ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2017: Ένταση και χημικά-Διαδηλωτές σήκωσαν τα στόρια και εισέβαλαν στο προαύλιο (pics & vid)

ΔΕΘ 2017: Ένταση και χημικά-Διαδηλωτές σήκωσαν τα στόρια και εισέβαλαν στο προαύλιο (pics & vid)

ΔΕΘ 2017 | Ειδήσεις: Ένταση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου (9/9) στη νότια πύλη του Εκθεσιακού Κέντρου«Ι. Βελλίδης», όπου κατέληξαν οι πορείες των διαδηλωτών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, την ώρα που εντός του κτηρίου είχε ξεκινήσει η τελετή των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Διαδηλωτές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήκωσαν τα στόρια ασφαλείας που βρίσκονται στη νότια πύλη και εισήλθαν στο προαύλιο του κτηρίου, στον χώρο των εκδοτηρίων.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν μετά από πέντε λεπτά, ενώ στο σημείο υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας.

epeisodia 1

Δείτε το βίντεο από την εισβολή των διαδηλωτών στο προαύλιο του Εκθεσιακού Κέντρου:

Την ίδια ώρα, έξω από την πύλη αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ, χωρίς τα επεισόδια να πάρουν μεγαλύτερη έκταση.

epeisodia2 1

Τελικά, όλες οι κινητοποιήσεις, που οργάνωσαν συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές, όπως και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 21:30 και οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το Εκθεσιακό Κέντρο.

Οι αντεξουσιαστές, πάντως, επέστρεψαν στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, απ’ όπου και ξεκίνησαν την πορεία τους το απόγευμα, υπό τον κλοιό ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ.

Λίγο πριν τις 22:30 όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία για τα οχήματα.

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες

Από το πρωί η Θεσσαλονίκη θυμίζει «φρούριο», καθώς χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους λόγω των διαδοχικών διαδηλώσεων, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που πραγματοποιούν

Οι δρόμοι του κέντρου είναι κλειστοί για τα οχήματα, ενώ από αέρος περιπολεί ελικόπτερο της αστυνομίας.

thess9 1

Λίγο πριν τις 19:30 ξεκίνησε η πορεία των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο κάλεσμα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ δυναμική είναι η παρουσία του μπλοκ των λιπασμάτων Καβάλας, με πυρσούς και καπνογόνα.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω των κεντρικών οδών της πόλης μέχρι τον Λευκό Πύργο. Η προσυγκέντρωση έγινε στο άγαλμα Βενιζέλου.

thess2 1

Στις 19:00 ξεκίνησε και η πολυπληθής πορεία που πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές, φοιτητές και μέλη του κινήματος κατά τη εξόρυξης χρυσού. Οι διαδηλωτές, που προσυγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας, κινήθηκαν αρχικά στην Εγνατία με μέτωπο προς τα δυτικά.

thess10 1

Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις έκοψαν την πορεία τους, έχοντας τοποθετήσει κλούβες των ΜΑΤ επί της Εγνατίας, με αποτέλεσμα η πορεία να κατευθυνθεί προς την παραλία, υπό την στενή παρακολούθηση των αστυνομικών.

Η πορεία έφτασε στην νότια πύλη της ΔΕΘ στις λίγο πριν τις 20:30.

thess6 1
thess8 1

Μαζική και με παλμό και η πορεία του ΠΑΜΕ, που έφτασε λίγο πριν τις 20:00 στη νότια πύλη της ΔΕΘ. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία παραβρέθηκε και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει από τις ψεύτικες υποσχέσεις, από τα μεγάλα λόγια, από την κοροϊδία για την ανάπτυξη που όλο θα έρθει. Ανάπτυξη όμως για τον ελληνικό λαό σημαίνει αυξήσεις μισθών, αυξήσεις συντάξεων, σημαίνει αυξήσεις σε κοινωνικές παροχές, σημαίνει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών αντιλαϊκών μέτρων, σημαίνει δουλειά για όλους και για όλες, σημαίνει κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων που έφεραν αυτά τα μνημόνια».

Τόνισε ότι το σημερινό συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή και προειδοποίησε ότι «θα έρθουν καινούριες μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις», καθώς το ΚΚΕ «θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση για να ανακουφιστεί τελικά ο ελληνικός λαός μετά από δέκα χρόνια συνεχούς οικονομικής κρίσης και βάρβαρων μνημονίων».

Δείτε τις φωτογραφίες στη gallery του newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις