ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Με κάθοδο στην Αθήνα προειδοποιούν οι αγρότες

Μπλόκα αγροτών: Με κάθοδο στην Αθήνα προειδοποιούν οι αγρότες

Κρίσιμη μέρα η σημερινή για τις αγροτικές κινητοποιήσεις καθώς στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Τέμπη, οι εκπρόσωποι των αγροτών αποφάσισαν να κλιμακώσουν και άλλο τις κινητοποιήσεις τουςαπέναντιστα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ζήτησαν την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή - Σκληραίνουν και άλλο τη στάση τους με νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Η σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι αγρότες στα Τέμπη ολοκληρώθηκε στις 18:00 περίπου το απόγευμα του Σαββάτου. Οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν στην σύσκεψη ζήτησαν την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων τα αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι, υπογραμμίζουν ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποίησαν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διστάσουν να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ.

Παράλληλα από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους - προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ - ωστόσο οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις «καρφώνοντας» ουσιαστικά τους συναδέλφους τους από την «Πρωτοβουλία Αγροτών» που τάσσονται θετικά στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό, κάτι που ζητά η κυβέρνηση αλλά αρνείται η πλειοψηφία των αγροτών μέχρι στιγμής, εκτός εάν αποσυρθεί εντελώς το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Από την πλευρά της η Πρωτοβουλία Αγροτών ξεκαθαρίζει ότι «δεν έχουμε κλείσει συγκεκριμένο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα» ενώ προσθέτει ότι το βράδυ του Σαββάτου (30/01) θα «βγάλουμε δημόσια την αντιπρόταση που έχουμε απέναντι στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου» και καλεί «όλα τα μπλόκα στην Ελλάδα να πάρουν θέση επί αυτού».

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επανέλαβε ότι η Πρωτοβουλία Αγροτών ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τις 18 Ιανουαρίου και απαντώντας στην κριτική από άλλους αγρότες ανέφερε: «ό,τι κάναμε ήταν καθαρό και διάφανο και υπό το φως της ημέρας».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα Τέμπη είναι κλειστά από τις 4 μέχρι τις 9 ενώ αύριο θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

2457196

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη Λάρισας, σήμερα Σάββατο (30-01-2016) από ώρα 16.00’ έως ώρα 21.00’, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από την χ/θ 365+477 (Κόμβος Γυρτώνης) μέχρι την χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον Α/ Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:

  • είτε θα εισέρχονται στ ο ν ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης (χ/θ 365+550 ) θα κατευθύνονται προς την Ε.Ο. Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500).
  • είτε μέσω της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

  • είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται τ ου ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
  • είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000).

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου (χ/θ 393+300) και μέσω της Επ.Ο. Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Επ.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000).

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

  • Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ .ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Οι παραγωγοί του μπλόκου της Νίκαιας αναφέρουν ότι επόμενος μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία που έχουν χαράξει είναι η πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Πέμπτη, 4 Φλεβάρη, οπότε και πρέπει να «νεκρώσουν» τα πάντα, δρόμοι, τελωνεία και λιμάνια να κλείσουν, «για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης».

agrotes2

Πάτρα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Δυτική Ελλάδα, με ολιγόωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών.

Ειδικότερα, αποκλεισμένη μέχρι τις 9:00 το βράδυ θα είναι η εθνική οδός Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, ενώ η εθνική οδός Πατρών - Αθηνών θα είναι αποκλεισμένη μέχρι τις 10:00 το βράδυ, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστή θα είναι μέχρι τις 10:00 το βράδυ η εθνική οδός Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Οι αγρότες έχουν προγραμματίσει και για αύριο κινητοποιήσεις σε κόμβους των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου, Πατρών - Αθηνών και Αντιρρίου - Ιωαννίνων

Επίσης, στις 12:00 αύριο το μεσημέρι αγρότες από την Βόνιτσα, το Άκτιο και άλλες γειτονικές περιοχές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον κόμβο του Αγίου Νικολάου, κοντά στην Βόνιτσα.

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ώστε να καταρτιστεί εκ νέου από μηδενική βάση και με τη δική τους συμμετοχή, ο συντονισμός των μπλόκων σε πανελλαδικό επίπεδο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν είναι κάτι που έχει επιτευχθεί.

