ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη Μάνη: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά - Κάηκαν σπίτια - Ποιες περιοχές απειλούνται

Συναγερμός στη Μάνη: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά - Κάηκαν σπίτια - Ποιες περιοχές απειλούνται

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Ο καύσωνας έφυγε και οι φωτιές ήρθαν. Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που «στέγνωσαν» τη χώρα, σειρά πήραν οι ισχυροί άνεμοι που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - «ΜΑΧΗ» ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Δύο μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μάνη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη «μάχη» με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν και να σταματήσουν το καταστροφικό τους πέρασμα.

fwtia mani2

Βασικότερος «εχθρός» τους είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

fwtia mani4

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Συγκεκριμένα, οι φλόγες κατακαίουν το πρωί της Δευτέρας τις περιοχές του Πύριχου και του Παρασυρού, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στα χωριά Κάτω Κότρωνα, Παρασύρο, Σκουτάρι και Δροσοπηγή κάηκαν σπίτια (3-4 σύμφωνα με πληροφορίες) ενώ ζημιές έχουν υποστεί πολλές ακόμα κατοικίες.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα flynews, σήμερα μαίνονται τα μέτωπα στις περιοχές Παρασυρός, Σκουτάρι, Δροσοπηγή, Νύμφη, Χειμάρρα, Λουκάδικα, Φλομοχώρι και την περιοχή της Αγριλιάς. Χωρίς ρεύμα και νερό βρίσκεται ο Κότρωνας καθώς και άλλες κοντινές περιοχές. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν άμεσα οικισμοί, παρόλο που οι φλόγες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», δήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως είπε, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι. Αρχικά, η φωτιά φέρεται να ξέσπασε από μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ.

fwtia mani5

Αυτή την ώρα στον Πύριχο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων, ενώ στον Παρασυρό 66 πυροσβέστες με 33 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ οι τοπικές Αρχές επιρρίπτουν ευθύνες για τη φωτιά στην Πυροσβεστική, με τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο να αναφέρει στον ΣΚΑΪ, ότι την απόλυτη ευθύνη για την φωτιά έχει αυτή, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν υπήρξε συντονισμός.

Το Λιμεναρχείο έχει στείλει πλωτά, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό, καθώς οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί. Χθες Κυριακή, μεταφέρθηκαν 11 άτομα στο Γύθειο.

Κινδύνεψε ο δήμαρχος

Σύμφωνα με πληροφορίες του flynews, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος κινδύνεψε από τις φλόγες ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα, με το αυτοκίνητό του. Με την βοήθεια των πυροσβεστών πρόλαβε να εγκαταλείψει έγκαιρα το όχημα, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Καλά τα νέα από τα μέτωπα Μαραθώνα - Κεφαλονιάς

Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

170703

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής (2/7) στην περιοχή Αγία Ειρήνη, νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς.

Η μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο από το απόγευμα συνεχίζει τις προσπάθειες για να περιορίσει τη φωτιά περιμετρικά, ενώ είχε να αντιμετωπίσει δυνατούς ανέμους που έπνεαν το απόγευμα στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 108 πυρκαγιές.

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Φθιώτιδα

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουλίου στη δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Ροβολιάρι και Τσούκα.

Η φωτιά κατακαίει δασική έκταση.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr λόγω του αέρα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ είναι και σε δύσβατο σημείο, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας καθώς και δυο PZL (πετζετέλ) από το αεροδρόμιο της Λαμίας.

Προσοχή! Μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Πολύ υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζουν

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)
  • Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, eurokinissi, flynews.gr





Σχετικές ειδήσεις