ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΕΠ: Έρχεται μονιμοποίηση 30.000 συμβασιούχων

ΑΣΕΠ: Έρχεται μονιμοποίηση 30.000 συμβασιούχων

Δρομολογείται η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου

Το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται πως θα δρομολογήσει και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προτίθεται να δώσουν διακομματικό άρωμα στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον τρόπο πρόσληψης και στον προσδιορισμό των κριτηρίων των συμβασιούχων που θα αποκτήσουν νέα σχέση εργασίας με το Δημόσιο.

Από τη στιγμή που θα διασφαλιστεί η συναίνεση, η κυβέρνηση θα αναθέσει στο ΑΣΕΠ την πιστοποίηση των συμβασιούχων, η σύμβαση των οποίων θα μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.

Στο παρελθόν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας (περίπου 30.000 στον αριθμό) συμβασιούχων και να αποκτήσουν ιδιότητα μονίμων υπαλλήλων, εφόσον διαπιστωθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, περιέγραψε περιπτώσεις συμβασιούχων, όπως πυροσβέστες, καθαρίστριες, εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και οι παιδικοί σταθμοί.

Ωστόσο, καθώς τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι τουλάχιστον δύο:

  • Να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και
  • Να εργάζονται από ένα χρονικό διάστημα και πάνω (ο κ. Σκουρλέτης έχει μιλήσει για εργαζόμενους με 8, 10 και 12 χρόνια)

Θεωρείται αδύνατον να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις και των 30.000 συμβασιούχων του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα αποτελέσουν τη δεξαμενή και είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς θα πληρούν όλα τα κριτήρια, ώστε οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Σχετικές ειδήσεις