ΕΛΛΑΔΑ

“Andromeda”: «Αν γίνει έκρηξη στο πλοίο το μισό Ηράκλειο θα μετατραπεί σε Σαχάρα»

“Andromeda”: «Αν γίνει έκρηξη στο πλοίο το μισό Ηράκλειο θα μετατραπεί σε Σαχάρα»

Τουλάχοιστον 410.000 κιλά δυναμίτιδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο - Το πλοίο εντοπίστηκε ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, που σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός, όλοι μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "Andromeda", οδηγήθηκαν σήμερα Πέμπτη (11/01), στην Εισαγγελία Πειραιά, για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

andromeda 3

Σημειώνεται ότι υπάρχει κοινοτική Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά-πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Το πλήρωμα του «Andromeda», το οποίο συνοδευόταν από άνδρες της ασφάλειας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, έφθασε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Κρήτη 2» και στις 10:30 οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά.

Πλοίο-«βόμβα»

Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν όσα ανέφερε, μιλώντας στο cretapost.gr, o διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας Θεόδωρος Ρέλλος, ο οποίος επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τόσο μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένα λιμάνι όπως επισημαίνει ο ίδιος, κατ’ εξοχήν επιβατικό. Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέλλος τόνισε:

andromeda 2

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα. Θυμηθείτε την υπόθεση στο Μαρί της Κύπρου το 2011. Εκεί εξερράγησαν δύο κοντέινερ και το ωστικό κύμα έφτασε σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων. Πρέπει να ενημερωθεί και ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον κίνδυνο».

Σχετικές ειδήσεις