ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Δύο χρόνια πριν, δύο χρόνια μετά... (photos+videos)

Παύλος Φύσσας: Δύο χρόνια πριν, δύο χρόνια μετά... (photos+videos)

18 Σεπτεμβρίου 2013, Κερατσίνι. Η εικόνα του 34χρονου που ξεψυχά σε μια λίμνη αίματος στο πεζοδρόμιο δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. Το πανελλήνιο παγώνει. Η δολοφονία ξεπερνά τα στενά όρια του αστυνομικού ρεπορτάζ. Ανάγεται στη σφαίρα της πολιτικής δολοφονίας και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Το Newsbomb.gr καταγράφει ψύχραιμα και δημοσιογραφικά, λεπτό προς λεπτό, τα τραγικά γεγονότα της 18ης Σεπτέμβρη...

Η «ΜΑΥΡΗ» ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΥΓΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΡΑΠΕΡ - ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

Της Γεωργίας Λινάρδου

Σοκάρει ακόμη η θύμηση με τον 34χρονο Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο στο πεζοδρόμιο να ξεψυχά μετά τις δύο μαχαιριές από μέλος της Χρυσής Αυγής. Σοκάρει, όμως, και η δημόσια παραδοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου (αν και ανασκευάστηκε στην πορεία) πως: «Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε. Αλλά η ποινική ευθύνη... δεν υπάρχει».

Σε ότι αφορά στην ποινική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, και στη δίκη των δραστών θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Σε ότι αφορά στην πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του, εκεί μάλλον επικρατεί σκεπτικισμός. Ανήκει σε έναν ή σε πολλούς; Αυτή τη διετία που πέρασε από κείνα τα μαχαιρώματα, τα κόμματα όφειλαν να κάνουν την αυτοκριτική τους και η κοινωνία να αποδιώξει τον θανατηφόρο ιό του φασισμού. Το έπραξαν; Το κατάφεραν ή πάλι είμαστε στο επικίνδυνο σημείο μηδέν;

Δύο χρόνια πριν...

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 17ης Σεπτεμβρίου έξω από μία καφετέρια στην Αμφιάλη στήνεται ενέδρα σε βάρος του 34χρονου Παύλου Φύσσα ενός ανθρώπου με έντονη αντιφασιστική δράση. Ο νεαρός ράπερ δέχεται θανατηφόρες μαχαιριές από έναν 45χρονο, μέλος της Χρυσής Αυγής, τον Γιώργο Ρουπακιά. Ξεψυχάει μερικές ώρες αργότερα.

Από την προανάκριση προκύπτει πως ο Ρουπακιάς δεν ήταν εκείνη την ώρα στην καφετέρια, αλλά εκλήθη για... συνδρομή! Ο κατηγορούμενος πήγε στο σημείο οδηγώντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, έκλεισε το δρόμο και άρχισε να μαχαιρώνει τον νεαρό μουσικό μέχρι θανάτου.

Τα πρώτα λόγια του πατέρα στο σημείο της δολοφονίας:

Η δολοφονία του Φύσσα προκαλεί σοκ στην κοινή γνώμη, αλλά και στα πολιτικά κόμματα. Είναι η εποχή που η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην «παντοδυναμία» της. Και είναι η στιγμή που ξεκινά το μεγάλο ξεκαθάρισμα...

Πάντως, η πρώτη αντίδραση από την Χρυσή Αυγή, δια στόματος του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από την συγκλονιστική παραδοχή που έκανε, μόλις χθες (17/09/2015) ο γραμματέας του κόμματος, Ν. Μιχαλολιάκος.

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωνε: «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο της Χρυσής Αυγής. Το κράτος με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί, αποτελεσματικά, τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν οι πάντες».

Για τη δολοφονία, η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ανέφερε μεταξύ άλλων: « Η πρώτη ενημέρωση των Αστυνομικών Αρχών έγινε τηλεφωνικά την 23:57:42 ώρα της Τρίτης, από ιδιώτη ο οποίος ενημέρωσε το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως, ότι πενήντα (50) άτομα με ρόπαλα βρίσκονταν στην συμβολή των οδών Ιφιγενείας και Λ. Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθύνονταν σε κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία "ΚΟΡΑΛΙ". Ύστερα από ενάμιση λεπτό περίπου και συγκεκριμένα την 23:59:19 ώρα, ανατέθηκε από το Κέντρο, αρχικά σε δύο (2)ομάδες ΔΙ.ΑΣ. με οχτώ (8) αστυνομικούς να μεταβούν στο σημείο. Όταν έφθασαν οι Αστυνομικοί, αναζητώντας τα άτομα, διαπίστωσαν ότι στην περιοχή δεν υπάρχει οδός Ιφιγενείας και μετέβησαν στο κατάστημα-καφετέρια "ΚΟΡΑΛΙ", που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά 21 και Κεφαλληνίας, όπου διαπίστωσαν ότι εξωτερικά υπήρχαν περίπου τριάντα (30) άτομα. Κάποια από τα άτομα αυτά κατευθύνθηκαν τρέχοντας προς την οδό Τσαλδάρη. Οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν και όταν έφθασαν στο ύψος του αριθμού 60, αντιλήφθηκαν δυο άνδρες να συμπλέκονται. Κατά την επέμβαση των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι ένας ήταν αιμόφυρτος και έφερε τραύματα από μαχαίρι.

