ΕΛΛΑΔΑ

Παντελής Παντελίδης: Τι θα συμβεί αν αποδειχτεί ότι δεν οδηγούσε ο τραγουδιστής

Παντελής Παντελίδης: Τι θα συμβεί αν αποδειχτεί ότι δεν οδηγούσε ο τραγουδιστής

18 Φεβρουαρίου 2016. Η είδηση ότι ο Παντελής Παντελίδης σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα προκαλεί σοκ και βυθίζει στο πένθος όχι μόνο την οικογένεια και τους φίλους του λαϊκού τραγουδιστή, αλλά και τους χιλιάδες θαυμαστές του, που σχεδόν έναν χρόνο μετά αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα.

ΤΙ ΚΡΥΒΕTAI ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Την περασμένη εβδομάδα η έντονη φημολογία γύρω από το πώς ο 33χρονος τραγουδιστής έχασε τη ζωή του έκανε για ακόμη μία φορά τον γύρο του Διαδικτύου, αναπαράγοντας για πολλοστή φορά το ερώτημα: οδηγούσε ο ίδιος ή η Φρόσω Κυριάκου και η Μίνα Αρναούτη την καλύπτει;

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», την Πέμπτη ορίστηκε εισαγγελέας για την υπόθεση, ενώ την Παρασκευή οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας Παντελίδη ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν το συλλεχθέν αποδεικτικό υλικό, προκειμένου -κατά δήλωσή τους- να συμβάλoυν με αυτό στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών περιστάσεων που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Από την πλευρά των αστυνομικών ερευνών το ζήτημα ως προς το ποιος κρατούσε το τιμόνι την ώρα του μοιραίου ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δεν έγινε μέτρηση αλκοόλ στις δύο συνεπιβάτιδες.

Όπως δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες «όταν κληθήκαμε για το συμβάν από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι οδηγός ήταν ο άνδρας που αργότερα μάθαμε ότι ήταν ο Παντελής Παντελίδης. Το σώμα του ήταν στην πλευρά του οδηγού και το κεφάλι του έγερνε προς την πλευρά του συνοδηγού.

Δίπλα του στη θέση του συνοδηγού ήταν μία κοπέλα (σ.σ. η Φρόσω) η οποία απεγκλωβίστηκε από την πλευρά του οδηγού, καθώς ήταν αδύνατον να βγει από την πλευρά του συνοδηγού στην οποία βρισκόταν». Με βάση την ίδια μαρτυρία, η Μίνα «ήταν το πρώτο άτομο που απεγκλωβίστηκε. Είχε έντονη ανησυχία και εκείνη είπε ποια ήταν η ταυτότητα του οδηγού, ότι δηλαδή πρόκειται για τον γνωστό τραγουδιστή».

Μαρτυρία υπαλλήλου του ΕΚΑΒ, η κατάθεση του οποίου βρίσκεται στην κατοχή της εφημερίδας μας και περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε έλεγχο εντός του αυτοκινήτου είδα έναν άνδρα σε πρηνή θέση με τα πόδια στη θέση του οδηγού και το κεφάλι προς τη θέση του συνοδηγού πεσμένο προς το στήθος του και σε αφύσικη γωνία».

2471483 2

Εκτός οχήματος

«Μαζί με έναν άλλο κύριο βγάλαμε έξω από το όχημα μία κοπέλα που ήταν στο πίσω κάθισμα η οποία μας είπε ότι λέγεται Μίνα καθώς φοβόμασταν μην ανατιναχτεί το όχημα», υποστηρίζει, παράλληλα, στην κατάθεσή του ο άνθρωπος που έφτασε πρώτος στο σημείο του δυστυχήματος και είδε το μοιραίο τζιπ «να είναι στον αέρα και να προσγειώνεται με τον ουρανό του αυτοκινήτου». Στη συμπληρωματική του κατάθεση σημειώνει: «Απεγκλώβισα την κοπέλα, η οποία φώναζε για κάποιον άνδρα, και τότε είδα ένα ανδρικό κεφάλι ανάμεσα στα εμπρόσθια καθίσματα. Δεν μπορούσα να δω το σώμα του καθώς στην προσπάθειά μου να απεγκλωβίσω την κοπέλα δεν πρόσεξα προς ποιο σημείο ήταν στραμμένος.

Η εκτίμησή μου λόγω και του καντράν ήταν ότι είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου. Άλλη μία κοπέλα βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου όπως εγώ εισήλθα σε αυτό, δηλαδή από την αριστερή του αυτοκινήτου»

Παρά τα δεδομένα αυτά που έχουν δει κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας, μία από τις ευρέως αναπαραχθείσες «θεωρίες συνωμοσίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένει εκείνη βάσει της οποίας η Φρόσω ήταν οδηγός και η Μίνα ψεύδεται. Και σε αυτό το σενάριο αστυνομικός που μετείχε στις έρευνες τονίζει: «Η μία κοπέλα μάς έδωσε κατάθεση την ίδια ημέρα. Η άλλη που ήταν στην Εντατική όταν συνήλθε. Και οι δύο είπαν ποιος είναι ο οδηγός και ότι έτρεχε χωρίς να έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους. Οι καταθέσεις τους συγκλίνουν και οι μετρήσεις έδειξαν ότι η ταχύτητα του οχήματος ήταν 118 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι αδύνατον να είχαν μιλήσει πριν η Μίνα δώσει κατάθεση στις Αρχές». Άλλωστε, όπως σημειώνει ο ίδιος, «από τις εξετάσεις DNA που έγιναν στο τιμόνι του αυτοκινήτου βρέθηκε ανθρώπινος ιστός μόνο του Παντελή Παντελίδη. DNA της Φρόσως βρέθηκε στην κολώνα του οδηγού, γιατί όταν απεγκλωβίστηκε έχοντας τραύμα στο κεφάλι βγήκε από την πλευρά του οδηγού και όταν την τράβηξαν έμεινε αυτό σαν ''σκούπισμα''».

Αν και οι καταθέσεις των δύο συνεπιβάτιδων συγκλίνουν, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη στάση που έχουν υιοθετήσει μετά το δυστύχημα. Η 21χρονη Φρόσω έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας την προβολή.

Η 30χρονη Μίνα, από την άλλη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα «ξεσπά» μέσα από τους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media, τροφοδοτώντας τα σενάρια γύρω από το δυστύχημα, αφού απαντά σχεδόν σε οτιδήποτε γράφεται. «Ντροπή σε όλους σας! Φορολυσα ζώνη σχεδόν πάντα! Του είπα να μην τρέχει! Δεν άκουσε! Τι φταίω εγώ; Να τον τράβαγα απο το αυτί;», λέει σε μία από τις τελευταίες αναρτήσεις της. Μία από τις κατηγορίες -κυρίως- θαυμαστών του λαϊκού τραγουδιστή είναι ότι αφού και οι δύο γυναίκες γνώριζαν ότι ο Παντελίδης είχε πιει έπρεπε να μην τον αφήσουν να πιάσει το τιμόνι.

Μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Στα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης του Παντελίδη βρέθηκε ότι το αλκοόλ στο αίμα του ήταν 2,72 γραμμάρια ανά λίτρο. «Φυσικά και μπορεί, για την ακρίβεια νομίζει ότι μπορεί, κανείς να οδηγήσει έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Η ίδια ποσότητα επηρεάζει διαφορετικά κάποιον που δεν πίνει, ενώ ένας που είναι συνηθισμένος έχει μία κάποια ''ανοσία''. Εχουμε δει σε θανατηφόρα τροχαία οδηγούς οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, όπως 3,5 γραμμάρια ανά λίτρο, αλλά και πιο υψηλά νούμερα βάσει τοξικολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν», σχολιάζει έμπειρος αστυνομικός της Τροχαίας.

Στις θεωρίες γύρω από το ποιος οδηγούσε εντάσσεται και εκείνη που θέλει γύρω από τον θάνατο του 33χρονου τραγουδιστή να έχει στηθεί ένα «παιχνίδι» για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν τα δύο κορίτσια. Σε δημοσίευσή της πριν από μερικές ημέρες η Μίνα Αρναούτη έγραψε χαρακτηριστικά: «Οδηγούσε εκείνος σας αρέσει δεν σας αρέσει και θα με αποζημειώσετε μέχρι τελευταίας γρατζουνιάς!», με τα σχόλια και πάλι να δίνουν και να παίρνουν.

Τα ενδεχόμενα

Οπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι στο «Εθνος της Κυριακής» από τη στιγμή που η ασφάλεια του μοιραίου τζιπ ήταν μεικτή, «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος σε όποιον προκαλέσω ζημία ως οδηγός πληρώνει η ασφαλιστική μου και αποκαθιστά τις ζημιές στο αυτοκίνητό μου και προς τρίτους. Εάν από το ατύχημα υπάρχουν τραυματίες και ο οδηγός είναι νεκρός, η ασφαλιστική θα κληθεί να τους αποζημιώσει και στη συνέχεια είναι στη διακριτική της ευχέρεια εάν θα διεκδικήσει τα χρήματα από την οικογένεια του θανόντα εφόσον εκείνος οδηγούσε το όχημα υπό την επήρεια αλκοόλ».

«Η αποζημίωση των τραυματιών μπορεί να είναι πολύ υψηλή εάν πέρα από την ηθική βλάβη, υπολογιστούν σε αυτήν η απώλεια εισοδήματος για όσο καιρό έμεινε κάποιος εκτός εργασίας, τα έξοδα νοσηλείας και η πρόσληψη οικιακών βοηθών ή αποκλειστικών νοσοκόμων ενόσω ήταν ανίκανος να αυτοεξυπηρετηθεί. Εάν δεν οδηγούσε ο θανών το αυτοκίνητο, αλλά κάποιος άλλος, τότε η οικογένειά του μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης», προσθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση η διαδρομή της υπόθεσης Παντελίδη στα δικαστήρια θα έχει δύο σκέλη, το αστικό (αποζημιώσεις) και το ποινικό. Στη δεύτερη περίπτωση, όπου η δικογραφία έφυγε από την Τροχαία και βρίσκεται στην Εισαγγελία Αθηνών, υπάρχουν τρία τινά.

Στον φάκελο θα συμπεριληφθούν εκτός από τα δημόσια έγγραφα και οι ιδιωτικές πραγματογνωμοσύνες από όλες τις νομικές πλευρές. Στο πρώτο ενδεχόμενο ο εισαγγελέας, αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία, μπορεί να στείλει την υπόθεση στο αρχείο, εφόσον κρίνει ότι ο υπεύθυνος του ατυχήματος απεβίωσε, άρα δεν μπορούν να καταλογιστούν σε κάποιον ποινικές ευθύνες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ο εισαγγελέας να ζητήσει να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση, καθώς δεν έχει πειστεί και κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση η υπόθεση. Το τρίτο είναι να ασκήσει ποινική δίωξη και να διατάξει προανάκριση, εάν θεωρήσει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Παντελίδης δεν ήταν οδηγός του οχήματος.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, πάντως, αναμένεται να παραπεμφθεί στο ακροατήριο εάν οι δικηγόροι της οικογένειας Παντελίδη καταθέσουν μήνυση κατά της Φρόσως Κυριακού για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει, καθώς αναμένουν την απόφαση του εισαγγελέα.

Σχετικές ειδήσεις