ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πρώτη μέρα καραντίνας στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά - Τι λένε οι κάτοικοι

Κορονοϊός: Πρώτη μέρα καραντίνας στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά - Τι λένε οι κάτοικοι

Κορονοϊός: Το κινητό τηλέφωνο που έχει ορίσει ο δήμος Βοΐου ως σημείο επικοινωνίας των αποκλεισμένων κατοίκων της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς για να προμηθεύονται φάρμακα και τρόφιμα, χτυπά από το πρωί της Τρίτης (17/03).

Οι 70 κάτοικοι της Δαμασκηνιάς και οι 20 της Δραγασιάς, των ορεινών χωριών που ανήκουν στην ΠΕ Κοζάνης και τα οποία με απόφαση του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά έχουν τεθεί από χθες το απόγευμα (στις 17.00) σε καραντίνα εξαιτίας των κρουσμάτων του κορονοϊού, ζουν από σήμερα μια νέα πραγματικότητα.

Ο υπάλληλος του δήμου Βοΐου, που απαντά στις κλήσεις, έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει σε μια λίστα τις ατομικές παραγγελίες των ηλικιωμένων. Άλλοι ζητούν κάποιο φάρμακο που τελείωσε, ενώ κάποιοι άλλοι προϊόντα για το καθημερινό φαγητό και τις ανάγκες υγιεινής τους. Σήμερα, στις τρεις μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο που θα φέρει προμήθειες στα δυο χωριά.

Ο δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάθε λεπτομέρεια αυτής της διαδικασίας. Ο υπάλληλος θα εισέρχεται στα δυο χωριά με αυτοκίνητο του δήμου, θα φέρει ειδική προστατευτική στολή και θα αφήνει τη σακούλα με τις προμήθειες στην εξώπορτα του σπιτιού, ενώ οι ιδιοκτήτες, που θα έχουν ενημερωθεί από πριν, θα αφήνουν στο ίδιο σημείο τα χρήματα μέσα σε πλαστική σακούλα. Θα γίνεται ένα δρομολόγιο την ημέρα, ενώ το αυτοκίνητο του δήμου, κάθε φορά που θα ολοκληρώνει την αποστολή του, θα απολυμαίνεται με το πρωτόκολλο που έχει οριστεί από τον ΕΟΔΥ. Επίσης θα απολυμαίνονται και οι ειδικές προστατευτικές στολές πολλαπλών χρήσεων που έχει προμηθευτεί ο δήμος από την Ταξιαρχία ΠΖ, που εδρεύει στην Κοζάνη. Για τις ανάγκες, δε, των πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση που κάποιος εκ των κατοίκων νοσήσει, έχει σταθμεύσει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενούς με κορονοϊό.

Ο δήμαρχος Βοΐου αναφέρει ακόμα ότι σήμερα θα ξεκινήσει και η επαφή των κατοίκων με τον γιατρό, τον ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό. Από το τηλέφωνο, ο γιατρός που έχει οριστεί από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου θα επικοινωνεί με κάθε οικογένεια των δύο χωριών και θα συνομιλεί μαζί τους για θέματα υγείας. Στη συνέχεια, τη "σκυτάλη" θα παίρνουν ο ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός, που και αυτοί θα συνομιλούν με τους κατοίκους των δυο χωριών, προσφέροντάς τους βοήθεια και υποστήριξη.

Ο Παύλος Τζάνας, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Δαμασκηνιάς, δηλώνει ότι «όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί από τον δήμο για το τι πρέπει να κάνουν και έχουν αποδεχτεί ότι πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι». Εκφράζει, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «έχουν ρυθμιστεί τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του χωριού», ενώ αναφέρει ότι κάποιοι εκ των κατοίκων έχουν αρχίσει να έχουν βήχα ή να νιώθουν κρυωμένοι, επισημαίνοντας ότι τα συμπτώματα αυτά «μας έχουν πει να τα αναφέρουμε στον γιατρό του Τσοτυλίου, με τον οποίο θα μιλήσουμε τηλεφωνικά». Το μήνυμα, ωστόσο, που μεταφέρει ο κ. Τζάνας είναι ότι «στο χωριό όλοι είμαστε μια χαρά και θα αντιμετωπίσουμε όπως χρειάζεται αυτή την αρρώστια».

Σε ό,τι αφορά τα αστυνομικά μέτρα, έχει αποκλειστεί η είσοδος και η έξοδος των δύο χωριών, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Σπύρος Διόγκαρης, σήμερα θα υπάρξει και ηχητικό μήνυμα που θα μεταδοθεί από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ. Με το μήνυμα αυτό, οι κάτοικοι θα ενημερώνονται τόσο για την επιβολή των μέτρων όσο και για την υποχρεωτική ανάγκη τήρησης του κατ' οίκον περιορισμού.

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις (16/03) όσον αφορά στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχοντα στα 21, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 352, το Υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε σε νέα μέτρα.

