισμένο πάνω σε ανθρώπινες ζωές. Εμείς που με την βοήθεια του θεού και τις προσευχές όλου του κόσμου τούς χαλάσαμε τα σχέδια και καταφέραμε να επιβιώσουμε μέσα από μία κόλαση και εγώ προσωπικά υπόσχομαι στην μνήμη των χαμένων συναδέλφων μου και όλων των άλλων συνανθρώπων μου που δολοφονήθηκαν σε αυτό το καράβι να είναι σίγουροι ότι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά».

Συγγενείς αγνοουμένων μου περιγράφουν: «Ο κύριος Καραβαγγέλης, κύριος Συμεωνίδης και κύριος Παπαδόπουλος είναι οι μόνοι που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα κάπου πάνω στο πλοίο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς. Καταντάει πλέον όλο αυτό ένα θρίλερ, ξυπνάμε το πρωί και λέμε "συνεχίζεται ο εφιάλτης". Ο κύριος Ιωάννης Συμεωνίδης εντοπίστηκε στο κατάστρωμα Κυριακή πρωί, ο αδερφός του τον βρήκε μέσω ενός βίντεο που είχε τραβήξει ένας κύριος με το κινητό του, περίμενε να ανεβεί την σκάλα ώστε να τον πάρει το ελικόπτερο, πλέον είναι όμως και αυτός καπνός όπως και ο κύριος Ευάγγελος Καραβαγγέλης που εντοπίστηκε στο σαλόνι και ο κύριος Γεώργιος Παπαδόπουλος που οι Ιταλοί είχαν δώσει κιόλας λάθος πληροφορία στην οικογένεια ότι βρισκόταν σε ιταλικό πολεμικό πλοίο με διασωθέντες. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει κάπου να είναι,όπως και ο οι κύριοι Βασίλειος Τσάμης.για τον οποίο ανελλιπώς ψάχνει η αδερφή του και οι ανιψιές του, Νικόλαος Σαγιρίδης,ο οποίος αναζητείται από την οικογένεια του,ο Απόστολος Νικολαράς, για τον οποίο είχε γίνει ένα μπέρδεμα καθώς παντού παρουσιάζεται η φωτογραφία του ξαδέρφου του ο όποιος έχει το ίδιο όνομα και σας παρακαλώ να δημοσιεύστε και την αληθινή φωτογραφία του κυρίου Νικολαρά, ο Ιωάννης Σοφός, για τον οποίο επίσης αποκλείεται να μην τον είδε κάποιος και ο πλέον αγνοούμενος Γιώργος Δούλης».

Οι πρώτες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το brindisioggi.it προέρχονται από το γκαράζ 3 και 4. Ακόμη και τώρα, η δουλειά των ανθρώπων της ιταλικής Ναυτικής Πυροσβεστικής είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Πόνος, οργή και θυμός

«Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κόσμος που ξέρει. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και τους παρακαλούμε να μας βοηθήσουν, να πουν κάτι. Δεν γίνεται να έγιναν πουλιά και να πέταξαν», μου λένε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC πριν από μερικές ημέρες το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τον Ιταλό εισαγγελέα που διερευνά τα αίτια του ναυαγίου, μέχρι την περασμένη Πέμπτη ο αριθμός των αγνοουμένων εκτιμώνται στους 28 ανθρώπους. Ανάμεσα τους 16 επιβάτες και και δύο άντρες από τη Συρία οι οποίοι είχαν μπει στο καράβι μαζί με τις οικογένειες τους ως λαθρεπιβάτες.

Στην ιταλική ιστοσελίδα (brindisioggi.it) η οποία ανέβασε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Norman Atlantic, υπάρχει η εξής περιγραφή που συνοδεύει το υλικό: «Εδώ φαίνεται η κόλαση. Υπάρχουν μόνον στάχτες και πτώματα»...

Εικοσιτρείς ημέρες από το τραγικό συμβάν στο Norman Atlantic και ακόμη στο... μηδέν. Το απόλυτο μπάχαλο.

Μου περιγράφουν: «Η Ελλάδα μας έχει γυρίσει την πλάτη και είμαστε μόνοι μας. Όλες οι οικογένειες σαν μια ομάδα. Θα παλεύουμε και θα ψάχνουμε ώσπου να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και ώσπου να βρεθούν. Απλώς είμαστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι πλέον. Είναι απίθανο να μην είδαν όλους αυτούς τους αγνοούμενους συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι εννέα Έλληνες, δύο Ιταλοί, δύο άγνωστους εθνικότητας, ένα παιδάκι 7 ετών και η θεία του και πολλοί άλλοι».

Σχετικές ειδήσεις