Ο τραυματίας, ενώ διατηρούσε ακόμα τις αισθήσεις του, δήλωσε και υπέδειξε ως δράστη το άλλο άτομο. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και κατέσχεσαν το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του, που είχε σταθμεύσει προηγουμένως στο σημείο».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στη Νίκαια:

Στη Βαρκελώνη:

Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, εξελίσσεται γρήγορα ακουμπώντας και ηγετικά στελέχη. Η μία σύλληψη ακολουθεί την άλλη με βαριές κατηγορίες. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση του Ι.Ντογιάκου οι κατηγορίες είναι: Ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας συνδικαλιστών ΠΑΜΕ, απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες, απόπειρα ανθρωποκτονίας μελών στεκιού Αντίποινα , ανθρωποκτονία Σαχζάτ Λουκμάν, απόπειρα ανθρωποκτονίας μαθητή στο Παλιό Φάληρο, επίθεση στο στέκι Συνεργείο, ληστεία σε βάρος 2 γυναικών στο Μεταξουργείο, σωματικές βλάβες σε βάρος Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα, εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής. Στην ογκωδέστατη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες υποθέσεις.

Σε δηλώσεις του στις 18 Ιανουαρίου του 2015, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, μεταξύ άλλων υποστηρίζει: «Αυτοί που μεθόδευσαν την πολιτική μας δίωξη αποδεικνύονται και κοινοί εκβιαστές της Ελληνικής δικαιοσύνης. Διαρρέουν την επιθυμία τους προκειμένου να δώσουν εντολή, να βγει το δικαστικό βούλευμα κατά παραγγελία. Διαρρέουν με έμμισθους δημοσιογράφους τους οποίους πλέον τους γνωρίζει όλος ο κόσμος, δήθεν πληροφορίες χωρίς φυσικά να ισχύει τίποτα από αυτές. Έχω ξεκαθαρίσει ότι επιθυμώ η δίκη μας να γίνει... χθες. Να έχει τηλεοπτική κάλυψη και να δει όλη η Ευρώπη σελίδα – σελίδα την δικογραφία – φιάσκο. Η αίθουσα του δικαστηρίου δεν είναι ανακριτικό γραφείο Κλάπα ή Ντογιάκου που λειτουργεί επί του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό το βάσανο ερωτήσεων στους διαδίκους. Μπορεί τα Ελληνικά ΜΜΕ να βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία συγκάλυψης, και να μην προβάλουν την αλήθεια, αλλά σας ενημερώνω ότι περισσότεροι από 150 συνάδελφοί σας από ευρωπαϊκά δίκτυα τηλεόρασης έχουν ζητήσει από το κόμμα μας να είναι παρόντες στη δίκη αυτή. Θα τους το απαγορεύσουν; Θα είναι παρόντες ευρωβουλευτές από 10 χώρες. Θα τους εμποδίσουν να μπουν στην αίθουσα; Μία δίκη με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, που παρόμοια της δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, δεν θα πρέπει να έχει τηλεοπτική κάλυψη από την κρατική τηλεόραση για να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός αν εμείς είμαστε «εγκληματική οργάνωση», ή αν ο Σαμαράς και οι επίορκοι δικαστές που χρησιμοποίησε πρέπει να πάνε φυλακή; Φοβούνται την αποκάλυψη της αλήθειας και τους έχει πιάσει κρύος ιδρώτας».

Θυμίζουμε ότι όπως φαίνεται από την ανάλυση των τηλεφωνικών επικοινωνιών (διάγραμμα της ΕΛΑΣ με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του βουλευτή Γ.Λαγού) μεταξύ στελεχών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, μεταξύ άλλων ενημερώθηκε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Τον Δεκέμβριο του 2014 υποδεικνύεται από την Χρυσή Αυγή (βουλευτής Η. Κασιδιάρης) η ύπαρξη ηχητικού αποσπάσματος στο οποίο φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς να δίνει κατευθύνσεις (sic) σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό για την αντιμετώπιση στελεχών της Χρυσής Αυγής με τη φράση: «Πες στον ψηλό τον Παναθηναϊκάκια οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γα@@@».

Δύο χρόνια μετά: Η Δίκη, οι εκλογές και η αλήθεια του πατέρα...

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και συνεχίζεται με την κατάθεση του πατέρα του Παύλου, Παναγιώτη Φύσσα να έχει οριστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου (η δίκη διεκόπη λόγω εκλογών) και με το κατηγορητήριο να συμπεριλαμβάνεται σε περισσότερες από χίλιες σελίδες.

