ΕΛΛΑΔΑ

Απέραντο hot spot η Ελλάδα - «Ξεχειλίζει» από πρόσφυγες που ξεπερνούν πλέον τις 32.000

Απέραντο hot spot η Ελλάδα - «Ξεχειλίζει» από πρόσφυγες που ξεπερνούν πλέον τις 32.000

Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και καλούνται να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά.

Οι αριθμοί αποτυπώνουν χαρακτηριστικά το μέγεθος της προσφυγικής τραγωδίας... Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων διά θαλάσσης στην Ελλάδα από την έναρξη του 2015, ανέρχεται πλέον σε 970.911 ανθρώπους ενώ μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αναμένεται να έχει ξεπεράσει το όριο του ενός εκατομμυρίου.

Σήμερα, στη Ελλάδα, βρίσκονται περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εγκλωβισμένοι σε μια χώρα που βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση αλλά προσπαθεί με το υστέρημα και το συναίσθημα των απλών ανθρώπων να βοηθήσει όλους αυτούς που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

2482600

Στην Ειδομένη, επίκεντρο του μεγαλύτερου προβλήματος αυτή τη στιγμή απ' οποιοδήποτε άλλο στη χώρα, οι περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν ν' ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν στα Σκόπια, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, έχοντας ν' αντιμετωπίσουν παράλληλα, το τσουχτερό κρύο που πέφτει τα βράδια, την υγρασία, τις βροχές...

Εκατοντάδες από αυτους δεν έχουν ούτε μια σκηνή για να καλυφθούν και διανυκτερεύουν στα χωράφια, ξαπλώνοντας στο χώμα για να κοιμηθούν.

2482618

Όπως είναι αναμενόμενο, οι αρρώστιες παραμονεύουν και ήδη αυξάνονται καθημερινά τα μικρά παιδιά που αρρωσταίνουν αν και σύμφωνα με τις εθελοντικές οργανώσεις που βρίσκονται στο σημείο και παρέχουν εκτός από τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη, η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη.

2482651

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας το νομό Κιλκίς καθώς όπως δήλωσε η κατάσταση με τη συνεχόμενη προσθήκη προσφύγων στην περιοχή, χρήζει επιπλέον βοήθειας.

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι ροές προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν στη γειτονική χώρα περίπου 200 άτομα, την ώρα που η προσφυγική ροή συνεχίζεται αμείωτη στα ελληνικά νησιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα το πρωί, κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, δύο πλοία μεταφέροντας 975 άτομα από τη Χίο και Μυτιλήνη ενώ αργότερα αναμένεται ένα ακόμα με 54 άτομα από την Κω.

Η νεότερη (05/03) καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά, αναφέρει ότι περίπου 3.350 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται στους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ.

Το πρωί με πρωτοβουλία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή 5 τόνων γάλακτος στους σταθμούς που φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ενώ παράλληλα στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πολυιατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, στο Ελληνικό εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι δομές στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι πλήρεις: 700 στον Ελαιώνα και 1.500 στο Σχιστό.

Ωστόσο, η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωράει στη δημιουργία μεγάλου αποθευτικού χώρου κοντά στο Ταεκβοντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

Στο συγκεκριμένο κέντρο θα γίνεται καταγραφή και αποθήκευση των προϊόντων που δίνονται για τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τους Δήμους της περιοχής, ο Δήμος Κορυδαλλού σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου θα επισκεφθούν σήμερα το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού για να προσφέρουν στιγμές χαράς στα παιδιά.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση με εικαστικά, μουσική, φουσκωτά παιχνίδια και ανιματέρ, ενώ θα παραδοθούν στο Κέντρο παιχνίδια.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Λαμπρινή Μάνου και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μακρυνός.

Παράλληλα, ο Δήμος Κορυδαλλού συγκεντρώνει παιδικά παιχνίδια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ξενοφώντος και Πελοπίδα, πλ. Μέμου, από τις 8.00 έως τις 15.00 και στο Δημαρχείο, Γρ. Λαμπράκη 240, από τις 7.00 έως τις 20.00.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Αύριο Κυριακή (06/03) το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συγκεντρώνει είδη άμεσης ανάγκης για πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.

