ΠΑΙΔΕΙΑ

Σαρωτικές αλλαγές σε δημοτικό - γυμνάσιο και νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια!

Σαρωτικές αλλαγές σε δημοτικό - γυμνάσιο και νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια!

Στη μία το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Τι αναμένεται να αλλάξει;

Στο «μαγνητικό τομογράφο» της κυβέρνησης μπαίνουν και οι τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο Εθνικός Διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη οπότε και αναμένεται η σύνταξη ενός νέου πολυνομοσχεδίου στο οποίο θα περιλαμβάνεται –εκτός των άλλων- και νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Τι θα αποφέρει ο διάλογος που θα ξεκινήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και που θα ριχθεί το βάρος και πως θα «κλειδώσουν» αυτές οι αλλαγές;

Η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα δημοτικά και τα γυμνάσια. Πρόεδρος της Επιτροπής που θα ασχοληθεί ειδικά με αυτές τις αλλαγές, θα είναι ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος (πρώην προέδρος Ομίλου Προβληματισμού του ΟΠΕΚ).

Όλα θα κριθούν σε τρία στάδια: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (με τη συμμετοχή των κομμάτων και την προεδρία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρόγλου), στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (θα επανασυσταθεί) με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της εκπαίδευσης και υπό την προεδρία του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκου Θεοτοκά.

Τον Εθνικό Διάλογο έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Πολύ σύντομα ξεκινάμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο με την εμπλοκή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Σχετικές ειδήσεις