ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχοι- Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχοι- Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ, υπεύθυνες για το δράμα των συμβασιούχων είναι όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2012 που αν και γνώριζαν τις σχετικές απαγορεύσεις, υπέγραφαν και παρέτειναν τις συμβάσεις τους.

ΤΡΙΠΛΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία είναι τα «όχι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την συγκεκριμένα κατηγορία εργαζομένων. «OXI στην παράταση των συμβάσεων». «OXI στην πληρωμή των δεδουλευμένων». «OXI στη συνέχιση της εργασίας». Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη.

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος δηλώνει ότι «μόνο μία νομοθετική λύση μπορεί να ξεκαθαρίσει το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους». Και συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

1.Ταφόπλακα στη μονιμοποίηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκλεισε αρνητικά το ζήτημα των συμβασιούχων. Με την Απόφαση-Πρακτικά της 9ης Ολομελείας του απεφάνθη ότι, η παράταση των συμβάσεων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα (άρθρο 103), στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ και στο π.δ. 164/2004, που το ενσωμάτωσε στο εσωτερικό Δίκαιο (η απόφαση αναφέρει ότι:

«(…) η διάταξη του άρθρου 16 του ν. 4429/2016 αντίκειται σε εκείνες του άρθρου 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος και των άρθρων 5, 6 και 7 του π.δ. 164/2004, οι οποίες ενσωματώνουν στην εσωτερική έννομη τάξη τις ρυθμίσεις της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ, συνεπώς, δεν δύναται να προσδώσει νόμιμη βάση στη γενόμενη παράταση ισχύος των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου οκτάμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση των αναγκών καθαριότητας των ΟΤΑ).

Επίσης ότι είναι παράνομη η καταβολή των δεδουλευμένων για το χρονικό διάστημα που οι συμβασιούχοι εργάστηκαν με βάση την παράταση του άρθρου 16 ν. 4429/2016, ότι είναι αντίθετη στις παραπάνω διατάξεις και η συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν με βάση το άρθρο 16 ν. 4429/2016 και ότι υπεύθυνες για το δράμα των συμβασιούχων είναι όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2012 που, ενώ γνώριζαν τις σχετικές απαγορεύσεις, υπέγραφαν και παρέτειναν τις συμβάσεις εργαζομένων οι οποίοι, ενώ προσλαμβάνονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην ουσία κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.

Παράλληλα, η ΕΝΥΠΕΚΚ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «το κοινωνικό ζήτημα που έχει ανακύψει, μετά την καταλυτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για το μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων είναι μεγάλο. Η απαγόρευση είναι απόλυτη. Το πολιτικό προσωπικό που μετά το 2012 δημιούργησε και διόγκωσε το πρόβλημα οφείλει άμεσα να συνεννοηθεί και να το επιλύσει χωρίς να εμπαίζει και να καταχράται της εργασίας χιλιάδων συμπατριωτών μας, στην πλειοψηφία τους νέων ανθρώπων».

Συμπληρωματικά, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας μας απεφάνθη, η παράταση των συμβάσεων που δόθηκε με το άρθρο 16 του ν. 4429/2016 είναι αντίθετη στο Σύνταγμα (άρθρο 103), την Κοινοτική Οδηγία 1999/70/ΕΚ και το π.δ. 164/2014 που ενσωμάτωσε την ανωτέρω Οδηγία στο εσωτερικό μας Δίκαιο.

Ακόμη, τα δεδουλευμένα (μισθοί κ.ά.) δεν πρέπει να καταβληθούν επειδή οι παρατάσεις είναι μη νόμιμες, δηλαδή άκυρες. Για το ζήτημα αυτό, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να καταβληθούν μισθοί και άλλες προσαυξήσεις για το διάστημα που αφορά την παράταση με βάση το άρθρο 16 ν. 4429/2016.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «οι εργασιακές σχέσεις που παρατάθηκαν με το άρθρο 16 του ν. 4429/2016 πρέπει να διακοπούν και να μην συνεχιστούν μέχρι τη λήξη τους (31-12-2017). Σε συνέχεια των παραπάνω νομικών σκέψεων, το ΕλΣυν αποφαίνεται ότι, επειδή είναι αντισυνταγματική και άκυρη η παράταση που χορηγήθηκε με το άρθρο 16 του ν. 4429/2016, αυτές δεν είναι επιτρεπτό να συνεχιστούν μέχρι τη λήξη τους (31-12-2017).

Σχετικές ειδήσεις