Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

«Πεδίο μάχης» για μια ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας (photos-video)

Newsbomb

Πολεμικό σκηνικό το μεσημέρι της Πέμπτης (12/11) στοΣύνταγμα, μεομάδα αντιεξουσιαστών να πετούν πέτρες και μολότοφ προς τους αστυνομικούς κι εκείνοι να απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις.

Φωτορεπορτάζ: Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Διαμαντάκης

Λίγο μετά τις 13:30 ομάδες αντιεξουσιαστών, έκαναν την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα και εξαπέλυσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο.

epeisodia1.1

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ «απάντησαν», κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών βρέθηκαν επίσης υποκαταστήματα τραπεζών, ταμπέλες, καταστήματα, αυτοκίνητα και το κτήριο που στεγάζονται τα ΕΛΤΑ.

epeisodia8.1

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με τους αντιεξουσιαστές να πετούν μολότοφ προς τα φυλάκια.

Στη συνέχεια κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου πέταξαν μολότοφ στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ φτάνοντας στην Ομόνοια έβαλαν φωτιά σ' ένα βαν του ΟΤΕ το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός του είχε προλάβει να βγει από αυτό, πριν παραδοθεί στις φλόγες.

epeisodia5.1

Λίγο νωρίτερα, άλλες ομάδες πέταξαν βόμβες μολότοφ κοντά στο υπουργείο Οικονομικών, προξένησαν ζημιές σε στάσεις λεωφορείων και σε φανάρια στη Σταδίου και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Παράλληλα επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών δέχθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ ξυλοκοπήθηκαν ενώ κινούνταν στην οδό Πατησίων στο ύψος του Μουσείου.

Ένας εκ των τριών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ελαφρά τραυματισμένος.

Τραυματίας είναι και ένας διαδηλωτής.

Τα επεισόδια έληξαν γύρω στις 14:30 με τους αντιεξουσιαστές να διαλύονται και όλους τους δρόμους της πόλης να δίνονται κανονικά στην κυκλοφορία.

25.000 διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας

Πριν τα επεισόδια αμαυρώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, χιλιάδες κόσμου είχε συγκεντρωθεί σε Ομόνοια, Κλαυθμώνος και Μουσείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που είχαν κάνει το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αλλά και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

Πρώτοι που ξεκίνησαν για τη Βουλή ήταν οι -περίπου 15.000- συγκεντρωμένοι του ΠΑΜΕ από την πλατεία Ομονοίας. Φτάνοντας στην πλατεία Συντάγματος φώναξαν συνθήματα και κατόπιν η συγκέντρωσή τους διαλύθηκε χωρίς προβλήματα.

poreia1.1
poreia8.1
poreia2.1
poreia26.1
poreia6.1

Από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «από σήμερα μπορεί να γίνει ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης».

koutsoumbas

Στη Βουλή βρέθηκαν στη συνέχεια οι διαδηλωτές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μετά την πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος.

poreia24.1

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δύο ομοσπονδιών, οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τις 5.000.

poreia19.1
poreia12.1

Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν και περίπου 6.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο Μουσείο μετά το κάλεσμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Μεταξύ τους βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μαζί με τους Δημήτρη Στρατούλη, Ραχήλ Μακρή, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστα Ήσυχο και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Αρχή του τέλους της νέας μνημονιακής κυβέρνησης», χαρακτήρισε ο κ. Λαφαζάνης τη συγκέντρωση και συμπλήρωσε ότι «το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό έχει αρχίσει να αλλάζει και σύντομα θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις».

poreia36.1

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Θεσσαλονίκη με νεαρούς αντεξουσιαστές να βάζουν «στόχο» τις βιτρίνες όσων καταστημάτων παρέμειναν ανοιχτά, παρά το κάλεσμα της γενικής απεργίας.

Ένταση υπήρξε και στην Πάτρα, όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας ενεπλάκησαν μεταξύ τους, ενώ ομάδα αντιεξουσιαστών έριξε κόκκινη μπογιά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΜΜ