ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θρίλερ με το πλοίο «GOODFAITH» που προσάραξε στην Άνδρο

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θρίλερ με το πλοίο «GOODFAITH» που προσάραξε στην Άνδρο

Καλά είναι τα νέα που έρχονται από την Άνδρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του φορτηγού πλοίου “GOODFAITH” που προσάραξε τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/02/2015) στις βόρειες ακτές και παρουσιάζει εισροή υδάτων.

Και τα είκοσι δύο μέλη του πληρώματος –είκοσι ένας Φιλιππινέζοι κι ένας Ρουμάνος- είναι καλά στην υγεία τους.

Από αυτούς, τέσσερις παραμένουν πάνω στο πλοίο ενώ τους άλλους δέκα οκτώ περισυνέλλεξαν τα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα που έσπευσαν στο σημείο και τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και στο ελικοδρόμιο της Άνδρου.

Το φορτηγό πλοίο προσάραξε στα βόρεια του νησιού κι ενώ στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι έως και 10 μποφόρ.

Το μεσημέρι με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) αποδεσμεύθηκαν οι φρεγάτες «Αιγαίο» και «Θεμιστοκλής» που είχαν σπεύσει προς την Άνδρο για να προσφέρουν βοήθεια.

Η κατάσταση του πλοίου προς το παρόν είναι δύσκολη να εκτιμηθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο σημείο.

KARAVI2

Το “GOODFAITH” σημαίας Κύπρου, είχε αποπλεύσει από την Ελευσίνα με προορισμό την Οδησσό της Ουκρανίας, κενό φορτίου.

Νωρίτερα το πρωί και κατόπιν εντολής του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου και ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου μετά από σχετικό αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ,) στην επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του Φ/Γ πλοίου "GOODFAITH", από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής, τα παρακάτω μέσα:

1 Φ/Γ ( "ΑΙΓΑΙΟ" ) (Πλοίο Σκοπούν)
1 Φ/Γ ("ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ")
3 Ε/Π SUPER PUMA της ΠΑ (από Χίο, Ελευσίνα και Λήμνο)

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης βρίσκονται ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ., Αθανάσιος Αθανασόπουλος συντονίζοντας την επιχείρηση.

Δύο ακόμα περιστατικά στη θάλασσα:

Την Τρίτη (10/02/2015), στη θαλάσσια περιοχή του όρμου της Αντίκυρας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας που βρίσκονταν στη διαδικασία μεθόρμισης από τις λιμενικές εγκαταστάσεις του «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» σε ασφαλές αγκυροβόλιο, λόγω μηχανικής βλάβης, προσέκρουσε στην πλώρη άλλου φορτηγού πλοίου που ήταν προσδεδεμένο στον ίδιο προβλήτα της λιμενικής εγκατάστασης.

Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός ούτε θαλάσσια ρύπανση παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Στο μεταξύ στη Σίκινο μεταφέρεται με τη βοήθεια ρυμουλκού το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Μελίνα ΙΙ» που με επταμελές πλήρωμα ήταν από χθες ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ρήνειας Μυκόνου.

Το πλοίο, κενό επιβατών, ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έσπασαν οι κάβοι του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει μία από τις προπέλες και να τεθεί εκτός λειτουργίας η μία μηχανή του.

Σχετικές ειδήσεις