Ο Παναγιώτης Φύσσας με ανακοίνωσή του λίγες ημέρες νωρίτερα, διαμαρτυρήθηκε για την διακοπή της δίκης υποστηρίζοντας πως: «Η συμπλήρωση 4 μηνών από την έναρξη της δίκης κατά της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία μεταξύ άλλων ευθύνεται και για την στυγερή δολοφονία του γιου μου Παύλου, συνέπεσε με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Μετά από πολλές συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μεθοδευμένες καθυστερήσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων και προσχηματικά αιτήματα, έφτασε η στιγμή που ως πρώτος μάρτυρας θα καταθέσω όσα γνωρίζω για την τελευταία νύχτα του παιδιού μου, αλλά και ό,τι άλλο αφορά την υπόθεση αυτή. Είναι ξεκάθαρο ότι η φωνή μου, αλλά και των άλλων μαρτύρων, ενοχλεί και θα ενοχλήσει τους κατηγορούμενους, και όχι μόνο, και για τον λόγο αυτό επιχείρησαν για μία ακόμα φορά με αίτημά τους να μεταθέσουν την κατάθεσή μου για ημερομηνία μετά τις εκλογές, οι ίδιοι που πριν ανυπομονούσαν, δήθεν, να ξεκινήσει η δίκη. Τώρα, ευθέως, υποστήριξαν ότι η “συνέχιση” της δίκης θα βλάψει την προεκλογική εκστρατεία και τα ποσοστά του κόμματός τους. Όμως η αλήθεια έχει τίμημα που κάποτε πρέπει να πληρωθεί. Μετά από 4 μήνες που η οικογένειά μου και εγώ ξαναζούμε καθημερινά τη μοιραία νύχτα, αντικρίζοντας τα πρόσωπα όσων από τους δολοφόνους του Παύλου εμφανίζονται και τις προκλήσεις τους, περιμένουμε η Ελληνική Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας την μνήμη του παιδιού μου αλλά και των άλλων θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Οι προσβολές που τόσο καιρό υπομένουμε, τόσο εντός του δικαστηρίου από λεγόμενα και χειρονομίες, όσο και εκτός αυτού, με την ανοχή ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει καταλάβει το μέγεθος και την απαξία των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής, πρέπει να σταματήσουν. Και τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η κατάθεσή μου, παλεύουν με κάθε τρόπο να μην ακουστώ μέχρι τις εκλογές, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του παιδιού μου κυκλοφορούν ελεύθεροι, βεβηλώνοντας το μνημείο του στο Κερατσίνι, κάνοντας μοτοπορείες στον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, πορείες μπροστά από το σπίτι μας, σκορπίζοντας τα μηνύματα μίσους ακόμα και στον δρόμο που χύθηκε το αίμα του παιδιού μου. Ο μοναδικός τρόπος για την απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης είναι η συνέχιση της δίκης αυτής, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες των δολοφόνων του γιου μου. Αυτή πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη, αποκομμένη από πολιτικές σκοπιμότητες, και συνεπώς περιμένω τόσο εγώ όσο και η ελληνική κοινωνία ότι θα επιτραπεί, επί τέλους, να πω αυτά που δύο χρόνια από την δολοφονία του Παύλου, πρέπει να ακουστούν».

Ραντεβού στις 18 του κάθε μήνα...

Δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18 Δεκεμβρίου 2013, οι φίλοι του και η οικογένειά του δημιούργησαν την Πρωτοβουλία: «Δεν ξεχνάμε». Οι δράσεις της πρωτοβουλίας αυτής γίνονται κάθε μήνα στις 18 με σκοπό να μείνει ζωντανή η μνήμη του Παύλου Φύσσα και όπως υποστηρίζει η μητέρα του, Μάγδα να συνεχιστεί το έργο του. Δράσεις αλληλεγγύης και συνεισφοράς. Στόχος; Η δημιουργία ενός Πολυχώρου ελεύθερης μάθησης, κατάρτισης, εκπαίδευσης και έκφρασης. Είναι πραγματικά ένας σπουδαίος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί.

Η μάνα...

Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία ομολογουμένως πολύ σημαντική δίκη, όπου ανάμεσα στους κατηγορούμενους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται ένας αρχηγός κόμματος και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, επικρατεί έντονος προβληματισμός. Τι άλλαξε στην κοινωνία από εκείνη τη δραματική ημέρα του Σεπτέμβρη του 2013; Τι έμαθε η κοινωνία μετά από εκείνες τις δύο μαχαιριές που τότε τη σόκαραν και οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους; Οπισθοχώρησε ή όχι το τοξικό νέφος του φασισμού από διάφορες εκφάνσεις της ζωής; Τα κόμματα έκαναν την αυτοκριτική τους ή πάλι θα την πληρώσει κάποιος νεαρός που το στοιχείο του ουμανισμού πρωταγωνιστεί στη ζωή του και μια βραδιά θα εκληφθεί ως «κακό σπυρί» από κάποιους φασίστες που θα σπεύσουν υπό την κάλυψη ένα ιδιότυπου καθεστώτος ασυλίας... να του το σπάσουν στέλνοντας τον στον τάφο;

Σχετικές ειδήσεις