ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία είχε το Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις

Μεγάλη επιτυχία είχε το Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις

Με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου ολοκληρώθηκε και φέτος η τριήμερη γιορτή γεύσεων του αθηνοράματος Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

140 ποιοτικοί Έλληνες παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε ενα κοινό που απολάμβανε να δοκιμάζει και να μαθαίνει τα μυστικά του κάθε παραγωγού.

Γευσιγνωσίες, εργαστήρια γεύσης, μαθήματα μαγειρικής και μία μεγάλη ποικιλία αλμυρών και γλυκών γεύσεων, έκαναν τη γιορτή αυτή μοναδική ενώ μουσικές εκδηλώσεις, happenings, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά μεταμόρφωσαν τον βιομηχανικό χώρο σε ένα μεγάλο πανηγύρι.

ellada giorti gefseis anoiksi2015 generic

Γιατί αυτός είναι ο στόχος. Το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις – Άνοιξη» έχει το χαρακτήρα μιας ευρύτερης γιορτής στη διάρκεια της οποίας η ποιοτική Ελληνική γευστική πραγματικότητα συναντάται με τον πνευματικό πολιτισμό μέσα από μια σειρά από δρώμενα (μουσική, θεατρικά happenings, εικαστικές παρεμβάσεις, κ.λπ.). Στα πλαίσια μιας διακριτικής συνύπαρξης με τη γεύση να έχει τον πρώτο λόγο, οι επισκέπτες συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή με ποιοτικά χαρακτηριστικά που πηγάζουν μέσα από τη σύγχρονη δημιουργική ζωή του τόπου μας.

Το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» έχει σαν κύριο στόχο την ανάδειξη ελληνικών διατροφικών προϊόντων (πρωτογενών ή αποτέλεσμα μεταποίησης), με κοινό χαρακτηριστικό την βεβαιωμένη ποιότητα.
Οργανώνεται δύο φορές το χρόνο, την Άνοιξη (Απρίλιο ή Μάιο) και το Χειμώνα (το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου).

Τα προϊόντα εξέπληξαν με την ποιότητα και την ποικιλία τους, από μέλι, κρασί και λάδι, μέχρι σαλιγκάρια, ζυμαρικά με σοκολάτα και μπισκότα από βελανίδια, τυριά από διάφορα μέρη τη Ελλάδας, ελιές μοναδικης γεύσης, μια συλλογή που δεν περιγράφεται.
Δεν θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε όλους τους εκθέτες, όμως αξίζει να γνωρίσουμε έστω κάποιους από αυτούς.

Τυριά Νάξου Κουφόπουλος

koufopoulos

Εκσυγχρονίζοντας το οικογενειακό τυροκοµείο, ο Μανώλης Κουφόπουλος παράγει όλη την γκάµα των παραδοσιακών τυριών του νησιού, ενώ δεν σταµατάει να πειραµατίζεται µε νέα είδη. H αφοσίωσή του στη µεγάλη τυροκοµική παράδοση της Νάξου συνέβαλε σηµαντικά στην καθιέρωση της γραβιέρας Νάξου ως ΠΟΠ, ενώ σήµερα, χρησιµοποιώντας γάλα από ντόπιους κτηνοτρόφους, παράγει 27 είδη τυριών µεταξύ των οποίων η πολυβραβευµένη γραβιέρα (και πενταετούς ωρίµανσης), το ονοµαστό αρσενικό από αιγοπρόβειο γάλα, το θηλυκοτήρι, η κεφαλογραβιέρα Άγιος Ισίδωρος, το µελανοτύρι, ο κοµός, το κρασοτύρι, το ξινοτύρι και το νεωτερικό µελίπαστο, δηλαδή γραβιέρα ή αρσενικό ωριµασµένα σε µέλι. Άλλα προϊόντα της εταιρείας είναι το βούτυρο, το κατσικίσιο γάλα και το γιαούρτι, στραγγιστό και παραδοσιακό µε πέτσα. Προϊόντα: σκληρά τυριά (γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, κεφαλογραβιέρα, κοµός, κρασοτύρι, µελανοτύρι), µαλακά τυριά (ξινοτύρι, κοπανιστή), ηµίσκληρα τυριά (θηλυκοτύρι), βούτυρο, γάλα, γιαούρτι.

Sparta Goods: Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, σαπούνια, κρέμες προσώπου και σώματος με βάση το ελαιόλαδο

spartagoods

Με εμπειρία που μετράει 100 χρόνια στην εμπορία ελαιολάδου και όχημα την εταιρία «Ανανίας ΑΕ», η οικογένεια Καραχανίδη από τον Καύκασο συνεχίζει στα χέρια της τέταρτης γενιάς με τον Ανανία Καραχανίδη επικεφαλής. Η Sparta Goods αξιοποιώντας τους δικούς της ελαιώνες αλλά και ελαιόλαδο από την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, δημιούργησε παράγει και διανέμει στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό δύο brands. Την «Eolia» που παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές (ξυδάτες Καλαμών και πράσινες τσακιστές λεμονιού) αλλά και προϊόντα περιποίησης σώματος με βάση το ελαιόλαδο (σαπούνι με ελαιόλαδο και βαλσαμόλαδο, κεραλοιφές προσώπου και σώματος με φυσικό κερί μέλισσας, ελαιόλαδο, βαλσαμόλαδο και θεραπευτικά βότανα με βάση τις μυστικές συνταγές της προγιαγιάς Βασιλικής Καραχανίδη. Το δεύτερο brand είναι η "Threpsis Super Food -Γεύση ζωής" και βασικό προϊόν θαυμαστά υγιεινό άλειμμα (spread) με μέλι, γκότζι μπέρι, ιπποφαές, κανέλα Κεϋλάνης και μαστίχα Χίου ενώ τώρα η εταιρία αρχίζει την ενασχόληση με την παραγωγή βοτάνων.

Κοχύλι.gr: Βιολογικές σοκολάτες, σοκολάτες χωρίς ζάχαρη, σοκολάτες με αρωματικά βότανα και super foods, σοκολατάκια, γλυκά, προϊόντα χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη από την Κόρινθο

koxyli

Με 25 χρόνια εμπειρίας στη ζαχαροπλαστική, η οικογένεια Κόλλια που την τελευταία δεκαετία ειδικεύεται στην παραγωγή χειροποίητης σοκολάτας, καινοτομεί ασταμάτητα παρουσιάζοντας προϊόντα με μοναδική ταυτότητα, που ταξιδεύουν και στις αγορές του εξωτερικού. Η εταιρεία τους, με την επωνυμία «Κοχύλι», υπήρξε η πρώτη στην Ελλάδα που δημιούργησε βιολογικές σοκολάτες με ή χωρίς ζάχαρη (με stevia), ενώ αποτέλεσμα του συνεχούς πειραματισμού στα εργαστήρια της εταιρίας είναι η εντυπωσιακή σειρά Καλλίστη, με βιολογικές σοκολάτες εμπλουτισμένες με αρώματα από βότανα και καρπούς με θεραπευτικές ιδιότητες. Η λεβάντα, η μαστίχα, το δεντρολίβανο, αλλά και τα goji berries, η chia, το χαρούπι, το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το θυμάρι παίζουν ωραία με τις γεύσεις, ενώ η ακατέργαστη καλαμοζάχαρη που περιέχουν συνυπογράφει το υγιεινό τους προφίλ.

Trikalinos Αυγοτάραχο

trikalinos

Ο Ζαφείρης Τρικαλινός κατάφερε να δώσει στο εθνικό µας αβγοτάραχο διεθνή αίγλη, τέτοια που ο Ferran Adria να το συµπεριλάβει επωνύµως στα 30 καλύτερα προϊόντα του κόσµου στο βιβλίο του «The Fragile Feast, Routes to Ferran Adria». Εξευγένισε το προϊόν του, αναδεικνύοντας τα προτερήµατά του, και το εξέλιξε λανσάροντας, εκτός από την κλασική του εκδοχή το πιο φρέσκο, εξαιρετικό µελίχλωρο. Έντυσε αυτή την ποιότητα µε κλασάτη συσκευασία δηµιουργώντας ένα σύγχρονο ελληνικό delicatessen από τα εκλεκτά αβγά της µπάφας στα διβάρια του Αιτωλικού. Παράγει ακόµη τρίµµα αβγοτάραχου, ανθό αλατιού, και µαρινάτα σαρδέλα και γαύρο χωρίς συντηρητικά.
Προϊόντα: αβγοτάραχο, αλίπαστα - καπνιστά ψάρια, αλάτι.

Ναξία sweethome: χειροποίητες καραμέλες

naxia

Πολύχρωμες καραμέλες και γλειφιτζούρια με αρώματα και γεύσεις από τα φημισμένα εσπεριδοειδή της Νάξου, και όχι μόνο, είναι το αντικείμενο της πολύ καινούργιας οικογενειακής επιχείρησης που άρχισε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2013 με την έδρα της στους πρόποδες του Κάστρου, στην Παλιά Πόλη της Νάξου. Στο παρασκευαστήριο, συσκευαστήριο και διαθετήριο της επιχείρησης –που είναι επισκέψιμο για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τη διαδικασία–, η καραμελόμαζα αποτελεί αντικείμενο γλυπτικής, παίρνοντας σχήμα καρδιάς ή χαμόγελου, και αρωματίζεται με τις αυθεντικές γεύσεις του νησιού: κίτρο, πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο αλλά και φασκόμηλο, κανέλα, μαστίχα, ούζο ακόμα και με άρωμα τσιχλόφουσκας. Οι καραμέλες είναι σκληρές και για το χρωματισμό τους χρησιμοποιούνται φυσικές χρωστικές ύλες.

