ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ηλεία: Μια ανάσα από τα σπίτια οι φλόγες - Μήνυμα του 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών

Φωτιά στην Ηλεία: Μια ανάσα από τα σπίτια οι φλόγες - Μήνυμα του 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών
ilialive.gr

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν από λίγη ώρα, για νέο πύρινο μέτωπο (σ.σ. μαίνονται φωτιές σε Παλαιοβαρβάσαινα και Καρούτες), στην Αρχαία Ολυμπία, και μάλιστα πολύ κοντά στην πόλη - Μήνυμα από το 112 για Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι, Σμίλα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία όπου τα πύρινα μέτωπα ξεπετάγονται το ένα μετά το άλλο με τις φλόγες να απειλούν πλέον και σπίτια.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η πύρινη λαίλαπα βρίσκεται 800 μόνο μέτρα από τα σπίτια στην Παλιοβαρβασαινα ενώ χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και του Κρόνιου λόφου, υπό το φόβο επέκτασης πυρκαγιάς προς τα εκεί.

Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι, ήχησε το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι καλούνται να κινηθούν προς Αρχαία Ολυμπία.

Το μήνυμα αφορά τους κατοίκους σε Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα.

Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 14 οχήματα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Αρχαία Ολυμπία: Eνεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου & του Κρόνιου λόφου

Έντονη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Πύργου για νέα εστία πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία, κοντά στο ξενοδοχείο Αμαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά καίει σε αναγεννημένο δάσος.

Δόθηκε εντολή για εναέρια μέσα.

Έγινε εκτροπή των εναέριων μέσων από την Παλαιοβαρβάσαινα στην Αρχαία Ολυμπία για να προλάβουν τα χειρότερα, αφού η φωτιά είναι μέσα στο χωριό.

Eνεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και του Κρόνιου λόφου, υπό το φόβο επέκτασης πυρκαγιάς προς τα εκεί.

Μέτωπο και στη Μεσσηνία

Εν τω μεταξύ σήμερα πυρκαγιά ξέσπασε και σε αγροτοδασική έκταση στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυναμείς.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός από το μέτωπο της φωτιάς, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 6 εναέρια μέσα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά σε 11 περιοχές αύριο

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για φωτιά σε 11 περιοχές την Κυριακή, 30 Ιουλίου, όπως προκύπτει από τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στις περιοχές που έχουν 4 για τον κίνδυνο φωτιάς είναι και η Αττική, όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Πολιτικής Προστασίας, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), πααμένει σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σχετικές ειδήσεις