ΕΛΛΑΔΑ

«Ζω στη μαύρη περίοδο της ζωής μου... Νιώθω άχρηστη - Το πτυχίο μου δε μου δίνει δουλειά...»

«Ζω στη μαύρη περίοδο της ζωής μου... Νιώθω άχρηστη - Το πτυχίο μου δε μου δίνει δουλειά...»

Η εξομολόγηση μιας 26χρονης που σοκάρει - Πτυχιούχος Ψυχολογίας στην αναμονή για την αναγνώριση του πτυχίου της εδώ και μήνες, ξεσκονίζει καθημερινά τα φτερά της και περιμένει...

«Ζω στη μαύρη περίοδο της ζωής μου... Νιώθω άχρηστη. Το πτυχίο μου δε μου δίνει δουλειά... Κάποιοι θεωρούν ενίοτε ότι είμαι ίσως "ολίγον" τεμπέλα... Κοιτάζω κάθε πρωί το ταβάνι αντί να πάω στη δουλειά... Ο προγραμματισμός της ζωής μου δεν ξεπερνά το σήμερα... Μόνη ανάσα εκείνο το άγγιγμα του πατέρα μου στον ώμο, το ζεστό του βλέμμα και η καλή του κουβέντα... Εξοργίζομαι με την κοροϊδία και την Πολιτεία...».

Η συνέντευξη με ένα νέο μορφωμένο και κατασταλαγμένο κορίτσι σε συγκλονίζει. Ο λόγος της σταθερός. Το βλέμμα και η σκέψη καθάρια. Ξέρει τι της γίνεται. Πτυχιούχος Ψυχολογίας στην αναμονή για την αναγνώριση του πτυχίου της εδώ και μήνες, ξεσκονίζει καθημερινά τα φτερά της και περιμένει...

Μόνο που η αναμονή κρατά υπερβολικά πολύ και οι διαμαρτυρίες στην αίθουσα αναμονής - δεν είναι μόνη - φουντώνουν. Παρήγορος μόνο ο λόγος του πατέρα της, που με το άγγιγμά του της δίνει ανάσα.

«Λειτουργεί καταλυτικά όταν το ζεστό του βλέμμα πέφτει πάνω μου. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν με την ελπίδα η ζωή μου να είναι γεμάτη συναίσθημα κι εικόνες. Να γνωρίζω την ευθύνη απέναντι στον εαυτό μου και στους άλλους. Μου έμαθαν να ονειρεύομαι, να κυνηγάω το εφικτό, να εργάζομαι... μόνο που σήμερα δεν μπορώ να ονειρευτώ και να προγραμματίσω ούτε το τώρα ούτε το αύριο της ζωής μου, αλλά και της κοινής ζωής μας με το σύντροφό μου...».

Ζητώ να τραβήξω μια φωτογραφία. Αρνείται. Το πρόσωπό της ή ο σωματότυπός της δε θέλει να φαίνονται. Ούτε καν τα μακριά μαλλιά της. «Αρκεί το χέρι μου», σημειώνει. «Είμαι μακροχρόνια άνεργη. Κάποιοι σχολιάζουν ότι είμαι "ψιλοτεμπέλα"... άλλοι προχωρούν περισσότερο, με αποκαλούν κι "άχρηστη"... Θα είναι σαν να τους προκαλώ».

Διαβάστε τη συγκλονιστική συνέχεια στο neakriti.gr