ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κρήτη η Διεύθυνση Αναζητήσεων του ΕΕΣ και της ICRC

Στην Κρήτη η Διεύθυνση Αναζητήσεων του ΕΕΣ και της ICRC

Μια διαφορετική αποστολή πραγματοποίησαν η Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ICRC στην Κρήτη, το διάστημα 12 - 15 Ιουλίου 2016.

Μεικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους κ.κ. Jan Bikker (δικαστικό ανθρωπολόγο, υπεύθυνο της ICRC για ιατροδικαστικά θέματα Νότιας Ευρώπης), Κωνσταντίνο Κούβαρη (ιατροδικαστή, σύμβουλο της ICRC), Ελένη Ζορμπά (δικαστική ανθρωπολόγο της ICRC), Jacqueline Baumgartner (εκπρόσωπο της ICRC για θέματα RFL), Φραγκίσκα Μεγαλούδη (υπεύθυνη επικοινωνίας της ICRC) και Μαρία Λιανδρή (στέλεχος της Διεύθυνσης Αναζητήσεων Ε.Ε.Σ., αρμόδιας για θέματα RFL), περιόδευσε στο νησί, όπου συναντήθηκε με τις αρμόδιες Αρχές και τα Τοπικά Τμήματα Ε.Ε.Σ. με σκοπό να συζητηθούν θέματα μαζικών αφίξεων μεταναστών.

Στο ίδιο πλαίσιο, δόθηκε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Λιμενικό Σώμα, σχετικά με την ορθή διαχείριση των νεκρών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, θέμα της εκπαίδευσης ήταν η περισυλλογή και η καταγραφή δεδομένων, ώστε να είναι ευκολότερη η ταυτοποίηση των νεκρών και η ενημέρωση των οικείων τους. Στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά συμμετείχαν συνολικά 93 αξιωματικοί από όλη την Κρήτη.

Σημειώνεται δε, πως το σεμινάριο στο Ηράκλειο έλαβε χώρα σε αίθουσα που διέθεσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Κρήτης και στα Χανιά στο Ίδρυμα Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκαν επαφές με αρμόδιους φορείς, οι οποίοι εξήραν στο σύνολο τους την πολύτιμη συμβολή του Ε.Ε.Σ. και της ICRC σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Δόθηκε παράλληλα, η ευκαιρία στους εκπροσώπους του Ε.Ε.Σ. και της ICRC να συναντήσουν τους εθελοντές RFL της Κρήτης, να τους ευχαριστήσουν δια ζώσης για την άμεση ανταπόκρισή τους στα περιστατικά των μαζικών αφίξεων του μηνός Ιουνίου και να τους μεταφέρουν τις ευχές όλων εκείνων που έλαβαν χάρη σε αυτούς ειδήσεις από τους δικούς τους, βάζοντας τέλος στην αγωνία τους.

Οι κυρίες Λιανδρή, Μεγαλούδη και Baumgartner επισκέφθηκαν το Ίδρυμα νεότητας Ανωγείων, όπου σήμερα φιλοξενούνται 16 ασυνόδευτοι ανήλικοι, συνομίλησαν με την κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος και παρακολούθησαν τις προετοιμασίες των παιδιών για τη γιορτή της λήξης του Ραμαζανιού.

Η όλη αποστολή υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και βοήθησε στη συνολική εκτίμηση της δυναμικής του νησιού, το οποίο διαθέτει ένα αξιολογότατο και ικανότατο υπόβαθρο για το σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης έκτακτων αναγκών, τουλάχιστον όσο αφορά στο μεταναστευτικό.

Σχετικές ειδήσεις