ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Μάστιγα» οι πνιγμοί στην Ελλάδα - Οι βασικές αιτίες και τι να προσέχουμε

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Μάστιγα» οι πνιγμοί στην Ελλάδα - Οι βασικές αιτίες και τι να προσέχουμε
Δύο παιδάκια έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό αυτό το Σαββατοκύριακο
Pexels

Ανείπωτη τραγωδία το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με δύο παιδάκια 6 και 10 ετών να χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στο Μεγάλο Καβούρι και σε πισίνα της Νέας Μάκρης - Ο πρόεδρος της ΕΣΝΕ (Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος) Μυλωνάκης Μάριος, μιλώντας στo Newsbomb.gr ανέφερε τους λόγους που προκαλούνται οι πνιγμοί - Η αστυνομική ρεπόρτερ και ναυαγοσώστρια Νάντια Αλεξίου, μιλώντας στο Newsbomb.gr έδωσε συμβουλές για τους γονείς

Δεν έχουν τέλος οι πνιγμοί σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, αφού το 24ώρο που μας πέρασε άλλοι έξι συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.

Ωστόσο τα πιο συγκλονιστικά περιστατικά ήταν εκείνα που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με δύο παιδάκια 6 και 10 ετών να χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στο Μεγάλο Καβούρι και σε πισίνα στη Νέα Μάκρη αντιστοίχως.

Mε αφορμή τις δύο τραγωδίες που έλαβαν χώρα σε Καβούρι και Νέα Μάκρη o πρόεδρος της ΕΣΝΕ (Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος) Μυλωνάκης Μάριος, μιλώντας στo Newsbomb.gr ανέφερε ότι «ο κυριότερος λόγος για τους πνιγμούς παιδιών στην Αθήνα είναι η απροσεξία των γονιών» και τόνισε «Έστω λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα».

«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, είναι λογικό να υπάρχουν ατυχήματα, δεδομένου ότι υπάρχει μία ακτογραμμή 14.000 χιλιόμετρα. Το “παρήγορο” είναι ότι εκεί που υπάρχουν ναυαγοσώστες και επιβλέπουν τα περιστατικά κατά το ωράριο τους δεν ξεπερνούν τα δέκα», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης.

«Όσον αφορά αυτά τα δύο περιστατικά συντρέχουν αρκετοί λόγοι, ο κυριότερος είναι η απροσεξία των γονιών. Έστω λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα», συμπλήρωσε.

«Οι γονείς ανεξάρτητα από τον ναυαγοσώστη που υπάρχει στην παραλία, θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους πάνω στα παιδιά, δεν πρέπει να τα αφήνουν να απομακρύνονται. Όταν τα παιδιά φορούν σωσίβια και μπρατσάκια δεν σημαίνει ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Όταν τρώμε πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να κολυμπήσουμε ξανά. Δυστυχώς τα ατυχήματα στην Ελλάδα είναι αρκετά ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι πάνω από 70 ετών», τόνισε.

Από την πλευρά της η αστυνομική ρεπόρτερ και ναυαγοσώστρια Νάντια Αλεξίου, μιλώντας στο Newsbomb.gr έδωσε συμβουλές για τους γονείς λέγοντας: «Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα παιδιά τους. Πρέπει να φροντίσουν για την ενυδάτωση των παιδιών, να τους φοράνε καπέλο και μπρατσάκια ενώ πρέπει να αποφεύγουν τα φουσκωτά τις ημέρες που έχει αέρα. Θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές του ναυαγοσώστη, γιατί ξέρει καλύτερα τη θάλασσα, γνωρίζει τα δύσκολα σημεία και τα προβλήματα της παραλίας. Η θάλασσα θέλει σεβασμό αν τη σεβαστείς ενδεχομένως να σε σεβαστεί και εκείνη. Οι ναυαγοσώστες δεν είναι παιδονόμοι έχουν στην ευθύνη τους μία ολόκληρη παραλία».

Νέα Μάκρη: Πνίγηκε 10χρονο κορίτσι σε πισίνα

Υπενθυμίζεται ότι η τραγωδία στη Νέα Μάκρη σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, καθώς ένα 10χρονο παιδί ανασύρθηκε νεκρό από πισίνα συγκροτήματος κατοικιών στην Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό με πνιγμό παιδιού μέσα σε 24 ώρες, μετά και τον πνιγμό του 6χρονου στο Καβούρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega, το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για ένα 10χρονο κορίτσι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε ένα συγκρότημα κατοικιών που είχε πάει με τους γονείς του. Η μητέρα έβαζε τα πράγματα στο αυτοκίνητο και δεν είχε την προσοχή της, ενώ ο πατέρας ήταν σε άλλο αυτοκίνητο με το άλλο παιδί της οικογένειας και ήταν στον δρόμο για το σπίτι τους.

Η 10χρονη έπαιζε με ένα άλλο παιδάκι. Το παιδί έφυγε κάποια στιγμή για να πάρει κάτι από το δωμάτιό του και η 10χρονη έμεινε μόνη της με την μητέρα που μάζευε τα πράγματα. Πληροφορίες λένε ότι η μικρή είδε μία μάσκα στην πισίνα και πρόκειται για ένα παιχνίδι μεταξύ των παιδιών – να ρίχνουν την μάσκα στην πισίνα και μετά να την πιάνουν.

