ΕΛΛΑΔΑ

Το πάρτι των ΜΚΟ: Έργα-φαντάσματα για την «επιχειρηματικότητα» στην Αίγυπτο και τη Σερβία!

Το πάρτι των ΜΚΟ: Έργα-φαντάσματα για την «επιχειρηματικότητα» στην Αίγυπτο και τη Σερβία!

Μία ακόμη «αμαρτωλή» ΜΚΟ, η οποία είχε λάβει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών για προγράμματα που δεν υλοποίησε ποτέ, αποκάλυψε η έρευνα των αρμόδιων αρχών.

Πρόκειται για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας Leadership», η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Αντικείμενο της χρηματοδότησης ήταν δύο προγράμματα για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αίγυπτο» και για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Σερβίας (Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ)». Για τα προγράμματα αυτά, η ΜΚΟ είχε καταθέσει δυο εγγυητικές επιστολές, συνολικού ποσού 202.000 ευρώ, το 2008.

Το συνολικό ποσό των εγγυητικών επιστολών εισέπραξε η Δ΄ΔΟΥ Αθηνών από την Τράπεζα Αττικής, που είχε εκδώσει τις εγγυητικές, την 1η Αυγούστου 2016. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού μεταξύ της ΥΔΑΣ και της Τράπεζας Αττικής.

Η υπόθεση εντάσσεται στη γενικότερη έρευνα που έχει ξεκινήσει το ΥΠΕΞ, για τη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις προς ΜΚΟ από την ΥΔΑΣ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010. Σε πολλές δε περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καταλογισμού είτε απ' ευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε από τις κατά τόπους ΔΟΥ στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διεξάγουν σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ.

Επισημαίνεται ότι δεκάδες προγράμματα ΜΚΟ της περιόδου αυτής έχουν παραπεμφθεί από την ΥΔΑΣ και το υπουργείο Εξωτερικών στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις