ΥΓΕΙΑ

LIVE COVID19: Η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη (χάρτης)

LIVE COVID19: Η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη (χάρτης)

Κοροναϊός συνεχής ενημέρωση: Λεπτό προς λεπτό η εξάπλωση της φονικής πανδημίας σε όλο τον πλανήτη - Δείτε τον χάρτη για όλο τον πλανήτη - Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι νεκροί από την πανδημία του #COVID19

Πρωτοφανείς στιγμές ζει η Ελλάδα, αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού/κοροναϊού αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Γι' αυτό το λόγο, οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα που όμοια τους και με τέτοια μαζικότητα, δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και που πριν από λίγους μήνες φάνταζαν αδιανόητα.

Τα έκτακτα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται παγκοσμίως και αυτά που είναι προ των πυλών θα έχουν ως αποτέλεσμα οι επόμενοι δύο -και όχι μόνο- μήνες να μας μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο (real time) την εξάπλωση της φονικής πανδημίας στον χάρτη που ακολουθεί:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ COVID 19

Εντείνεται η ανησυχία των πολιτών για τον νέο κορωνοϊό και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία όλων. Μετά τον πρώτο θάνατο στη χώρα, πυκνώνει ο αριθμός των συμπολιτών μας που αναζητά τρόπο να κάνει διαγνωστικό έλεγχο για να δει αν έχει εκτεθεί στον SARS-CoV-2.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Βόρεια Ιταλία) και έχει νοσήσει ή είναι φορέας του ιού ή να έχετε οι ίδιοι επισκεφθεί τις επίμαχες περιοχές ή να ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου μόλυνσης, όπως π.χ. οι επαγγελματίες υγείας.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι η ακόλουθη:

α) καλείτε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.) και λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:

- 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

- 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

- 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

- 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

- 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

- 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» - Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» - Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» - Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και λήψη επιχρίσματος για διενέργεια του τεστ για τον SARS-CoV-2. Η ιατρική ομάδα ενδεχομένως να σας υποβάλλει και σε τεστ γρίπης για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

β) Το ληφθέν δείγμα σε περίπτωση που αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο "Αττικόν" και ΠΓΝΘ στη Λάρισα).

Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν. Εναλλακτικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία και να υποβληθείτε στο τεστ και σε ιατρική εξέταση, καλύπτοντας το κόστος μόνοι σας.

Το κόστος του τεστ για τον νέο κορωνοϊό ξεκινά από τα 120 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ (μαζί με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης). Επίσης το τεστ της γρίπης ξεκινά από την τιμή των 10 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και στα 70 ευρώ (με ιατρική επίσκεψη).

Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο.

Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες. Πως λαμβάνεται το δείγμα για το τεστ Η λήψη γενετικού υλικού γίνεται με πλαστικό στυλεό με άκρο κατά προτίμηση από πολυεστέρα ή dacron και εφόσον αυτός δεν είναι διαθέσιμος, με πλαστικό βαμβακοφόρο στυλεό.

Το επίχρισμα λαμβάνεται με τη βοήθεια γλωσσοπιέστρου από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως από τις ρινικές κοιλότητες ή τον φάρυγγα. Μετά τη δειγματοληψία ο στυλεός τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο το οποίο σφραγίζεται.

Επάνω στο σωληνάριο τοποθετείται η ετικέτα με τα εξής στοιχεία:

α) ονοματεπώνυμο του ασθενούς,

β) ημερομηνία λήψης του δείγματος και

γ) την Κλινική/Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας κ.α. Εν συνεχεία αποστέλλεται προς έλεγχο στο εργαστήριο.