ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας σε Λακωνία και Υμηττό - Σε ύφεση η φωτιά σε όλα τα μέτωπα

Πυρκαγιές: Νύχτα αγωνίας σε Λακωνία και Υμηττό - Σε ύφεση η φωτιά σε όλα τα μέτωπα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, όλα τα μέτωπα έχουν οριοθετηθεί και βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο.

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Τον εφιάλτη έζησαν την Παρασκευή ο Καρέας, η Λακωνία και η Μαλακάσα, όπου τα πύρινα μέτωπα κατέστρεψαν δασικές εκτάσεις και κόπους μια ζωής.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες, Παρασκευή (17/07) σε Υμηττό, Νεάπολη Λακωνίας, Μαλακάσα, Νεμέα, Ναύπλιο και Νέα Αρτάκη, χάρη στις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ξέσπασε στη Σκύρο νέο μέτωπο φωτιάς. Αν και η πυρκαγιά μαίνεται μέχρι αυτή την ώρα, το θετικό είναι ότι δεν απειλούνται οικίες. Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 3 υδροφόρες ΟΤΑ και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επίσης, θα μεταβούν, μέσω Κύμης, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

Συλλήψεις για την πυρκαγιά στον Καρέα

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε δυο συλλήψεις για την πυρκαγιά στον Καρέα.

Συγκεκριμένα δύο συλληφθέντες, ο ημεδαπός Α.Γ. του Σ, 67 ετών και ο Τ.D.του K, 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, θα παραπεμφθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Η πύρινη λαίλαπα έκαψε όλη τη Νεάπολη Λακωνίας

31798

Με το πρώτο φως της ημέρας η δραματική κατάσταση στη Νεάπολη Λακωνίας είναι φανερή. Η φωτιά που περικύκλωσε την Παρασκευή τη Νεάπολη και έφτασε μέχρι και τα πρώτα σπίτι, άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές.

Δεκάδες οικίες και καταστήματα κάηκαν μέσα στη κωμόπολη και σε χωριά γύρω από αυτή, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλο το βράδυ για τυχόν αναζωπυρώσεις. Συγκεκριμένα, επιχειρούσαν 130 πυροσβέστες με 51 οχήματα και 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα στο μέτωπο της φωτιάς που εκτεινόταν στη βουνοπλαγιά και την κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Κάμπος και σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την έκταση του καμένου προκειμένου να σβήσουν μικροεστίες που ήταν ενεργές.

Το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων κατάσβεσης είναι να θέσουν υπό έλεγχο το σύνολο του πύρινου μετώπου πριν ενισχυθούν οι άνεμοι και δυσκολέψουν την κατάσταση.

Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα τούτη την ώρα είναι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Νεάπολη και τα γύρω χωριά καθώς και στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων. Χωρίς νερό βρίσκεται από χθες ο Κάμπος επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

22956

Η Νεάπολη έμοιαζε με νεκρή πολιτεία χθες βράδυ, ενώ μόνο ένα καφενείο ήταν ανοικτό και από την μακρά διακοπή ρεύματος μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στον Υμηττό

Με το φόβο των αναζωπυρώσεων κοιμήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι σε Καρέα και Ηλιούπολη, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν όλη τη νύχτα ήταν ισχυροί.

15556379

Οι φλόγες της φωτιάς έφτασαν μάλιστα, χθες, Παρασκευής σε απόσταση αναπνοής σε Καρέα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη. Η φωτιά στον Υμηττό ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση.

15555715

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Από τη μανία της πύρινης λαίλαπας δεν γλίτωσαν μια ταβέρνα και ένα σπίτι στον Καρέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Πηγή φωτογραφιών: report24

Σχετικές ειδήσεις