ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Αρνούνται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από το λιμάνι - Εικόνες διάλυσης στο hot spot (videos)

Χίος: Αρνούνται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από το λιμάνι - Εικόνες διάλυσης στο hot spot (videos)

Στο λιμάνι της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν έστω και τον καταυλισμό της Σούδας ο οποίος βρίσκεται μόλις 500 μέτρα μακριά, πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής (01/04) εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί το πλοίο που θα τους μεταφέρει στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόκειται για 500 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι διέφυγαν χθες το μεσημέρι από το hot spot της ΒΙ.ΑΛ. ρίχνοντας τον φράχτη και άλλους 300 οι οποίο ξεκίνησαν λίγες ώρες αργότερα για να ενωθούν μαζί τους στο λιμάνι της Χίου.

xios8 copy

Δείτε βίντεο από την έξοδο προσφύγων από το hot spot της ΒΙ.ΑΛ.

xios10

Οι συγκεντρωμένοι αρνούνται να εγκαταλείψουν το χώρο και να μετακινηθούν στον καταυλισμό της Σούδας που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση καθώς περιμένουν μήπως εμφανιστεί κάποιο πλοίο στο οποίο θα επιβαστούν για να πάνε στον Πειραιά.

xios6

Παρά το ότι τόσο το "Blue Star 1" που πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο όσο και το "Tera Jet" που κάνει έκτακτα δρομολόγια, παρέκαμψαν το λιμάνι της Χίου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μετακινηθούν.

xios1

Συγκεκριμένα, το πρώτο, έδεσε στο λιμάνι των Μεστών στη νοτιοδυτική Χίο προκειμένου να παραλάβει από εκεί τους επιβάτες του και το δεύτερο παραμένει ανοιχτά του λιμανιού της Χίου.

Δείτε βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Χίου:

Καταστροφές στο hot spot της ΒΙ.ΑΛ.

Παράλληλα, το Κέντρο Κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

xios11

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το politischios.gr, από το εσωτερικό του hot spot είναι χαρακτηριστικές των όσων επικράτησαν μέσα στο κέντρο κράτησης από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένοι οικίσκοι, διαλυμένα ιατρεία, αλλά και ζημιές στα μηχανήματα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Frontex, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του κέντρου που κόστισε συνολικά στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 2 εκ. ευρώ για την κατασκευή του, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα.

«Εδώ που φθάσαμε το κέντρο θα πρέπει να διαλυθεί και να στηθεί ξανά από την αρχή», δηλώνουν οι αστυνομικοί που φρουρούν το hot spot. «Όσα λέγαμε κι εμείς και οι συνάδελφοί μας από τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Ένα μήνα τώρα φωνάζαμε να μας ενισχύσουν. Το Υπουργείο θεωρούσε ότι το κάναμε για να μην πιεστούμε. Όμως δείτε τι έγινε όταν 30 άτομα φυλάνε 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Ποιος θα τους σταματήσει; Με ποιο μέσο; Και με ποια δικαιοδοσία αφού μέχρι την ώρα που έγιναν τα επεισόδια δεν είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε όλες αυτές τις λεπτομέρειες».

Παρά πάντως την προσπάθεια των αρχών να μπαλώσουν τις τρύπες στην περίφραξη ακόμα και σήμερα (02/04) το πρωί, δεκάδες άτομα συνέχιζαν να κόβουν τα συρματοπλέγματα και να διαφεύγουν προς την πόλη.

Στο hot spot παραμένουν περίπου τα 600 άτομα, την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ανάστατοι μετά τα πρόσφατα επεισόδια.

Πηγή: astraparis.gr, politischios.gr

Σχετικές ειδήσεις