Η διαδικασία της συγκέντρωσης των ειδών, θα αρχίσει στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, οι ανάγκες είναι για τα εξής:

Sleeping bags, αδιάβροχα ενηλίκων και παιδικά, κάλτσες, εσώρουχα, μάρσιπους για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά, θερμικές κουβέρτες επιβίωσης, σακούλες απορριμμάτων, καθαριστικά, πλαστικά πιάτα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, αλουμινένια σκεύη φαγητού, χαρτοπετσέτες, γραφική ύλη, μπαλόνια, εβαπορέ γάλα και γάλα σε σκόνη, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης, βρεφικές και νηπιακές τροφές, τσάι, χυμούς, κρουασάν, σταφίδες, μπισκότα, σπαγγέτι, κριθαράκι, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, ξυραφάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, μπιμπερό, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά χεριών, γλωσσοπίεστρα, σύριγγες, αυτοκόλλητα ράματα, γάζες, δερματικές κρέμες και αντιμηκυσιακές και φάρμακα (παιδικά παυσίπονα - αντιπυρετικά σιρόπια, κολλύρια, αποσυμφορητικά, αντιδιαρροϊκά σιρόπια, χάπια γαστροπροστασίας, σπασμολυτικά ενηλίκων, αντιεμετικά, ταμπλέτες ουρολοιμώξεων, αντιφλεγμονώδη, καραμέλες για το λαιμό, κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων και βρεφών, κρέμες αναλγητικές αντιφλεγμονώδεις, βιταμίνες, εισπνεόμενα, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα, αντιβιοτικά για παιδιά και ενήλικες, αλοιφή για αιμορροϊδες, κορτιζονούχα εισπνεόμενα, Soldesanil και αλοιφές συγκάματος).

Ζητείται τα είδη που θα δοθούν να είναι ταξινομημένα σε τέσσερις κατηγορίες (ρουχισμός και εφόδια, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα) για να διευκολυνθεί το έργο των εθελοντών που θα τα συλλέξουν και θα τα μεταφέρουν.

Παράλληλα, βασικά είδη διατροφής και καθαριστικά είδη θα αρχίσουν να διανέμονται από την προσεχή εβδομάδα σε 12.000 δικαιούχους τους προγράμματος επισιτιστικής κρίσης στη Ροδόπη.

Αυτό γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων του δήμου Κομοτηνής, Νίκος Σωτηρακόπουλος, μετά από τη σύσκεψη που είχε με τους συναδέλφους του από τους δήμους Ιάσμου, Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών, με αντικείμενο την προετοιμασία των υπηρεσιών για τη διανομή στους δικαιούχους.

Στα είδη διατροφής, όπως εξήγησε, θα περιλαμβάνονται μακαρόνια, φασόλια, ζάχαρη κ.α., καθώς επίσης και κοτόπουλα σε ποσότητα που αγγίζει τους 15 τόνους για το σύνολο των δικαιούχων. Οι διανομές θα αρχίσουν από την προσεχή Τρίτη με την ευθύνη και τη μέριμνα των οικείων δήμων, σε σημεία και ώρες που θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο δήμος Μαρώνειας- Σαπών συμμετέχει στην προσπάθεια της ΠΕΔ ΑΜ-Θ για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα τα οποία θα διατεθούν στους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Καθημερινά από τις 8 πμ έως τις 3μμ στο Δημαρχείο στις Σάπες και στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα στον οικισμό της Ξυλαγανής, θα συγκεντρώνονται ρούχα, κυρίως παιδικά και νερά, γάλατα, πάνες και τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης.

Ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών καλεί όλους τους πολίτες, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ενώσεις επαγγελματιών, σχολεία και συλλογικότητες να συνδράμουν άμεσα σ΄ αυτήν την προσπάθεια συνεισφέροντας ό,τι θα μπορούσε να αποδειχθεί για τους πρόσφυγες σημαντικό και πολύτιμο.

Σχετικές ειδήσεις