ΕΛΛΑΔΑ

Χρήστος Ανανιάδης: Αυτός είναι ο 55χρονος ορειβάτης που σκοτώθηκε στον Όλυμπο

Χρήστος Ανανιάδης: Αυτός είναι ο 55χρονος ορειβάτης που σκοτώθηκε στον Όλυμπο

Ο έμπειρος ορειβάτης και οδηγός βουνού, Χρήστος Ανανιάδης, από τη Θεσσαλονίκη, είναι ο νεκρός που ανασύρθηκε σήμερα (12/12/2017) το πρωί από χαράδρα στον Όλυμπο.

Όπως αναφέρει το site anevenontas.gr, ο 55χρονος ήταν από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Έλληνες ορειβάτες.

Είχε μεγάλη δράση δεκαετιών σε βουνά και ορθοπλαγιές της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και εκπαιδευτικό έργο σε δεκάδες σχολές.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα άρχισαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (11/12/2017).

Ήταν 15:45 όταν η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε πως δυο ορειβάτες είχαν εγκλωβιστεί στη θέση Λούκι Καλόγερου, στον Όλυμπο.

Από την πτώση, ο ένας από τους δυο είχε τραυματιστεί σοβαρά. Το ανέφερε από την πρώτη στιγμή ο 37χρονος, που είχε χτυπήσει λιγότερο.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 19 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κατερίνης, Λιτοχώρου και της 2ης ΕΜΑΚ. Οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τον τραυματισμένο 37χρονο. Τον μετέφεραν στη θέση Πριόνια όπου και τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Κατερίνης.

Το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης ήταν πιο δύσκολο. Ο 55χρονος ήταν νεκρός. Οι διασώστες είχαν (για δεύτερη φορά σε λίγα 24ωρα) το δύσκολο έργο να ανασύρουν έναν άνθρωπο νεκρό από τον Όλυμπο.

Ο πάγος, το σκοτάδι και οι χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν το έργο τους ακόμα πιο δύσκολο. Ο άτυχος 55χρονος ανασύρθηκε, τελικά, με τη χρήση ορειβατικού εξοπλισμού.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε σημείο προσβάσιμο, όπου και παραλήφθηκε από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που τον μετέφερε στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, στο Λιτόχωρο.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 15 διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και δύο εθελοντές.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο θάνατο ορειβάτη στον Όλυμπο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις