ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου: Τα αίτια της τραγωδίας – Πώς συνετρίβη το μοιραίο Χιούι

Πτώση ελικοπτέρου: Τα αίτια της τραγωδίας – Πώς συνετρίβη το μοιραίο Χιούι

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούν την απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού – Μηχανική βλάβη, ανθρώπινο λάθος ή κάποιος εξωτερικός παράγοντας ευθύνεται για την τραγωδία;

Πέπλο πένθους έχει καλύψει το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, από την είδηση της συντριβής του ελικοπτέρου Χιούι το πρωί της Τετάρτης, 19 Απριλίου 2017 στην περιοχή της Ελασσόνας.

Λίγη ώρα αφότου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του, κοντά στην Εθνική Οδό Κοζάνης - Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, ενώ τραυματισμένη είναι μια γυναίκα αρχιλοχίας.

Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στη Λάρισα στις 14:30 το μεσημέρι. Εκεί, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, συγκροτήθηκε ομάδα διαχείρισης κρίσεων για την υποστήριξη των συγγενών με ψυχολόγους και ψυχίατρους, γιατρούς και νοσηλευτές. «Έχουν υποστεί σοκ και κάνουμε τα πάντα για να απαλύνουμε τον πόνο τους», σημείωσε ο διοικητής του ΓΝ Λάρισας.

tzanidakhs 1

(Ιωάννης Τζανιδάκης)

thomas

(Θωμάς Αδάμου)

xatzis1

(Κωνσταντίνος Χατζής)

goulas

(Δημοσθένης Γούλας)

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

vasiliki

(Βασιλική Πλεξίδα)

Διαβάστε περισσότερα για την Αρχιλοχία ΕΔΩ

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μεταφέρονται οι σοροί των τεσσάρων άτυχων επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου, ενώ η τραυματίας αρχιλοχίας μεταφέρθηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Τα αίτια της τραγωδίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο σημείο του δυστυχήματος έχει σπεύσει επιτροπή διερεύνησης για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι το ελικόπτερο να έπεσε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ ή να παρέσυρε τα καλώδια κατά την πτώση του από άλλη αιτία, όπως μηχανική βλάβη ή κακή ορατότητα.

Ο κυβερνήτης, Δημοσθένης Γούλας ήταν πολύ έμπειρος, με χιλιάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοί του, από την πρώτη στιγμή απέκλειαν το ανθρώπινο λάθος.

«Είναι σχεδόν απίθανο να έχει κάνει λάθος ο Γούλας. Είναι πολύ καλό χέρι. Κάτι άλλο συνέβη. Είναι μηχανική βλάβη; Κάποιος εξωτερικός παράγοντας; Θα δούμε, είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε για τα αίτια», αναφέρει στο Newsbomb.gr συνάδελφος του χειριστή.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο και είχαν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του δυστυχήματος, υπήρχαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους. Επίσης, έπνεαν ασθενείς άνεμοι με ριπές.

Στην περιοχή του δυστυχήματος έχει φθάσει και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

STEFANIS

Στο χρονικό του δυστυχήματος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.

  • Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
  • Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
  • Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
  • Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
  • Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
  • Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
  • Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
  • Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
  • Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
  • Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Σχετικές ειδήσεις