Σχετικά με τα δύο χωριά στην Κοζάνη, τα οποία με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, θα βρίσκονται σε καραντίνα για 14 μέρες, ο ίδιος επεσήμανε πως «Όταν δεν αισθάνεται ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί όταν νοσεί, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στην εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων. Η υπευθυνότητα είναι σημαντικό πράγμα».

Ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς, κατά την Συνέντευξη Τύπου υποστήριξε πως εντοπίστηκε εκεί πυρήνας μετάδοσης και γι αυτό το λόγο ελήφθη η εν λόγω απόφαση. «Δεν θέλαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση αλλά αναγκαστήκαμε. Αν χρειαστεί θα εφαρμόσουμε το μέτρο και σε μεγαλύτερη χωροταξική ενότητα».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σε καραντίνα δύο χωριά της Κοζάνης - «Κλεισμένοι όλοι στα σπίτια»

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο δήμος Βοΐου, μετά τα συνεχή κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή. Το πρωί της Δευτέρας (16/03), δύο χωριά, Δαμασκηνιά και Δραγάσια, τέθηκαν σε καραντίνα. Πρόκειται για χωριά που αριθμούν μόλις 60 κατοίκους, εκ των οποίων οι 20 έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Πρόκειται για την περιοχή διαμονής του δεύτερου θύματος του Covid-19 στην Ελλάδα, του 90χρονου που κατέληξε το πρωί του Σαββάτου (14/03).

Αντιδήμαρχος Βοΐου: Πραγματικά δύσκολη η κατάσταση

Το Newsbomb.gr μίλησε με τον αντιδήμαρχο Βοΐου κ. Γιώργο Μαγιάγκα, ο οποίος επιβεβαίωσε πως τα δύο χωριά είναι σε καραντίνα. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Από τα 60 άτομα νοσούν οι 20 και οι δύο από αυτούς – ένα ζευγάρι ηλικιωμένων - είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας», επιβεβαιώνει στο Newsbomb.gr ο κ. Μαγιάγκας.

Όπως τόνισε την Δευτέρα ο ίδιος, τις επόμενες ώρες θα επισκεφθούν το χωριό γιατροί της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα εξετάσουν όλους τους κατοίκους.

Ακούστε εδώ τι είπε στο Newsbomb.gr o κ. Μαγιάγκας:

Αντιπεριφερειάρχης δυτ. Μακεδονίας: «Στα σπίτια οι κάτοικοι»

Για τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια Κοζάνης προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού μίλησε στο Newsbomb.gr και o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Βαβλιάρας.

«Η Περιφέρεια είναι σε ετοιμότητα και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα από την πρώτη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαβλιάρας μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης το χωριό Δαμασκηνιά ήταν ο τόπος διαμονής του 90χρονου που κατέληξε το πρωί του Σαββάτου (14/03). «Ήδη έχει γίνει απολύμανση και στα σπίτια και στα καφενεία του χωριού, τα οποία θα πρέπει να πούμε ότι είναι ιδιαιτέρως μικρά, 50-60 κατοίκων» είπε στο Newsbomb.gr περιγράφοντας τα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια.

«Όλοι έχουν τεθεί σε αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό. Είμαστε σε συνεργασία και με την Αστυνομία η οποία έχει αποκλείσει την είσοδο στα χωριά. Περιμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω», πρόσθεσε ο κ. Βαβλιάρας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στα 352 το σύνολο - 9 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Κορονοϊός: Νέες ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Δευτέρας (16/03), ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας από το υπουργείο Υγείας όπου έγινε η σχετική ενημέρωση, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 21, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 352.

Τα 51 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 65 ασθενείς, οι 9 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Παράλληλα, 10 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Τέλος, τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα ενώ έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί περισσότερα από 4.300 εργαστηριακά δείγματα. Από αυτά, σε εκκρεμότητα είναι περίπου 200, ο έλεγχος των οποίων θα ολοκληρωθεί το επόμενο 24ωρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175.000 και οι θάνατοι είναι 6.700.

Στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας δίνουν καθημερινή μάχη με τους ασθενείς που βρίσκονται μέσα λόγω του κορονοϊού. Οι προσπάθειες που κάνουν μάλιστα, τυγχάνουν της πλήρης αναγνώρισης των πολιτών, που το βράδυ της Κυριακής (15/03) βγήκαν στα μπαλκόνια τους χειροκροτώντας, ως ένα «ευχαριστώ» για όσα κάνουν, προκειμένου να περιορίσουν την πανδημία.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε πως τα δύσκολα τώρα έρχονται και οι επόμενες δύο περίπου εβδομάδες, θα είναι κρίσιμες ως προς την πορεία των κρουσμάτων.

Η πορεία του ιού τις επόμενες ημέρες θα είναι δηλωτική για την εξέλιξη στην χώρα μας. Εάν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στο τέλος Μαρτίου, τότε οι ειδικοί θα ξέρουν πως τα μέτρα αναχαίτισης έχουν αποδώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Έμφραγμα» στην οικονομία – Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις μπορεί να ανασταλούν

Σχετικές ειδήσεις