ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό «ώρα μηδέν»: Απέραντος καταυλισμός προσφύγων η Ελλάδα

Προσφυγικό «ώρα μηδέν»: Απέραντος καταυλισμός προσφύγων η Ελλάδα

Στην Ειδομένη «ουρλιάζει» η χαμένη τιμή της Ευρώπης. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων. Το πέρασμα από τα σύνορα γίνεται με το σταγονόμετρο.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ - ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΙΔΟΜΕΝΗ, ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ «ΚΑΡΑΒΙΕΣ» ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Επιπλέον 4.000 πρόσφυγες βρίσκονται στα Κέντρα Φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Νομό Κιλκίς.

Ώρα με την ώρα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, ακόμη πιο δραματική και περισσότερο από ποτέ αδιέξοδη για την Ελληνική κυβέρνηση και ντροπιαστική για την δήθεν ισχυρή Ευρώπη!

Φωτογραφίες - Αποστολή στην Ειδομένη: Λευτέρης Παρτσάλης

eidomeni

Ο κίνδυνος επιδημιών στην Ειδομένη είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, υπάρχει έντονη ανησυχία για τα υγειονομικά θέματα. Μάλιστα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Β.Μαρκολέφα: «Επειδή δεν επαρκούν οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες, πολύς κόσμος αναγκάζεται να πάει στο χωράφι. Όταν βρέχει, όλα αυτά μεταφέρονται. Ειδικά για τα παιδιά που είναι συνέχεια μέσα στο χώμα, αυτό είναι απίστευτα τραγικό».

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, προχώρησαν για μία ακόμη φορά σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.

eidomeni2

Δραματική η κατάσταση στον Πειραιά!

Την ίδια ώρα, σε μόνιμο καταυλισμό έχει μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά, αφού φιλοξενεί περί τα 3.000 άτομα. Παράλληλα, άλλοι 4.500 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ ασφυκτική είναι η κατάσταση και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου έχουν βρει καταφύγιο Αφγανοί μετανάστες, στην πλειονότητά τους, γυναίκες και παιδιά.

peiraias

Και νέες «καραβιές» προσφύγων στον Πειραιά

Στο Λιμάνι του Πειραιά σήμερα Πέμπτη (03/03/2016) αναμένεται να φτάσουν 5.391 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά του Βορείου Αιγαίου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι χιλιάδες πρόσφυγες είναι πιστοποιημένοι και αναμένεται η αναχώρησή τους για τον Πειραιά.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος μόνο στη Λέσβο - αν και έχει πιστοποιηθεί- μέχρι το πρωί της Πέμπτης (03/03/2016), ανέρχεται στους 3.307!

Το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι το πρωί της Πέμπτης, ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.268.

Στη Χίο από την Τετάρτη έως και σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα.

Στη Σάμο, το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί από τον ΟΛΠ τρεις επιβατικοί σταθμοί αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών που οι περισσότεροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες μόλις φθάσουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να αναχωρήσουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό.

Από χθες λειτουργεί επιπλέον ιατρείο στο χώρο του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες από τον Ιατρικό Σύλλογο και τους με τους Γιατρούς του Κόσμου. Έως αργά χθες είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 παιδάκια πολλά από τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα βρογχίτιδας.

Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση και το ωράριο θα είναι από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο χάρτης του Προσφυγικού...

grafima

Μουζάλας: Να μην είναι στους δρόμους μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους.

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μουζάλας απευθυνόμενος στους δημάρχους, ενώ ανέφερε ότι τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων θα παραμείνουν κλειστά στην Ειδομένη, δίχως, ωστόσο, να προσδιορίζει το πότε.

Σχετικές ειδήσεις