ΕΛΛΑΔΑ

Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Ελεύθεροι και οι οκτώ με απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Όχι» στην έκδοση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, είπε ο Άρειος Πάγος, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών Αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη χώρα τους και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους, η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών Αρχών, για δύο ακόμη το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους η απόφαση υπήρξε επίσης ομόφωνη κατά της εκδόσεως.

«Sabah»: Απόφαση-σκάνδαλο

Η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία ήρθε από την εφημερίδα «Sabah», η οποία έκανε λόγο για «ελληνική δικαστική απόφαση-σκάνδαλο».

sabah


Με έκτακτα δελτία ειδήσεων, στη συνέχεια, μεταδόθηκε η είδηση στην Τουρκία.

daily sabah copy

Και για τους οκτώ, διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές. Θα εξακολουθήσουν, ωστόσο, να βρίσκονται υπό κράτηση, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με έντονη συγκίνηση άκουσαν την ετυμηγορία στο σκεπτικό της οποίας τονίζεται ότι:

«Η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης των Τούρκων αξιωματικών, Χρ. Μυλονόπουλος, και πρόσθεσε: «Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Ο Όμηρος Ζέλιος, έτερος συνήγορος υπεράσπισης, δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δείτε βίντεο από την άφιξη των Τούρκων στρατιωτικών στο Εφετείο:

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποφάσεων των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου για την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων, αλλά λόγω ασθενείας ενός μέλους μιας εκ των συνθέσεων των Ποινικών Τμημάτων, αλλά και λόγω μη ολοκλήρωσης των διασκέψεων, είχε αναβληθεί για σήμερα το μεσημέρι.

Σχετικές ειδήσεις