ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας στο Newsbomb.gr: «Λεωφόρος εγκλωβισμού η Αττική Οδός - Κανένα επιχειρησιακό σχέδιο»

Λέκκας στο Newsbomb.gr: «Λεωφόρος εγκλωβισμού η Αττική Οδός - Κανένα επιχειρησιακό σχέδιο»
Πολλά τα προβλήματα στον σχεδιασμό της Αττικής Οδού σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα
Intime.gr

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στο Newsbomb.gr για το... φιάσκο της Αττικής Οδού αλλά και τον κρατικό μηχανισμό, που πιάστηκε «αδιάβαστος» για ακόμη μια φορά.

Το... φιάσκο της Αττικής Οδού παραμένει στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τα «γιατί» να είναι δεκάδες, καθώς 2.500 οχήματα εγκλωβίστηκαν στον ασφαλέστερο δρόμο της χώρας.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κύριο Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μας ανέλυσε τα προβλήματα του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος για πάνω από μια 20ετία θεωρούνταν ως ο ασφαλέστερος δρόμος της χώρας, κάτι που στην κακοκαιρία «Ελπίδα» αποδείχτηκε ως αναληθές...

«Το 90% των ευθυνών, βαραίνουν την Αττική Οδό για όσα είδαμε. Δεν είναι δυνατόν να αυξάνεις την ροή των οχημάτων ενώ ήδη υπήρχε πρόβλημα. Τώρα, τεχνικά μιλώντας, ο δρόμος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Είναι ασφαλές σε ό,τι αφορά τα ατυχήματα αλλά δυστυχώς σε ένα φυσικό φαινόμενο φάνηκαν οι αδυναμίες του, οι οποίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο Newsbomb.gr ο κύριος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στη συνέχεια μας ανέλυσε τι πήγε λάθος: «Πολλοί παράγοντες πήγαν λάθος. Η Αττική Οδός είναι ένας δρόμος ο οποίος έχει μόνο εισόδους και εξόδους, ωστόσο δεν είχε προβλεφθεί καμία ενδιάμεση οδό διαφυγής. Με απλά λόγια έγινε μια Οδός εγκλωβισμού. Είναι λάθος η κατασκευή της από την αρχή. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει καμία οδός διαφυγής ή σκάλες και να υπάρχει έξοδος ανά 2-3 χιλιόμετρα. Στην πράξη αυτό αποδείχτηκε λάθος και το είδαμε όλοι».

Αναφορικά με το τι έφταιξε και η Αττική έμεινε θαμμένη στο χιόνι από την «Ελπίδα», ο κύριος Λέκκας, τόνισε: «Νομίζω πως και εδώ είναι μια σειρά από παράγοντες. Η διασύνδεση των επιχειρησιακών φορέων είναι ανύπαρκτη. Κανείς δεν συνεννοείται με κανέναν. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι παλαιωμένο και χρειάζεται άμεσο εκσυγχρονισμό καθώς με την κλιματική αλλαγή να είναι σε εξέλιξη, θα έρθουμε αντιμέτωποι με φαινόμενα σαν την Ελπίδα. Επίσης οι ασκήσει ετοιμότητας είναι για... επίδειξη και όχι για την ουσία. Αυτοί οι παράγοντες είναι οι σημαντικότεροι και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για όσα είδαμε».

Αττική Οδός: Άνοιξε πλήρως στις 8 το πρωί – Χωρίς διόδια μέχρι την Κυριακή οι διελεύσεις

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες, να υπάρξει μια τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών που εγκλωβίστηκαν και να επιστρατευτούν μέχρι και φαντάροι με φτυάρια προκειμένου τελικά η Αττική Οδός να μπορέσει να αποδοθεί πλήρως στην κυκλοφορία.

Αυτό συνέβη το πρωί της Πέμπτης καθώς δόθηκε όλος ο αυτοκινητόδρομος στην κυκλοφορία στις 8 το πρωί, αφού απομακρύνθηκαν όλα τα σταματημένα οχήματα και το χιόνι.

Παράλληλα η Αττική Οδός ανακοίνωσε ότι «οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν άνευ καταβολής διοδίων έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 23:59».

Να σημειωθεί πως 2.500 οχήματα είχαν εγκλωβιστεί κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που χτύπησε την Αττική το πρωί της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού

«Η Αττική Οδός ενημερώνει ότι από αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη 27/01 στις 8:00 το πρωί θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα τμήματά της, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται πλήρως σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου. Οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν άνευ καταβολής διοδίων έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 23:59, προς διευκόλυνση όλων των οδηγών λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων σε περιφερειακές οδούς.

Επισημαίνεται επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς εκτός Αττικής Οδού των εναπομεινάντων οχημάτων. Η επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρωί με τη μεταφορά των οχημάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του parking Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πίσω από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, στα Σπάτα. Προς διευκόλυνση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι παρακαλούνται να τα παραλάβουν, πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το σημείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω οχημάτων που εκκινούν από τον κόμβο της Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι») από τις 9:00 έως τις 19:00».

Σήμερα η πρώτη συζήτηση για τις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ από την Αττική Οδό

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την καταβολή της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ σε όσους εγκλωβίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό σε συνάντηση που θα έχουν ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και οι επικεφαλής της Εταιρείας Αττικές Διαδρομές που διαχειρίζεται την Αττική Οδό

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα 2.000 ευρώ θα δοθούν ανά αυτοκίνητο και όχι ανά επιβάτη.

Αττική Οδός: Ανακοίνωση διάψευσης των πληροφοριών για τον χρόνο του αιτήματος της Τροχαίας

Παράλληλα, πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ανέφεραν πως η Αττική Οδός αρνήθηκε στην Τροχαία να κλείσει ο δρόμος από τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (24.01). Η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές ΑΕ», με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης (26.01), διέψευσε κατηγορηματικά τις εν λόγω πληροφορίες.

«Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, και αναπαράγουν ενημερωτικά μέσα, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε από την Τροχαία να κλείσει η Αττική Οδός στις 10.00 π.μ. της Δευτέρας και η εταιρεία δεν το δέχθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πως φτάσαμε στο φιάσκο της Αττικής Οδού – Τα ερωτήματα και το σχέδιο «Βορέας»που έμεινε στο συρτάρι

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι θα διεκδικήσετε αποζημιώσεις μετά από κακοκαιρία - Τα σημεία-«κλειδιά»