ΕΛΛΑΔΑ

Ελάχιστες οι ροές μεταναστών στα νησιά - Ξεπερνούν τους 50.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα

Ελάχιστες οι ροές μεταναστών στα νησιά - Ξεπερνούν τους 50.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα

Πολύ μικρός είναι πλέον ο αριθμός των ροών προσφύγων και μεταναστώνπρος τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την ώρα που το Συντονιστικό Όργανο διαχείρησης προσφυγικής κρίσης, μετρά τους εγκλωβισμένους στη χώρα, σε 50.146.

Την Κυριακή και μέχρι σήμερα Δευτέρα (28/03) στις 9 το πρωί, αποφιβάστηκαν συνολικά στα νησιά 144 άτομα, κυρίως Πακιστανοί μετανάστες.

Στη Λέσβο, χθες και μέχρι σήμερα το πρωί, αποβιβάσθηκαν 17 άτομα, στη Χίο 63, ενώ στη Σάμο αποβιβάσθηκαν 64 άτομα.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι 686 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 337 στη Σάμο.

Η κατάσταση στα hot spots

Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών (καθώς μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου) παραμένουν: Στη Μόρια της Λέσβου 1.588, στη Χίο 1.308 και στη Σάμο 189.

Σχολιάζοντας το ότι από τις 20 Μαρτίου και μέσα σε οκτώ μέρες στα νησιά μπήκαν οι παραπάνω 3.085 πρόσφυγες και μετανάστες, αστυνομική πηγή σημείωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων και συγκεκριμένα οι 2.696 μπήκαν στην Ελλάδα τις τρεις πρώτες μέρες της συμφωνίας και προπάντων την πρώτη, δείχνει ότι ο αριθμός των όσων περνάν στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς μειούμενος. Έχει μαθευτεί απέναντι ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί δρόμο μετάβασης προς την Ευρώπη» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι, οδηγείται σε δίκη με την αυτόφωρη διαδικασία Έλληνας ακτιβιστής που έβαψε με σπρέι κλούβα της αστυνομίας και κατηγορείται για πρόκληση σωματικών βλαβών και αντίσταση κατά των αρχών, στη διάρκεια της κινητοποίησης την περασμένη Πέμπτη έξω από το χοτ σποτ της Μόριας.

Τέλος σημειώνεται ότι το μεσημέρι επισκέπτεται τη Μυτιλήνη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στις 50.146 συνολικά οι πρόσφυγες και μετανάστες

Στον Πειραιά σήμερα, οι πρόσφυγες φτάνουν τους 5.467, με τις σκηνές να έχουν φτάσει μέχρι τις αποβάθρες.

Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο.

Την Κυριακή δεν έφτασε κανένας πρόσφυγας από τα νησιά, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, σήμερα στη χώρα βρίσκονται 50.146 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 28.548 βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα, οι 14.430 στην Αττική και οι 4.289 στα νησιά.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Σχετικές ειδήσεις