ΕΛΛΑΔΑ

Κοινή «γραμμή» στη ΕΕ για την επιστροφή των προσφύγων πίσω στην Ελλάδα

Κοινή «γραμμή» στη ΕΕ για την επιστροφή των προσφύγων πίσω στην Ελλάδα

Κοινή γραμμή για την επιστροφή των μεταναστών και προσφύγων στην πρώτη χώρα υποδοχής (την Ελλάδα), κρατούν οι χώρες της ΕΕ εφαρμόζοντας την συνθήκη του Δουβλίνου.

Αυτό θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι να αναθεωρηθεί η συνθήκη, υπογράμμισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, συμπλέοντας απόλυτα με τη θέση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.

«Μέχρι να αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόζει τον υφιστάμενο κανονισμό που προβλέπει επιστροφή μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της ΕΕ, Νατάσα Μπερτό, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης.

Η ίδια μάλιστα σχολίασε τις αναφορές του γερμανού υπουργού Εσωτερικών λέγοντας «κάναμε πολλά στη Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου».

Η Νατάσα Μπερτό συμπλήρωσε πως η συνθήκη του Δουβλίνου βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης και έως ότου αυτή ολοκληρωθεί, η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει ότι αυτή προβλέπει.

Η Συνθήκη του Δουβλίνου προβλέπει την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που να δικαιολογούν την παραμονή τους, στο κράτος μέλος από το οποίο εισήλθαν αρχικά στην ΕΕ.

Η πρόταση τροποποίησης της συνθήκης του Δουβλίνου έχει ολοκληρωθεί από την Επιτροπή από τον Μάιο και έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένοντας την έγκριση τους.

Ως τότε όμως, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να πρέπει να δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί από τον ελληνικό μηχανισμό ασύλου και έχουν καταφέρει να περάσουν στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Σχετικές ειδήσεις