ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2016: Από πότε θα χορηγούνται οι βεβαιώσεις συμμετοχής

Πανελλήνιες 2016: Από πότε θα χορηγούνται οι βεβαιώσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλάβουν τη βεβαίωσή τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ τους.

Έως τις 8 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 να έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους.

Από την ερχόμενη, Τετάρτη 6 Ιουλίου, θα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.

Η βεβαίωση αυτή θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος ανά επιστημονικό πεδίο.

Η έκδοσή της θα γίνει από τις 6 Ιουλίου, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, που αναμένεται να ανακοινωθούν μια ημέρα νωρίτερα, στις 5 Ιουλίου.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Εν τω μεταξύ, με ασανσέρ μοιάζουν οι βάσεις 2016 καθώς αναμένεται να κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

Σε μια χρονιά κατά την οποία, η γενική τάση στις βάσεις δείχνει... πτώση, εξαίρεση φαίνεται ότι θα αποτελέσουν οι Ιατρικές Σχολές, οι βάσεις εισαγωγής των οποίων αναμένεται να καταγράψουν άνοδο.

Αναλυτικότερα:

1ο επιστημονικό πεδίο:
Άνοδος σε ψυχολογικές και φιλοσοφικές σχολές, μικρή πτώση σε κάποιες από τις Νομικές σχολές.

2ο επιστημονικό πεδίο:
Στις Πολυτεχνικές σχολές.

3ο επιστημονικό πεδίο:
Αύξηση των βάσεων στις Ιατρικές, αλλά και τα τμήματα των παραϊατρικών επαγγελμάτων

4ο επιστημονικό πεδίο:
Βουτιά στις Παιδαγωγικές σχολές λόγω κακής επίδοσης στα μαθηματικά.

5ο επιστημονικό πεδίο:
Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής θα παρουσιάσουν μεγάλη μείωση

Υπολογίστε online τα μόριά σας με ένα κλικ

Μηχανογραφικό και μετεγγραφές

Σε ένα ακόμη... μάθημα –και ιδιαίτερα δύσκολο– θα «εξετασθούν» οι υποψήφιοι για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, με αποκλειστική προθεσμία έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξετασθούν σε τέσσερα μόνο μαθήματα θα μπορούν να δηλώσουν τις σχολές ενός μόνο πεδίου, ενώ τις σχολές και ενός δεύτερου πεδίου μπορούν να δηλώσουν όσοι εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα.

Ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα είναι ίσος με το 15% του αριθμού εισακτέων του τμήματος. Έτσι, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες σχολές (ενδεικτικά, το 4ο πεδίο των επιστημόνων εκπαίδευσης έχει 22 αποκλειστικά Τμήματα και αλλά 15 κοινά με άλλα πεδία) και τον «κόφτη» στις μετεγγραφές. Οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν κωδικό (password), με τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται τη διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, προκειμένου να μελετούν το πρότυπο μηχανογραφικό και να κάνουν σχέδια πριν από την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Σχετικές ειδήσεις