ΕΛΛΑΔΑ

Δημοψήφισμα 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα 2015: Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία του δημοψηφίσματος καθώς όλα τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στην ώρα τους και είναι όλα έτοιμα προκειμένου να υποδεχθούν τους ψηφοφόρους που καλούντα να ψηφίσουν αρνητικά ή θετικάστο ερώτημα σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Πώς και πού ψηφίζουμε - Ποια ψηφοδέλτια είναι έγκυρα - Τι ώρα θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα

Σημειώνεται ότι η διαδικασία, παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά, είναι αρκετά απλή.

Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους καθώς αυτή τη φορά δεν θα λειτουργήσουν ειδικά εκλογικά τμήματα για αυτούς.

Παράλληλα, με την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ypes.gr), οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά και μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 213 136 1500.

Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.

Υπενθυμίζεται ότι για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει τουλάχιστον το 40% που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να προσέλθουν στις κάλπες, ποσοστό που σε αριθμούς μεταφράζεται σε 3.942.012 ψηφοφόρους.

Τι ισχύει για τους ένστολους

Μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στον τόπο όπου υπηρετούν θα ψηφίσουν αύριο Κυριακή (5/7) οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ' αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Όπως τον Ιανουάριο του 2015

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25/1/2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.

Οι πολίτες αφού βρουν το εκλογικό τμήμα (το ίδιο με αυτό στο οποίο είχαν ψηφίσει κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2015), πρέπει να προσέλθουν σε αυτό έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγηση ή τέλος, το ατομικό βιβλιάριο υγεία (γίνονται δεκτά όλων των ασφαλιστικών ταμείων).

Εν όψει του δημοψηφίσματος τα γραφεία ταυτοτήτων των Αστυνομικών Τμημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους σήμερα Κυριακή (5/7), δηλαδή κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Πώς ψηφίζουμε στο δημοψήφισμα

Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;»

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).

Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση.

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό

Διευκολύνσεις για τους οδηγούς και τους ταξιδιώτες

Εκπτώσεις στα εισιτήρια έως και 50% θα έχουν οι πολίτες που επιθυμούν να φτάσουν στον τόπο όπου ψηφίζουν, με τρένο, λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με πλοίο.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει έκπτωση 50% επί των κανονικών τιμών των εισιτηρίων για απλή μετάβαση ή με επιστροφή στους επιβάτες, που θα ταξιδέψουν σιδηροδρομικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Οι εκπτώσεις ισχύουν από 1 έως 6 Ιουλίου.

Στα ΚΤΕΛ ισχύει έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις πολιτών λόγω του δημοψηφίσματος.

Εκπτώσεις που κυμαίνονται από 20 έως 50% συμφώνησαν να προσφέρουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όσους ταξιδέψουν με πλοίο, για το δημοψήφισμα, έπειτα από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα. Το ύψος της έκπτωσης καθορίστηκε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Ανοιχτά θα είναι τα διόδια την ημέρα του δημοψηφίσματος, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους. Επίσης, η διέλευση από τα διόδια της Αττικής οδού θα είναι δωρεάν.

Η τηλεοπτική κάλυψη

Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να καλύψουν και την παραμικρή λεπτομέρεια του δημοψηφίσματος.

Δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση έχουν αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά τους έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις εξελίξεις από το άνοιγμα των καλπών μέχρι και μετά το κλείσιμό τους και την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα;

Όπως υποστηρίζει η Singular Logic, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος για το δημοψήφισμα εκτιμάται ότι θα γίνει δύο ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, δηλαδή στις 21:00 περίπου το βράδυ.

Λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας το Newsbomb.gr θα μεταδώσει έγκαιρα και έγκυρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Συντονιστείτε και εμπιστευτείτε για μία ακόμα φορά την αποκαλυπτικότητα και την μαχητικότητα του Νewsbomb.gr, του κορυφαίου ενημερωτικού portal στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σχετικές ειδήσεις