ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια και χημικά στο κέντρο της Αθήνας για την επίσκεψη Ομπάμα (pics&vid)

Επεισόδια και χημικά στο κέντρο της Αθήνας για την επίσκεψη Ομπάμα (pics&vid)

Επίσκεψη ΟμπάμαΑθήνα: Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και αντιεξουσιαστές και μέλη οργανώσεων στα Προπύλαια παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας για την επίσκεψη του Αμερικανού Πρόεδρου στην Αθήνα - Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ με χημικά και «βροχή» από μολότοφ

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

«Πεδίο μάχης» η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο

«Πεδίο μάχης» θυμίζε από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Τρίτης (15/11) η ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου. Δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα έριχναν περίπου 150 αντιεξουσιαστές, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως από τις οδούς Σολωμού, Στουρνάρη και Τοσίτσα, ενώ έστησαν και οδοφράγματα.

Παράλληλα, άλλοι κουκουλοφόροι πετούσαν βόμβες μολότοφ και μέσα από το Πολυτεχνείο, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, προσπαθώντας να τους απωθήσει.

epeidodia

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στην οδό Σταδίου, μπροστά από την Παλαιά Βουλή.

Ορισμένα άτομα που βρίσκονταν στη συγκέντρωση αριστεριστών και αντιεξουσιαστών προσπάθησαν για δεύτερη φορά να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ πέταξαν εναντίον τους δύο βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με ρίψη χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Συλλήψεις και επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ Εξαρχείων

Σε πέντε συλλήψεις συνολικά, προχώρησε η αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν απόψε στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, αλλά και κατά τη συγκέντρωση που προηγήθηκε με τη συμμετοχή αριστεριστών και αντιεξουσιαστών.

Άγνωστα άτομα έριξαν δύο βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Από την επίθεση, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, αλλά ούτε έγινε προσαγωγή.

Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα, στην συγκέντρωση αριστεριστών και αντιεξουσιαστών.

sil

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ, καθώς οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια αποχώρησαν. Λίγο νωρίτερα επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία, ωστόσο εμποδίστηκαν από κλούβες της αστυνομίας που είχαν στηθεί στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου.

mat bloko

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε πως «η κυβέρνηση με τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων και των πορειών καταλύει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του ελληνικού λαού». Όπως τόνισε, «το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Οι κυβερνητικές απαγορεύσεις των συναθροίσεων μέρες Πολυτεχνείου αποτελούν πρόκληση στους ήρωες του Νοέμβρη που έδωσαν το αίμα τους για τη Δημοκρατία ενάντια στην αμερικανοκρατία. Διαδηλώνουμε και στέλνουμε ένα μήνυμα αγώνα για μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, δίκαιη, ανεξάρτητη με το λαό αφέντη στον τόπο του». Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή η μέρα δεν θα αργήσει να ξημερώσει».

aa

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ενός ιμπεριαλιστικού κράτους, που εκτός των άλλων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ηγείται των κορακιών του ΔΝΤ, που ματώνουν και τον ελληνικό λαό. Ενός κράτους που προκαλεί στρατιωτικά πραξικοπήματα, επεμβάσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους από την Ουκρανία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική. Ενός κράτους που δολοφονεί αμάχους σε αυτές τις χώρες, που προκαλεί το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής και το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Το «παρών» έδωσε και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, απευθύνουν κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με κοινή ανακοίνωσή τους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ξεκίνημα, το ΕΕΚ, η ΑΡΚ και ο σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος».

Έκαψαν την σημαία των ΗΠΑ έξω από το αμερικάνικο προξενείο Θεσσαλονίκης

Στο αμερικάνικο προξενείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έφτασε πριν από λίγο η πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από, μέλη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητές και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές παραμένουν έξω από το αμερικάνικο προξενείο φωνάζοντας συνθήματα, ενώ έκαψαν και μία σημαία των ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο του thestival.gr:

Συλλαλητήρια κατά της επίσκεψης Ομπάμα στα Χανιά

Δύο συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά.

Το πρώτο έγινε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς από φορείς και συλλογικότητες, ενώ το δεύτερο διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και το ΠΑΜΕ στην πλατεία των νέων καταστημάτων.

Και στα δύο συλλαλητήρια κυριάρχησαν αντιπολεμικά συνθήματα, ενώ ακολούθησαν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης Ομπάμα στο Ηράκλειο

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο, εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.

Τη διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας και την πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο, φορείς και συλλογικότητες χαρακτηρίζοντας «πρόκληση την επίσκεψη αυτή για τον Ελληνικό λαό» .

Στη διαμαρτυρία κυριάρχησαν συνθήματα, όπως «έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσουν οι αμερικανό - νατοϊκές βάσεις στον τόπο μας, έξω από ΝΑΤΟ - Δ.Ν.Τ., καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμιά αποδοχή του νέου διχοτομικού σχεδίου για την Κύπρο, καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Συγκεντρώσεις υπό βροχή στη Λάρισα ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο

Συγκεντρώσεις υπό βροχή οργανώθηκαν στην Λάρισα, από κοινωνικές οργανώσεις και πολιτικές συλλογικότητες, ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα το απόγευμα της Τρίτης.

Η πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας πραγματοποιήθηκε μπροστά στο αρχαίο θέατρο της πόλης, ενώ η συγκέντρωση των οργανώσεων της ευρύτερης Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία.

«Η επίσκεψη Ομπάμα διόλου τυχαία δεν είναι μιας και λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που πέρα από την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, οι ιμπεριαλιστές όπου Γης, ξεδιπλώνουν τα σχέδια τους και η ελληνική εμπλοκή στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι βαθύτατη με ότι αυτό σημαίνει για το λαό μας που πληρώνει το μάρμαρο», τόνισε μεταξύ άλλων απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους μπροστά από το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης, η πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Δ. Παπαστεργίου.

Μετά την ομιλία οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις