ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία στη Ζάκυνθο - Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε καταστροφές! (pics)

Κακοκαιρία στη Ζάκυνθο - Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε καταστροφές! (pics)

To ξαφνικό μπουρίνι που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής (7/10) στο νησί της Ζακύνθου, αν και είχε μικρή διάρκεια ήταν αρκετό για να προκαλέσει καταστροφές.

Εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, στο νησί επέστρεψε για μια ακόμη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεμοστρόβιλος που σάρωσε τις περιοχές Καταστάρι, Πηγαδάκια, Βανάτο, Λαγκαδάκια, Αργάσι και πόλη από τις οποίες συμπαρέσυρε οροφές από σπίτια, διαφημιστικές πινακίδες και μεγάλα κλαδιά δέντρων όπου σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα.

Πολλές είναι οι κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου προκειμένου να επιχειρήσει σε κοπές δέντρων. Όπως συμβαίνει κατά κανόνα με τα χτυπήματα ανεμοστρόβιλων, οι ζημιές ήταν μεν τοπικές αλλά μεγάλες, με αποτέλεσμα να σημάνει πλέον συναγερμός σε αρχές και πολίτες, έτσι ώστε να αυξηθούν τα προληπτικά μέτρα. Ο φακός της ΗΜΕΡΑΣ κατέγραψε εικόνες πρωτόγνωρες, ειδικά λίγες ώρες μετά οπότε και καταγράφηκαν κατολισθήσεις στο Κρυονέρι (απέναντι από το Ενετικό Υδραγωγείο) με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και από τα δυο ρεύματα. Χάρη στην άμεση επέμβαση Αντιπεριφέρειας, Δήμου και Αστυνομίας μισή ώρα αργότερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Τα τελευταία χρόνια είναι συχνές οι επισκέψεις των ανεμοστρόβιλων στο νησί μας ως αποτέλεσμα των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν κάθε φορά. Η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου πλήττεται πιο συχνά από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για ελληνικό “Τρίγωνο των Βερμούδων”. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

Με εξαίρεση τους θαλάσσιους σίφωνες, που έχουν μεγάλη συχνότητα εμφάνισης, εν μέρει λόγω του ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών στην Ευρώπη, πάνω από 15.000 χιλιόμετρα. Ωστόσο, το φαινόμενο είναι υπαρκτό και έχει κατά καιρούς προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Συνεπώς, τέτοια φαινόμενα θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: imerazante.gr

Σχετικές ειδήσεις