Κάποιοι παραμένουν πιστοί στην απόφαση της συνάντησης της Σίνδου, ενώ άλλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσπαθούν να καθορίσουν τη στάση τους στο πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα απόσταση από παρατάξεις, χρωματισμούς και το παρασκήνιο.

Πάντως, γενική παραδοχή αποτελεί ότι τουλάχιστον μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2016, οπότε και έχει εξαγγελθεί γενική απεργία στη χώρα «κανείς δεν πρόκειται να πάει πουθενά». Μερικοί βέβαια, μιλούν για ένταση των κινητοποιήσεων από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, πραγματοποιώντας συμβολικές κινήσεις.

Πολλοί αγρότες θα συμμετέχουν με αντιπροσωπεία τους στη σημερινή συνάντηση των Τεμπών ενώ λόγω της λειτουργίας της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica, πολλά μπλόκα έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων και άλλοι δηλώνουν: «γνωστοποιούμε τις ώρες των κινητοποιήσεών μας, οπότε όσοι θέλουν να επισκεφθούν την έκθεση, ας παρακολουθήσουν τα ωράρια που ανακοινώνουμε και ας φροντίσουν το πώς θα κινηθούν».

agrotes agrotica

Συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου (30/01) στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ.

Διαδήλωση αγροτών στην Agrotica

Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ όπου λειτουργεί η Agrotica, έχοντας στην κεφαλή της τρακτέρ. Εκεί εισήλθαν ειρηνικά, φώναξαν συνθήματα έκαψαν μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά από 15 λεπτά αποχώρησαν με την κινητοποίηση να ολοκληρώνεται.

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ, αντιπροσωπεία των αγροτών θα παρευρεθούν σήμερα στη συνάντηση των Τεμπών, ενώ θα «μπλοκάρουν» το δρόμο στο χρονικό διάστημα 16:00-20:00 το βράδυ.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά.

Στο νομό Δράμας τα μπλόκα είναι τρία. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι στο δρόμο προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί 12:00 - 14:00 και 19:00-21:00.

Στο νομό Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Όπως δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, 145 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης όπου θα κλείσουν και σήμερα 19:00 - 21:00 το βράδυ, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο θα είναι κλειστό τις ίδιες ώρες. Η υπόλοιπη δύναμη των τρακτέρ που έμειναν στον κόμβο, αναχώρησαν από το πρωί προς τα δύο τελωνεία.

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17:30-20:00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν για το Σαββατοκύριακο, ενώ μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Στο νομό Πιερίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν πρόκειται σήμερα να γίνει αποκλεισμός.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση, εν αναμονή και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, έγινε αποκλεισμός απο τις 12:00 και θα διαρκέσει έως τις 18:00. Τονίζεται ότι αντιπροσωπεία του μπλόκου συμμετέχει στη συνάντηση των Τεμπών.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19:30. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε ότι «από σήμερα σκληραίνουμε τη στάση μας και αποφασίσαμε τις ώρες 17:00-22:00 το βράδυ να έχουμε κλειστούς τους δρόμους σε εναλλαγή με το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, ώστε να υπάρχει εναλλακτική για τους οδηγούς».

Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τσακίρογλου, την Κυριακή το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο «χθες το βράδυ αποφασίσαμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας στα εννέα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή μας για σήμερα, ενώ αύριο Κυριακή, θα κινηθούμε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-12:30.

Έβρος

Με αποκλεισμό του κόμβου Καστανέων-Ριζίων (γέφυρα) και του τελωνείου του Ορμενίου στην Ορεστιάδα από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 17:00 έως τις 21:00 το απόγευμα και του νότιου κόμβου Διδυμοτείχου (έξοδος προς Ψαθάδες) από τις 12.00 έως τις 15:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00, συνεχίζονται σήμερα οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο βόρειο Έβρο.

Οι αυριανές κινητοποιήσεις θα αποφασιστούν απόψε στην Κομοτηνή όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο.

Παράλληλα, στην Κομοτηνή μετέβη σήμερα ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή αγροτικών μηχανημάτων του όμορου νομού για τον σε 24ωρη βάση αποκλεισμό, από αύριο, του τελωνείου των Κήπων.

Σήμερα στο τελωνείο δεν υπήρχε δυνατότητα διέλευσης των οχημάτων από τις 12.00 έως τις 14.00, κάτι που θα επαναληφθεί από τις 18:00 έως τις 21:00 το απόγευμα.

Ήπειρος

Με τρίωρους αποκλεισμούς των δρόμων από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Άρτα. Τα δύο μπλόκα που έχουν στήσει βρίσκονται, στην εθνική οδό 'Αρτας - Αντιρρίου στο χωριό Κομπότι και στην παλιά γέφυρα μέσα στην πόλη.

Οι αγρότες της Πρέβεζας, που έχουν στήσει μεγάλο μπλόκο στον κόμβο του Λούρου και χθες ενισχύθηκαν και με τους πτηνοτρόφους της περιοχής, κάνουν δίωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς, τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μπλόκο στην αφετηρία της Εγνατίας στην Ηγουμενίτσα, διοργανώνουν αύριο Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Ζάκυνθος

Στην πόλη της Ζακύνθου μπήκαν σήμερα Σάββατο τα τρακτέρ, απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους και «τράβηξαν χειρόφρενο» έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, την ώρα που πραγματοποιούνταν συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με τηλεδιάσκεψη.

Αντιπροσωπεία των αγροτών ανέβηκε στο κτίριο και παρέδωσε ψήφισμα στο Περιφερειακό συμβούλιο εκφράζοντας την αντίθεση τους στην συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο των αγροτών με αιχμή το ζήτημα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Οι αγρότες του Ζακύνθου περίπου κάθε δύο ώρες, συνεχίζουν να κλείνουν την είσοδο της πόλης στην περιοχή Λούμπα με τα τρακτέρ τους ενώ την Δευτέρα αναμένεται να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους.

Πελοπόννησος

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που παραμένουν σε όλα τα μπλόκα στην Πελοπόννησο, με σημείο αιχμής το μπλόκο στα διόδια του Ισθμού, όπου για τέταρτη ημέρα οι αγρότες κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ ανοιγοκλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30. Παράλληλα στον Ισθμό οι αγρότες ελέγχουν όλα τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που ανεβαίνουν στην Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.

Στην Αρκαδία, και σήμερα οι αγρότες έκλεισαν από τις 12.15 τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης και άνοιξαν το δρόμο στις 4.00. Η κυκλοφορία όλες αυτές τις ώρες διεξαγόταν μέσω Αχλαδόκαμπου από την παλαιά εθνική οδό Τριπόλεως - 'Αργους και οι διερχόμενοι οδηγοί υφίσταντο απίστευτη ταλαιπωρία.

Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν στα δύο μπλόκα και αύριο το πρωί θα αποφασίσουν για συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Μυκηνών - 'Αργους, ενώ οι αγρότες της Λακωνίας σήμερα παρέμειναν στα τέσσερα μπλόκα, σε Βλαχιώτη, Λίμνη Γυθείου, Κροκεές και Συκιά Μολάων.

Σήμερα από το πρωί ομάδα αγροτών με αγροτικά αυτοκίνητα από την Μάνη βρίσκεται στο μπλόκο του Ισθμού, για ενίσχυση και αύριο ανεβαίνουν αγρότες από το Δήμο Ευρώτα στον Ισθμό.

Αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, έχει προσδιοριστεί ευρεία συνάντηση από αγρότες και άλλους επαγγελματικούς φορείς στους Μολάους Λακωνίας, όπου θα συζητήσουν για το ασφαλιστικό και θα αποφασίσουν για το πώς θα κινηθούν την προσεχή εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των αγροτών της Πελοποννήσου από την Αρκαδία, την Κορινθία και τη Λακωνία, βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν στις συζητήσεις που διεξάγονται από τους εκπροσώπους των ανεξάρτητων μπλόκων.

Ο Χρήστος Τσάμης από το μπλόκο της Νεστάνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ασφαλιστικό έτσι όπως παρουσιάζεται, ούτε και το φορολογικό. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες και θέλουμε διάλογο ανοικτό και από μηδενική βάση».

Τέλος, ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για την σύσκεψη των ανεξάρτητων μπλόκων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν δεν βρεθεί πλαίσιο συνεννόησης με την κυβέρνηση θα σκληρύνουν την στάση τους τις επόμενες ημέρες.

Ηράκλειο

Συνεχίζουν οι αγρότες της ανατολικής Κρήτης τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν για 6η ημέρα στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ στο νομό Ηρακλείου παραμένει το μπλόκο των αγροτών της περιοχής των Αστερουσιών στα Πραιτώρια. Παράλληλα η Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου κάλεσε τους αγρότες του Ηρακλείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στο Γιόφυρο.

Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης δηλώνει ανυποχώρητος και αποφασισμένος να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν την 4η Φεβρουαρίου, ημέρα που αγρότες από όλο το νησί, στα πλαίσια της παγκρήτιας κινητοποίησης στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και πορεία έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην πλατεία Κουντουριώτη της πόλης.

Ρέθυμνο

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης βάση της οποίας θα υπάρχει σε πρώτο επίπεδο καθημερινά ολιγόωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού στο ύψος του Ατσιπόλου όπου είναι και ο βασικό κόμβος των οδικών αρτηριών του νομού.

Στο κόμβο, όπου βρίσκεται το μπλοκ των κινητοποιημένων αγροτών πέρα των αγροτών από το Ρέθυμνο συμμετέχουν και αγρότες από Χανιά και Ηράκλειο, αποφασισμένοι από κοινού να διατρανώσουν την αντίθεση τους στα μέτρα: «…της πιο ανάλγητης και άδικης φορολόγησης που έχει υποστεί ποτέ ο πιο παραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα, μέτρα τα οποία έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο ανάμεσα στα οποία, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ και η ανακατανομή της νέας ΚΑΠ κυριολεκτικά μας διαλύουν», όπως επισημαίνουν σε σχετικό τους ψήφισμα.

Σύμφωνα με τους αγρότες του Ρεθύμνου οι οποίοι τηρούν κοινή στάση με τους αγρότες της υπόλοιπης Κρήτης και το συντονιστικό όργανο αγώνα του νησιού: «Σε μια γεωργία και κτηνοτροφία οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη, από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης του κλάδου, από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από την απώλεια των αγορών, από καιρικές αντιξοότητες και καταστροφικές ζημίες στη φυσική και ζωική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, έρχονται να προστεθούν και τα ισοπεδωτικά μέτρα της αύξησης του ΦΠΑ των αγροεφοδίων, η αφαίρεση μιας σχετικά μικρής επιστροφής στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση σταδιακά του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%. Και μαζί με όλα αυτά συζητείται και ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ».

Κάτω από τέτοιες συνθήκες δε γίνεται να υπάρξει όπως επισημαίνουν, ούτε φυτική και ζωική παραγωγή, μήτε ανάπτυξη και παραγωγή Εθνικού πλούτου και κατ΄ επέκταση ούτε δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση.

Οι αγρότες που έχουν στο πλευρό τους υπάλληλους της αντιπεριφέρειας, το Εργατικό Κέντρο του νομού, το περιφερειακό Συμβούλιο και επαγγελματικούς φορείς, ζητούν άμεσα λύσεις μέσα από ουσιαστικό, όπως επισημαίνουν, διάλογο, δεδομένου ότι χωρίς λύσεις που θα βοηθήσουν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους και τη συμβολή τους στην ανάταση της χώρας, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας παράλληλα: «…το δικαίωμα της παραμονής στον τόπο μας, το δικαίωμα στην εργασία μας, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν, είτε γιατί θα βρεθούμε δυναμικά απέναντί τους, είτε γιατί ξεκαθαρίζουμε ότι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης συμπαρίσταται στον αγώνα τους θεωρώντας και στηρίζοντας όπως επισημαίνει τους αγρότες: «… ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συνθέτουν τον οικονομικοκοινωνικό ιστό της χώρας, που δίνουν καθημερινά έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επιτελέσουν το έργο τους, και οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές που στρέφονται και ενάντια στην Ελληνική αγροτιά».

Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους αγρότες, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο πνεύμα της αλληλεγγύη του και στην αιτιολογία αυτής, ότι: «…η επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης, θα αποτελέσουν τεράστιο πλήγμα στον ήδη δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο της χώρας, θα οδηγήσουν τον κλάδο της οικονομίας μας, σε καταστροφή, με τα αρνητικά αποτελέσματα να είναι πολλαπλά, αφενός με το να ανακόψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και αφετέρου, θα αποτελέσουν αντικίνητρο για τους νέους να στραφούν στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, σε μια περίοδο μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανεργίας».

Τέλος, φορείς, πολίτες και συνδικάτα του Ρεθύμνου στηρίζουν όπως αναφέρουν τον αγροτικό τομέα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος τομέας, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις