ΕΛΛΑΔΑ

Στον «αέρα» το ηλεκτρονικό εισιτήριο – «Βέτο» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Στον «αέρα» το ηλεκτρονικό εισιτήριο – «Βέτο» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

«Φρένο» βάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο ηλεκτρονικό εισιτήριο που άρχισε να εφαρμόζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ζητώντας από τον ΟΑΣΑ, να δώσει εγγυήσεις ότι θα προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα.

ΓΙΑΤΙ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η Αρχή διαπίστωσε ότι για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου απαιτείται να δώσουν οι επιβάτες πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων.

Με βάση το σκεπτικό της Αρχής, για την κάρτα απεριορίστων διαδρομών συλλέγονται τα προσωπικά στοιχεία των επιβατών και καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα.

Τα στοιχεία που πρέπει να δοθούν είναι Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης-ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή, αριθμός τηλεφώνου, αριθμός κινητού τηλεφώνου, αριθμός fax, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση κ.ά, τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω συστήματος.

Παράλληλα, στην εξωτερική επιφάνεια της κάρτας θα υπάρχει το ονοματεπώνυμο, ο τύπος δικαιούχου, και η φωτογραφία. Στο ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) της κάρτας θα τηρείται ο τύπος του δικαιούχου και η ημερομηνία λήξης δικαιώματος ή η ημερομηνία γέννησης.

Ακόμη, η νέα κάρτα θα αντικαταστήσει πλήρως όλους τους τύπους καρτών απεριορίστων διαδρομών και θα είναι υποχρεωτική η χρήση της.

Η Αρχή υπογραμμίζει τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται και καταχωρούνται για την κάρτα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, χωρίς ωστόσο ο ΟΑΣΑ να έχει εξετάσει «εναλλακτικές τεχνικές λύσεις που αφενός μεν θα επιτύγχαναν εξίσου τους επιδιωκόμενους σκοπούς αφετέρου δε θα εξασφάλιζαν την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών».

Εξάλλου, η Αρχή ζητεί από τον ΟΑΣΑ να προβεί στην εκπόνηση εκτίμησης επιπτώσεων στην προστασία προσωπικών δεδομένων, να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Σχετικές ειδήσεις