ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια και στη Βουλή - Εργαζόμενοι των ΟΤΑ επιχείρησαν να εισβάλουν στο Περιστύλιο (pics+vid)

Επεισόδια και στη Βουλή - Εργαζόμενοι των ΟΤΑ επιχείρησαν να εισβάλουν στο Περιστύλιο (pics+vid)

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (22/06/2017) έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της μαζικής πορείας των εργαζομένων στους δήμους.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Μετά την ένταση στο υπουργείο Εσωτερικών και τον προπηλακισμό του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, η πορεία των διαδηλωτών έφτασε στη Βουλή, όπου και επιχείρησαν να εισβάλουν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και «μάχες» σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Δείτε το βίντεο:

Από τα επεισόδια σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τραυματίστηκε διαδηλώτρια, η οποία διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία.

Στη συνέχεια, η πορεία των διαδηλωτών έφτασε έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή η λεωφόρος Βασ. Σοφίας, από το ύψος της Βουλής έως το «Χίλτον».

Μετά από ολιγόλεπτη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, ολοκληρώθηκε η διαδήλωση των συμβασιούχων των δήμων.

Μετά τη συγκέντρωση αναμενόταν να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το μέλλον των κινητοποιήσεων, προσανατολιζόμενη στη συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών αμαξοστασίων αλλά και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας.

Ένταση και έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Διαδηλωτές ξήλωσαν τα ρολά στην είσοδο του υπουργείου, άδειασαν σακούλες με απορρίμματα και έβαλαν φωτιές.

«Στο στόχαστρο» βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τον οποίο οι διαδηλωτές προπηλάκισαν κατά την άφιξή του.

Συγκεκριμένα, οι συμβασιούχοι των δήμων επιτέθηκαν φραστικά, αλλά και με ρίψη αντικειμένων, στον κ. Πατούλη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ και να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για «στημένα επεισόδια έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών».

«Οι τρεις τέσσερεις γνωστοί άγνωστοι «επαγγελματίες» προβοκάτορες που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών έκαναν "καλά τη δουλειά τους"», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Πρώτα επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, στη συνέχεια με τα επεισόδια που προκάλεσαν έδωσαν "άλλοθι" στον Υπουργό Π. Σκουρλέτη να μην προσέλθει έγκαιρα στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε, προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας.

Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι. Οι "στημένες αποδοκιμασίες" σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς.

Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τη κυβέρνηση. Μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ζητά την επίλυση του θέματος των συμβασιούχων των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ, που πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, διαμηνύει στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί «ούτε μία απόλυση συμβασιούχου».

«Οι προσδοκίες τριών ετών που καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορούν να σβηστούν μέσα σε μία στιγμή και τόσο εύκολα», αναφέρει, προσθέτοντας πως «η επικοινωνιακή τακτική για δήθεν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει ως μόνο σκοπό να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, που βλέπουν την απόλυση "προ των πυλών"».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους»

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το αίτημα των διαδηλωτών σχετικά με τη μόνιμη εργασία. Ωστόσο, όπως ανέφερε οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Εκτελεστική Επιτροπή.