ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Πυρκαγιά Λακωνία: Στις φλόγες η Νεάπολη - Καίγονται σπίτια

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Πυρκαγιά Λακωνία: Στις φλόγες η Νεάπολη - Καίγονται σπίτια

Πύρινος εφιάλτης στη Λακωνία από τα ξημερώματα της Παρασκευής -Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τη Νεάπολη

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Λακωνίας που βλέπουν τα σπίτια τους να απειλούνται από τις φλόγες.

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας λόγω των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Υπό μερικό έλεγχο το ένα μέτωπο της φωτιάς στη Νεάπολη

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται τώρα το ένα μέτωπο της φωτιά στη Νεάπολη Βοιών δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που βρίσκεται στη Νεάπολη και στα χωριά γύρω από την Κωμόπολη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό και κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

51246

Η ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν αποπνικτική, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών.

15553458

Κάηκε ολοσχερώς το βουνό ανατολικά της Νεάπολης - Οι φλόγες περνούν μέσα από τις αυλές των σπιτιών

Η ένταση της φωτιάς γύρω από τη Νεάπολη ήταν τόσο μεγάλη, ώστε περικύκλωσε τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης, περιμετρικά το Κέντρο Υγείας, όπως και ένα καινούργιο νηπιαγωγείο της περιοχής. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, 17 σπίτια έχουν ήδη υποστεί ζημιές από την πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, η κατάσταση καλυτερεύει, ενώ οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

Το βουνό ανατολικά της κωμόπολης έχει γίνει ήδη στάχτη.

Μέσα στις αυλές των σπιτιών μπήκε η φωτιά στον κάμπο των Βοιών. Όμως η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τέτοια, ώστε τα σπίτια γλύτωσαν από την πυρκαγιά και ο ελαιόκαμπος γλύτωσε από την ολοκληρωτική καταστροφή. Οι κάτοικοι στον κάμπο, με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσαν ότι οι πυροσβέστες κινήθηκαν με αυτοθυσία για να γλυτώσουν οι περιουσίες των κατοίκων των χωριών.

Η κυκλοφορία από και προς τη Νεάπολη έχει διακοπεί, ενώ η περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, στο μέτωπο της Νεάπολης επιχειρούν 130 πυροσβέστες, 51 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 4 υδροφόρες.

Με εντολή του δημάρχου Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις στο Λάχι. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ένα παλιό εργοστάσιο ελαστικών έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Εκκενώθηκε το Γηροκομείο και το Κέντρο Υγείας

Εκκενώθηκε και το Γηροκομείο Νεάπολης και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε συγγενείς τους.

Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Το προσωπικό των δύο ιδρυμάτων φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής, προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Μολάων και Σπάρτης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, προκειμένου να συνδράμει στην εξασφάλιση πλήρους ετοιμότητας των τοπικών δομών

8518

220 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στον Προφήτη Ηλία – Μεταφέρθηκαν σώοι στη Νεάπολη

Δραματικές στιγμές έζησαν 220 άτομα που παγιδεύτηκαν σε παραλία στον Προφήτη Ηλία και μεταφέρθηκαν με πλοιάρια στο λιμάνι της Νεάπολης, όπου και οδηγήθηκαν στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, όπου θα τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ένας 58χρονος νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας

Τη δραματική είδηση ότι ένας άνδρας 58 ετών είναι νεκρός στην πυρκαγιά της Λακωνίας επιβεβαιώνουν οι αρχές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο άτυχος τουρίστας - Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Βελγίου - μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα. Ο θάνατος του άτυχου ανθρώπου αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε έμφραγμα.

Αναγκαστική προσγείωση ενός καναντέρ - Σώοι οι πιλότοι

canad01

Εν τω μεταξύ, αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε, νωρίτερα πυροσβεστικό αεροσκάφος, που συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Λακωνία.

Οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία τους, όπως τόνισαν πηγές της Πυροσβεστικής.

Πηγή φωτογραφιών: report24

Χωρίς ρεύμα τα Κύθηρα λόγω της πυρκαγιάς

Χωρίς ηλεκτρικό έχουν μείνει τα Κύθηρα, καθώς λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, έχει καταστραφεί ένα μέρος από τους πυλώνες κύριας τροφοδοσίας του νησιού.

Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η εναλλακτική τροφοδότηση του νησιού μέσω της Ελαφονήσου και να καταβληθεί προσπάθεια με όλα τα διαθέσιμα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στην Πελοπόννησο για να αποκατασταθούν οι πυλώνες κύριας τροφοδοσίας μέχρι τις βραδινές ώρες του Σαββάτου ή τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Ο Σπίρτζης στη Νεάπολη

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έφθασε στη Νεάπολη και περιόδευσε στην ευρύτερη περιοχή όπου εκτείνεται το πύρινο μέτωπο, συντονίζοντας κι αυτός από την πλευρά του το έργο, όχι μόνο της κατάσβεσης, αλλά και της συνδρομής στους πολίτες. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «προέχει η συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών με πρώτη την Πυροσβεστική ώστε να προστατευθούν οι πολίτες. Σε αυτόν τον τομέα ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή ήταν καθοριστικός, παρά το μέγεθος και την ένταση της πυρκαγιάς». Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι εκκενώθηκαν εγκαίρως τα χωριά, το γηροκομείο, οι κατασκηνώσεις και το Κέντρο Υγείας και ότι σώθηκαν πολίτες. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη για την αποκατάσταση κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως το δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση». Ο υπουργός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχει κοπάσει το μέτωπο, αλλά απαιτείται εγρήγορση και επαγρύπνηση, γιατί η ένταση των ανέμων είναι μεγάλη και θα συνεχισθε».

Ο Γ.Γρ. Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Ο συντονισμός έχει αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο άνεμος βοηθά και δουλεύουμε την αποκατάσταση ζημιών και στόχος μας είναι να θέσουμε τη φωτιά υπό έλεγχο πριν πέσει το σκοτάδι».

Οι βουλευτές του Νομού Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης (ΣΥΡΙΖΑ) και Θανάσης Δαβάκης (Ν.Δ.) που βρίσκονται από το πρωί στην περιοχή, τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δόθηκε μεγάλη μάχη με τις φλόγες. Είμαστε σε εγρήγορση και οι υπηρεσίες προσπαθούν να συνδράμουν τους πολίτες που επλήγησαν από τη φωτιά και να αποκατασταθούν οι βλάβες με πρώτη την ηλεκτροδότηση».

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη την τελευταία ώρα και δίνεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης μεγάλη μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

Σχετικές ειδήσεις