ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοπρασία με βαριές υπογραφές της Ελληνικής Τέχνης (pics)

Δημοπρασία με βαριές υπογραφές της Ελληνικής Τέχνης (pics)

Με αιχμή του δόρατος περισσότερα από 50 έργα Ελληνικής Σύγχρονης Τέχνης στα οποία συμπεριλαμβάνονται βαριές υπογραφές ο Οίκος Δημοπρασιών Myrό Antiques House που βρίσκεται στο 2ο χλμ του δρόμου Σουρωτής – Αγίου Αντωνίου στην Θεσσαλονίκη) διοργανώνει την “49η δημοπρασία Αντικών, Αντικειμένων και Τέχνης” του την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, απευθύνοντας πρόσκληση σε συλλέκτες και φιλότεχνο κοινό.

Το σφυρί πέφτει στις 19.00, οι εγγραφές της δημοπρασίας ξεκινούν μισή ώρα πριν, δηλαδή στις 18.30, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να έρθουν στον οίκομε δικό τους μέσο,μπορούν να επιβιβαστούν στο πούλμαν του που αναχωρεί στις 18.00 από τον Λευκό Πύργο και θα τους επιστρέψει εκεί μετά το τέλος της δημοπρασίας.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, αλλά και νέες, σύγχρονες δημιουργίες με έντονες τις μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, της γενιάς που καθιέρωσε την Ελληνική Τέχνη στην συνείδηση της υφηλίου και της νεότερης γενιάς που καλείται να αανανεώσει την ταυτότητα της.

Χαρακτηριστικά έργα με βαριές υπογραφές, όπως των Σωτήρη Σορόγκα, Γιάννη Αδαμάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, Κυριάκου Κατζουράκη, Χρόνη Μπότσογλου, Κωστή Γεωργίου, Γιώργου Σικελιώτη, Μανώλη Πολυμέρη, Γιάννη Φωκά, Γεράσιμου Σκλάβου, Δόρι, Γιώργου Κουβάκι, Δημήτρη Μυταρά συνοδεύονται από έργα έντονα ανερχόμενων ή εγκαθιδρυμένων νεότερων εικαστικών καλλιτεχνών, όπως της Φωτεινής Χαμιδιελή, της Δήμητρας Ξενάκη, της Γεωργίας Γρηγοριάδου, του Χάρη Μητρούση, του Γιώργου Σαλπιγκίδη, του Φώτη Κλογέρη, της Βαλεντίνης Μαυροδόγλου, του Σπυρίδωνος Καββαδά, της Χριστίνας Ζυγούρη, της Κριστιάνας Ηλιοπούλου - Χοπιρτεάν, και άλλων ζωγράφων και χαρακτών.

Παράλληλα, ένα από τα φημισμένα torsos του Ρουμάνου γλύπτη Ciprian Hopirtean σε γκριζόμαυρο μάρμαρο κλέβει τη παράσταση στον τομέα της γλυπτικής. Εξέχουσα θέση στην δημοπρασία έχουν 5 ολοκληρωμένες Γαλλικές εκδόσεις του “Ανάχαρσι” των πρώτων δεκαετιών του 19ου αιώνα.

Στον χώρο του συλλεκτικού παλαιού βιβλίου ο "Ανάχαρσις", όπως αναφέρονται σε αυτόν προφορικά συχνά οι εμπλεκόμενοι παραμένει μία συλλεκτική έκδοση με μεγάληαξία.

Ο Άτλας που συνοδεύει το πολύτομο έργο περιέχει κάτοψη της περιοχής, χάρτες της Αττικής, της Μεγαρίδας, την Ακαδημία και τα πέριξ αυτής, τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα, το Θησείο και αρχαίο θέατρο, καθώς και μια συμβολική άποψη με τον Πλάτωνα στο Σούνιο ανάμεσα στους μαθητές του, με συλλεκτικά χαρακτικά.

Ο J. J. Barthélémy, μετά από ταξίδι του στη Ρώμη εμπνεύστηκε ένα μυθιστόρημα με ήρωα ένα νεαρό Σκύθη που περιπλανιέται στον αρχαίο ελληνικό κόσμο τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο συγγραφέας άρχισε να διαβάζει και να γράφει το 1757 και δημοσίευσε το έργο του το 1788, τονίζοντας ότι πρόκειται μάλλον για "ένα ταξίδι παρά την ιστορία".

Το λογοτεχνικό έργο είναι μια ιστορική ανάπλαση του αρχαιοελληνικού κόσμου, εμπλουτισμένο με χάρτες και σχέδια του Barbie du Bocage, το σημαντικότερο "best seller" της εποχής.

Επανατροφοδότησε το ενδιαφέρον για τα αρχαία Ελληνικά πράγματα, και τον Ελληνικό πολιτισμό και υποδαύλισε την αμέσως επόμενης φιλελληνική περίοδο. Αλλεπάλληλες εκδόσεις και επανεκδόσεις του μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, ωστόσο τα βιβλία των πρώτων δεκαετιών θεωρούνται πολύ συλλεκτικά.Στον τομέα της αντίκας ξεχωρίζουν αγγλικά έπιπλα Regency, γαλλικά Art Nouveau και Art Deco καθώς επίσης Empire.

Πολλά αντικείμενα, αντίκες και έργα τέχνης αξίας χιλιάδων ευρώ διατίθενται με τιμή εκκίνησης τα 10 ευρώ. Η πρακτική του Οίκου έχει στόχο να εξοικειώσει το κοινό της με την διαδικασία δίνοντας την ευκαιρία να “χτυπήσει” (δηλαδή να διεκδικήσει) ό,τι επιθυμεί ελεύθερα μέχρι το κόστος που μπορεί ναδιαθέσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημοπρασίες του συγκεκριμένου οίκου η Τιμή Εκκίνησης ταυτίζεται με το Reserve Price, πράγμα μου σημαίνει ότι η όλη διαδικασία είναι διαφανής και δημόσια,χωρίς κρυμμένα όρια πώλησης, ή άλλους περιορισμούς.

Ο οίκος δέχεται επισκέπτες καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) κατόπιν ραντεβού για επισκόπηση και εκτίμηση των έργων, μέχρι μία ημέρα πριν την δημοπρασία. Για συνάντηση καλέστε τον δημοπράτη κ.Σταύρο Μυρωνίδη (6971890212).

Τα αντικείμενα, έργα τέχνης και αντίκες γίνονται διαθέσιμα για επισκόπηση και ηλεκρτρονικά μαζί με τιμές εκκίνησης, λεπτομερείς πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα www.myroauctions.gr, καθώς ολοκληρώνεται η δημοπρασία. Η είσοδος στην δημοπρασία είναι ελεύθερη για όλους.

Σχετικές ειδήσεις