ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρό «όχι» των Ελλήνων στα νέα μέτρα αφαίμαξης του πολυνομοσχεδίου (pics&vids)

Ηχηρό «όχι» των Ελλήνων στα νέα μέτρα αφαίμαξης του πολυνομοσχεδίου (pics&vids)

Στους δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο βγήκαν το απόγευμα της Πέμπτης (16/10) οι πολίτες προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της ψήφισης επί του νέου πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα που επιτάσσει το «Μνημόνιο 3».

Πλήθος συγκεντρώσεων και πορειών οραγνώθηκαν από συνδικαλιστικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες με σχεδόν όλες τις ηλικίες να συμμετέχουν. Από φοιτητές και εργαζόμενους έως και συνταξιούχους.

Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 18:30 το απόγευμα από την Ομόνοια με κατεύθυνση τη Βουλή, η οποία λίγο πριν τις 20:00 το απόγευμα έφθασε στην πλατεία Συντάγματος.

Στην συγκέντρωση που προηγήθηκε της πορείας οι ομιλητές του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ έκαναν λόγο για προτροπή σε οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου, ενώ παράλληλα τόνισαν, «όχι για μια απλή διαμαρτυρία, αλλά για την ανατροπή».

Ταυτόχρονα απηύθυναν προσκλητήριο για μια μαζική και οργανωμένη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 22ας Οκτωβρίου και στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιδείξουν καμία ανοχή και καμία αναμονή στην πολιτική της κυβέρνησης.

Στο Σύνταγμα παράλληλα, εκτός από την ΑΔΕΔΥ, τη δική τους συγκέντρωση πραγματοποιούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΟΚΔΕ και η Λαϊκή Ενότητα παρουσία του επικεφαλής του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σημειώνεται ότι παρόντες στην πλατεία Συντάγματος ήταν και οι Λαφαζάνης, Ήσυχος, Βαλαβάνη και Κουτσούμπας.

a



Ο κ. Λαφαζάνης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι «τόσο το πολυνομοσχέδιο όσο και η πρόταση της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών, αντιπροσωπεύουν μια κυβερνητική πολιτική η οποία έχει το βάρβαρο τίτλο, «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν». Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει φορολεηλασία, κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, περικοπή των συντάξεων και των μισθών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και εθνική υποτέλεια, τονίζοντας ότι η Λαϊκή Ενότητα έχει περάσει στην αντεπίθεση για τη μεγάλη ανατροπή στη χώρα. Για την Επιτροπή Σοφών δήλωσε ότι είναι «ο λαγός της κυβέρνησης» και παρατήρησε ότι η θέση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για το συμβουλευτικό της ρόλο, είναι απλώς «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος ολοκληρώθηκαν νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά τις 21:00.

Συγκέντρωση κατά του πολυνομοσχεδίου και στη Θεσσαλονίκη

Δύο ξεχωριστές πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΑΜΕ κάλεσε σε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό που έγραφε «Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε, δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε» έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Η πορεία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Σοφίας και κατέληξε στο Λιμάνι.

Πορείες κατά του νομοσχεδίου στα Χανιά και στο Ηράκλειο

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο κατά του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

creta

Στην πλατεία Ελευθερίας, τοπικοί φορείς, συνταξιούχοι εκπρόσωποι εργατικών και συνδικαλιστικών σωματείων με συνθήματα και πανό έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Παράλληλα μέλη του ΠΑΜΕ, αγρότες ιδιωτικοί υπάλληλοι, το Συνδικάτο Οικοδόμων κ.ά. πραγματοποίησαν πορεία κατά του πολυνομοσχεδίου.

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αντίθεση τους στα νέα μέτρα που ψηφίζονται τα μεσάνυκτα στη Βουλή και παράλληλα να εκφράζουν την ένδειξη αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες του πολέμου.

Στην πλατεία δημοτικής αγοράς συγκεντρώθηκαν μέλη σωματείων της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, φοιτητές, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Λαϊκής Ενότητας, διαδηλώνοντας ενάντια στα νέα μέτρα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

xania

Στην πλατεία Νέων Καταστημάτων συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, αγρότες και κτηνοτρόφοι, καλώντας τους πολίτες να αντισταθούν στα νέα μέτρα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν την δική τους πορεία.

Πορεία στους δρόμους των Χανίων πραγματοποίησε και ομάδα νεαρών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, στο πλαίσιο μεσογειακής συνάντησης που πραγματοποιούν στα Χανιά.

ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση οδηγεί σε εξουθένωση τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει – μεταξύ άλλων - ότι «επεκτείνονται και στο Δημόσιο οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχουν ήδη θεσπιστεί για τον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι «το πολυνομοσχέδιο απαγορεύει στον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3%-10% στις επικουρικές συντάξεις, να εκπληρώνει το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων, τα οποία πλέον χωρίς αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο και χωρίς κρατική χρηματοδότηση αφήνονται στην τύχη τους και οδηγούνται σε πλήρη εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος».

«Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, εξουθενωτικές για τα φτωχά λαϊκά στρώματα παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας και των "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" που αφορούν το Δημόσιο, την Υγεία, την Ενέργεια, το ΤΑΙΠΕΔ και πολλούς άλλους τομείς», επισημαίνει ακόμη η ΑΔΕΔΥ.

ΠΑΜΕ: Η κυβέρνηση θέλει να τσακίσει μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα

Στο δικό του ξεχωριστό κάλεσμα, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο είναι φωτιά και αποτελούν τα προεόρτια της πιο σκληρής και σαρωτικής επίθεσης που θα συνεχιστεί τον Νοέμβρη, με στόχο την πλήρη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τσάκισμα στους μισθούς, σε συντάξεις και σε εργασιακά δικαιώματα».

«Τα μέτρα δεν εξαιρούν κανένα εργάτη, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη, άνεργο, γυναίκα. Μας καταδικάζουν στην δουλειά και τη ζωή χωρίς δικαιώματα για τα κέρδη της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας», προστίθεται στη γραπτή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Συλλαλητήριο της ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο διοργανώνει και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) σήμερα Παρασκευή (16/10/2015), ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, στις 19:00 στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΟΘ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα των δανειστών ενόψει της επόμενης δόσης του νέου δανείου επεκτείνει και στο Δημόσιο τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που έχει ήδη θεσπίσει για τον Ιδιωτικό Τομέα.

Σταματά η Κρατική χρηματοδότηση που κάλυπτε τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων και με την εφαρμογή της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" οδηγούμαστε σε νέες μειώσεις με προοπτική μέχρι και για πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.

Μέσω διαρροών αμφισβητούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Νέοι φόροι και "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" εξουθενώνουν οικονομικά την ήδη πληγείσα τα προηγούμενα χρόνια ελληνική κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, συνολικά ο λαός και η νεολαία είναι οι μόνοι που μέσα από τις συντονισμένες αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες τους σε κάθε χώρο και κλάδο μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Να βάλουν φραγμό στην εφαρμογή των μέτρων συνέχισης της κοινωνικής καταστροφής, να συγκρουστούν και να ανατρέψουν αυτές τις βάρβαρες πολιτικές

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ – Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου) 19:00 μ.μ. στην Πλατεία Αγίας Σοφίας».

Πηγή βίντεο και φωτογραφιών: thestival.gr, cretalive.gr, flashnews.gr

Σχετικές ειδήσεις