Φούρνος Βενέτη

venetis

Αυγοτάραχο Στέφος

stefos

Ο Γιώργος Στέφος και η οικογένειά του μεγάλωσαν στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου-Αιτωλικού και έμαθαν την τέχνη του αυγοτάραχου από τους παραδοσιακούς ψαράδες. Επί δεκαετίες το αυγοτάραχο Στέφου, βασισμένο σε παραδοσιακή σπιτική συνταγή, ήταν γνωστό σε έναν μικρό τοπικό κύκλο που το εκτιμούσε και το απολάμβανε ως νόστιμη και θρεπτική καθημερινή τροφή. Το 2008, μαζί με τα παιδιά του και μια ομάδα έμπειρων ειδικών ίδρυσαν εταιρεία με έδρα το Αιτωλικό, για να μοιραστούν με τον κόσμο τα μοναδικά προϊόντα της λιμνοθάλασσας, παντρεύοντας την παράδοση με την καινοτομία. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα πρωτοποριακές εγκαταστάσεις για την επεξεργασία, συσκευασία και προώθηση προϊόντων της ανοιχτής θάλασσας, της λιμνοθάλασσας και της υδατοκαλλιέργειας.

Ουζο Πλωμαρίου Άδολο

ouzo

Το Άδολο της «Ποτοποιίας Πλωμαρίου- Ισίδωρος Αρβανίτης» καθιέρωσε ουσιαστικά με την ιδιαιτερότητά του την καινούργια κατηγορία του premium ούζου. Ακολουθώντας μια παλιά συνήθεια των αποσταγματοποιών να κρατούν για τον εαυτό τους και τους φίλους τους «την καρδιά της καρδιάς» του αποστάγματος τον πυρήνα δηλαδή της απόσταξης του ούζου, που το έλεγαν «αδόλωτο». Ο Ισίδωρος Αρβανίτης το ονόμαζε «άδολο» και σήμερα το ούζο που φέρει αυτό το όνομα είναι η τρίτη απόσταξη της καρδιάς του ούζου Πλωμαρίου που αποστάζεται επί 13 ώρες μέσα στον σφυρηλατημένο στο χέρι χάλκινο άμβυκα του 1911. Συσκευασμένο σε διάφανη φιάλη είναι εξαιρετικό ποτό με έντονα, αρώματα βοτάνων, εσπεριδοειδών και γλυκάνισου και στόμα πλούσιο γλυκόπιοτο που οδηγεί το εθνικό μας απόσταγμα σε κορυφαίο επίπεδο.

Food truck: « Μην αφήνεις τα ωραία πράγματα να σε προσπερνούν»

Capture

Η μοναδική καντίνα «Food truck» του αστροφυσικού και ταξιδευτή Γιώργου Γληνού. Τζιτζί την έχει κάνει διακοσμημένη σε ρετρό στυλ με ένα pin up girl στην πόρτα και ιχνογραφημένα μανιτάρια, ντομάτες, σκόρδα, κολοκύθες και λεμονάκια γύρω από το «παράθυρο», και από πάνω του γραμμένη την προτροπή « Μην αφήνεις τα ωραία πράγματα να σε προσπερνούν». Οι γκιουζλεμέδες, πρωταγωνιστούν. Με μπαχαράτο κιμά λαχματζούν και φρέσκα μυρωδικά^ με κασέρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, σουτζούκι αρμένικο του Μιράν ή παστουρμά και ένα αβγό μάτι,^ με πατατοσαλάτα και κρεμμύδι, μουστάρδα, τζίντζερ, μπούκοβο, ξίδι, λαδολέμονο, μυρωδικά. Όλα αυτά από το καθημερινό μενού, αλλά υπάρχουν και νέες γεύσεις σαν κι αυτήν με scrambled eggs, σολομό και τυρί Philadelphia, η ακόμη με τα υλικά του ντάκου!

ouzounogloy

Acorn Cookies: Μπισκότα από βελανίδια

acorn cookies

Το ανοιξιάτικο ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ έστησε γύρω από την εμβληματική καμινάδα της Τεχνόπολης ένα γιορτάσι με ψαγμένο street food που αποτελεί από μόνο του λόγο για να έρθει κανείς στο Φεστιβάλ των Μικρών Ελλήνων Παραγωγών. Το καταξιωμένο «Δειπνοσοφιστήριον» με επικεφαλής τον γνωστό σεφ Ζαν-Λουί Καψαλά καταλάμβανε τη μια πλευρά της το Food Truck την άλλη με τους περίφημους γκιουζλεμέδες. Οι επισκέπτες είχαν την τύχη να δοκιμάσουν γκουρμέ μαλλί της γριάς με άρωμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και πορτοκάλι, αλλά και λαχταριστούς λουκουμάδες πασπαλισμένους με ζάχαρη, μέλι και καρύδια.

acorn2


Το τριήμερο Φεστιβάλ Ελλάδα γιορτή γεύσεις, ταξίδεψε και φέτος τους επισκέπτες στις γεύσεις σ εόλη την Ελλάδα και τους σύστησε τα πιο πρωτότυπα προϊοντα και ανανέωσε το ραντεβού σε εξι μήνες. Το τριήμετο αφιέρωμα στις ελληνικές γεύσεις, γίνεται δύο φορές το χρόνο και δεν πρέπει να χάνετε!

creta