ΕΛΛΑΔΑ

Τσουνάμι φόρων…για να έρθει η δόση

Τσουνάμι φόρων…για να έρθει η δόση

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ακολουθεί την αποτυχημένη λογική της βαριάς φορολογίας που ακολούθησαν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, ζητώντας από τους πολίτες χρήματα που... δεν υπάρχουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπολίτευση που, αν και στηλιτεύει τη βαριά φορολογία, δεν έχει ισοδύναμες προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Με μια φωνή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εύχονται τη γρήγορη και άμεση υλοποίηση της συμφωνίας της μεταξύ Ελλάδας και δανειστών που αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση, την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και της παραμονής της στο ευρώ. Παραμένουν όμως όλοι σε ευχολόγια και αοριστολογίες.

Η συνταγή, όμως, εξόδου από τη κρίση θα βυθίσει σε μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση και ύφεση την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά που καλούνται συνεχώς να πληρώνουν όταν τα έσοδά τους μειώνονται σταθερά.

Τι περιέχει όμως το πικρό ποτήρι που ήρθε η η ώρα να πιούμε;

Το κύριο συστατικό θα είναι φόροι καθώς είναι η επιλογή της συγκυβέρνησης προκειμένου να μην προχωρήσει σε μείωση δαπανών στραγγαλίζοντας όμως έτσι την οικονομία, μειώνοντας κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα, διώχνοντας τις επενδύσεις και αυξάνοντας την ανεργία».

Μέχρι το τέλος του 2015 η κυβέρνηση για να περάσει την αξιολόγηση και να λάβει τα απαραίτητα χρήματα και να ξεκινήσει η πολυπόθητη συζήτηση για το δημόσιο χρέος πρέπεο να έχει ψηφιστεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φορολογικές. Ετσι μια κοινωνία που υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας, αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών, καθυστερήσεις πληρωμών θα κληθεί να πληρώσει μια σειρά από φόρους και αυξημένο ΦΠΑ, στεγνώνοντάς την από κάθε δυνατότητα κατανάλωσης.

Και αμέσως μετά κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015, να προετοιμάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2016-19, εντάσσοντας στο μίγμα και νέους φόρους.

Οι φόροι όμως που μέχρι τώρα είναι δεσμεύσε του τρίτου Μνημονίου, είναι:

Σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του εισοδήματος για τους αγρότες – τώρα στο 13% – με τα ποσοστά να καθορίζονται στο 20% το 2016 και 26% το 2017.

Κατάργηση της επιδότησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016

Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες με διεθνή διαγωνισμό και τα τέλη για ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

-Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, φέτος θα έρθει στο ίδιο ύψος, αλλά σε λιγότερες δόσεις από πέρυσι

-Η εισφορά αλληλεγγύης, θα είναι αυξημένη,

-Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» θα έχει αυξηθεί,

-Ο φόρος στα ενοίκια επίσης αυξημένος,

-Θα μειωθεί το ακατάσχετο όριο, για τη μη πληρωμή επιπλέον επιτοκίου στη δόση της ρυθμισμένηςοφειλής

-Η επιχείρηση θα πληρώσει αυξημένο φόρο και αυξημένη προκαταβολή φόρου αν και σε συνθήκες δραματικής έλλειψης ρευστότητας,

-Ο αγρότης θα πληρώσει διπλάσιο φόρο, τριπλάσιες εισφορές στον ΟΓΑ και τετραπλάσια σχεδόν προκαταβολή φόρου,

-Θα καταργηθεί και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ που χρησιμοποιεί στην αγροτική του παραγωγή,

Ταυτόχρονα με το τσουνάμι φόρων η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αυτές να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016. Επίσης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο μια διαδικασία διαβούλευσης με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των επιχειρήσεων να κάνουν τις ομαδικές απολύσεις, και τη ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το συνολικό περίγραμμα των μέτρων που θα υλοποιούν τη νέα συμφωνία, δημιουργούν ένα αφορητο κλοιό στους πολίτες που με δεδομένη την αμφίβολη φοροδοτική τους ικανότητα, είναι αμφίβολη και η επιτυχία τους.

Σχετικές ειδήσεις