Το κορίτσι βούτηξε στην πισίνα για να πιάσει την μάσκα ωστόσο το γεγονός ότι είχε φάει, έφερε το τραγικό αποτέλεσμα. Οι 2 ιδιώτες γιατροί που βρέθηκαν στο σημείο και έκαναν ΚΑΡΠΑ στο κορίτσι ανέφεραν πως το παιδί έβγαζε φαγητό από το στόμα του.

Μέσα σε 10 λεπτά έφτασαν στο σημείο στη Νέα Μάκρη δύο μηχανές κει στη συνέχεια το ασθενοφόρο. Το 10χρονο παιδί είχε χαμηλό σφυγμό και ανέπνεε με δυσκολία.

Στο σημείο έφθασε και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε το παιδάκι στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, χωρίς διαπιστώθηκε ο θανατός της.

Τα αίτια του πνιγμού του μικρού παιδιού θα φανούν μετά την διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Η 10χρονη είχε φάει και βούτηξε στην πισίνα - Τι υποστηρίζει γιατρός που την βοήθησε

Η γιατρός μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανέφερε ότι το παιδί που είχε καταναλώσει φαγητό νωρίτερα ήταν ακόμα εν ζωή όταν το ανέσυραν από την πισίνα.

«Βοήθησα γιατί είμαι γιατρός. Εβγαζε το παιδάκι πολύ τροφή. Ο κορεσμός του είχε ανέβει», ανέφερε η αυτόπτης μάρτυρας αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το ασθενοφόρο που κλήθηκε στο σημείο να συνδράμει άργησε γιατί χάθηκε στη διαδρομή.

«Το ασθενοφόρο έφτασε σε σαράντα λεπτά, ίσως και παραπάνω» ανέφερε περιγράφοντας στην κάμερα της ΕΡΤ τις αγωνιώδεις προσπάθειες τόσο της ίδιας αλλά και ενός άλλου ιδιώτη γιατρού να σώσουν το άτυχο κοριτσάκι.

«Μένα ήρθε ένας άλλος συνάδελφος που προσπάθησε και αυτός και ένας διασώστης ο οποίος συμπτωματικά περνούσε απ έξω», ανέφερε.

Όσον αφορά τη 10χρονη δήλωσε ότι την γνώριζε από τις ημέρες παραμονής της στο κατάλυμα. «Ήταν πολύ καλή κολυμβήτρια, πολύ καλό παιδί», είπε δηλώνοντας ότι στο χαμό του συνετέλεσε το ότι είχε φάει πριν πέσει στην πισίνα.

Μία ημέρα πριν, το Σάββατο 15 Ιουλίου, ένα 6χρονο αγοράκι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την θάλασσα. Το ανήλικο αγόρι διεκομίσθη με ασθενοφόρο, από την παραλία Μεγάλου Καβουριού Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι γονείς του εν λόγω ανήλικου για έκθεση του ανηλίκου σε κίνδυνο (παράβαση του άρθρου 306 Π.Κ.), ενώ έχει παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίαςνεκροτομής.

Ήταν λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου όταν οι λουόμενοι είδαν το παιδί ανάποδα στο νερό και άρχισαν να καλούν σε βοήθεια. Ο ναυαγοσώστης που επιτηρούσε στην παραλία κολύμπησε μέχρι το σημείο και έβγαλε τον 6χρονο στη στεριά.

O ναυαγοσώστης αμέσως έκανε στο παιδί 3 κύκλους ΚΑΡΠΑ, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, που ωστόσο δεν είχαν αποτέλεσμα. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και οι προσπάθειες δύο γιατρών και μιας νοσηλεύτριας, που τυχαία βρίσκονταν για μπάνιο στην περιοχή και προσπάθησαν να επαναφέρουν το παιδί με απινιδωτή. Ο απινιδωτής έδειξε ασυστολία καρδιάς που σημαίνει ότι το παιδί ήταν νεκρό.

Μαύρο ρεκόρ με 106 πνιγμούς στις ελληνικές θάλασσες μέσα σε 45 ημέρες

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου η χώρα μας έχει καταγράψει 106 πνιγμούς σε θάλασσες φέτος, ενώ πέρυσι, το διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 15 Αυγούστου οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί έφταναν τους 196.

Από τους 106 θανάτους που σημειώθηκαν, οι 34 αφορούν λουόμενους έως και 70 ετών, ενώ 72 λουόμενοι ηλικίας 71 ετών και άνω έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Ανάμεσα στους 106 νεκρούς από πνιγμό οι 72 ήταν άνδρες και 34 γυναίκες. 62 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες, ενώ οι θάνατοι τουριστών ανέρχονται σε 44.

Σημειώνεται πως 1 στις 5 παραλίες που ελέχθησαν δεν είχαν ναυαγοσώστη ή πρώτες βοήθειες.

Συγκεκριμένα, το Λιμενικό προχώρησε σε 1.497 ελέγχους και διαπίστωσε 33 παραβάσεις σε παραλίες.

Πώς μπορούμε να σώσουμε έναν άνθρωπο που πνίγεται

Η κυρία Μπίκοφ, επικεφαλής της εθελοντικής διασωστικής ομάδας Lifeguard Hellas, μίλησε για τη διάσωση και την πρόληψη πνιγμών.

Σχετικές ειδήσεις