ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Οι καταθέσεις αστυνομικών για τη δράση των Κροατών χούλιγκαν

Νέα Φιλαδέλφεια: Οι καταθέσεις αστυνομικών για τη δράση των Κροατών χούλιγκαν
EUROKINISSI.

«Ξετυλίγεται» σιγά – σιγά το κουβάρι της υπόθεσης της φονικής επίθεσης χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου δολοφονήθηκε ο οπαδός της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσουρής.

Αστυνομικοί της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» εντόπισαν μετά τις 23:00 της 7ης Αυγούστου την ομάδα των χούλιγκαν να κινείται προς την «Αγιά Σοφιά», ωστόσο, στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα για να αποτραπεί η φονική συμπλοκή, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις αστυνομικών της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» και των ΜΑΤ, που αναλύουν και το δρομολόγιο των χούλιγκαν.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας από τις καταθέσεις - «φωτιά» όσων έζησαν την αιματηρή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ο 29χρονος Μιχάλης έχασε τη ζωή του, μετά τη δολοφονική μαχαιριά των Κροατών χούλιγκανς. Αστυνομικοί, οπαδοί της ΑΕΚ, τραυματίες και άλλοι έχουν δώσει τις δικές τους μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ο ειδικός φρουρός τονίζει ότι ακολουθούσαν τα άτομα σε μία απόσταση 50 μέτρων και πως περίμεναν ενισχύσεις. Πιο συγκεκριμένα ο ειδικός φρουρός αναφέρει: «Μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μια απόσταση 50 μέτρων. Εν συνεχεία τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης ενώ εμείς κατόπιν εντολής του τμήματος ασφαλείας, παραμείναμε στο σημείο, δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις. Τα άτομα αυτά κινήθηκαν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και ενεπλάκησαν με άτομα, οπαδούς αντίπαλης ομάδας. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και ώρα 23:15 προσήλθε η ΔΡΑΣΗ 30 για ενίσχυση. Κατόπιν με εντολή του Κέντρου ασφαλείας κινηθήκαμε παράλληλα των ατόμων τα οποία άρχισαν να διασπώνται σε παράλληλες κατευθύνσεις».

Όπως καταθέτει ο ειδικός φρουρός, δέχθηκαν επίθεση από 150 Κροάτες χούλιγκαν. Χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του αναφέρει: «Είμαι αστυνομικός, φέρω το βαθμό του Ειδικού Φρουρού. Την 07/08/2023 διαταχθήκαμε προς εκτέλεση υπηρεσίας στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων κατά το ωράριο 20:00 έως 02:00 της επόμενης ημέρας. Περί ώρα 23:25 της 07/08/2023 λάβαμε εντολή από το Κέντρο Ασφαλείας, να ενσωματωθούμε με την ΟΠΚΕ Κ-223, επί της οδού Ανθέων για εντοπίσουμε στα πέριξ στενά, άτομα – οπαδούς οι οποίοι συμμετείχαν σε επεισόδια που έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο εξωτερικά του γηπέδου ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ στη Φιλαδέλφεια Αττικής. Κατά την περιπολία μας στο ανωτέρω σημείο και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Προμπονά και Αριοβαρζανού, εντοπίσαμε περί τα 150 άτομα με σκουρόχρωμα ρούχα και καλυμμένα χαρακτηριστικά του πρόσωπου τους με κουκούλες και καπέλα, τα οποία στη θέα μας κατευθύνθηκαν επί της οδού Αριοβαρζανού».

Νέα Φιλαδέλφεια: Το «χαλασμένο τηλέφωνο» της ΕΛΑΣ – Αδιάβαστες διαταγές και παραλείψεις

Μία αλληλουχία λαθών και παραλείψεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποκαλύπτεται στην υπόθεση της φονικής συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θύμα τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή. Διαταγές που καθυστέρησαν να εκδοθούν, κατεπείγοντα σήματα που δε διαβάσθηκαν, αστυνομικοί που περιπολούσαν, αλλά έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους, πριν ολοκληρώσουν την αποστολή τους, έρχονται στο φως με αιτία τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας (07/08), έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, όπως σημειώνει η «Καθημερινή».

Διαταγές που καθυστέρησαν να εκδοθούν, κατεπείγοντα σήματα που δε διαβάσθηκαν, αστυνομικοί που περιπολούσαν, αλλά έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους, πριν ολοκληρώσουν την αποστολή τους, έρχονται στο φως με αιτία τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας (07/08), έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Αποκαλυπτική της έλλειψης κεντρικού συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι η διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ασφάλειας Αττικής για τον αριθμό των Κροατών που ελέγχθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι ήλεγξαν 15 αυτοκίνητα με οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και διαβίβασαν με μέιλ στην Αθήνα τους αριθμούς κυκλοφορίας των Ι.Χ. και τα ονόματα των επιβαινόντων. Όμως, πηγές από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους τούς διαψεύδουν. Λένε ότι η ενημέρωση που έλαβαν από συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό αφορούσε μόλις δύο Ι.Χ. με κροατικές πινακίδες, καθώς και ότι ο έλεγχος έγινε κατόπιν δικής τους προτροπής.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλληλουχία των αστυνομικών ενεργειών μετά την ενημέρωση της ΕΛΑΣ από τις Αρχές του Μαυροβουνίου για τη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών. Το γραφείο της Interpol Μαυροβουνίου έστειλε σήμα στην ΕΛΑΣ στις 10:00 της Δευτέρας, με το αρχηγείο ωστόσο να εκδίδει μία αόριστη διαταγή, που καλούσε τις αστυνομικές υπηρεσίες να λάβουν «επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα».

Αν και η διαταγή έχει την ένδειξη «κατεπείγον», εστάλη από το αρχηγείο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες 14:00 και 16:00. Μάλιστα, περισσότερες από μία πηγές ενημέρωσης αναφέρουν στην «Κ» ότι από το ηλεκτρονικό σύστημα αλληλογραφίας της ΕΛΑΣ (Police On Line) φαίνεται ότι οι αξιωματικοί των περιφερειακών υπηρεσιών είτε διάβασαν με καθυστέρηση τη διαταγή (σ.σ. μετά τις 19:00) είτε δεν τη διάβασαν καθόλου. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς φέρεται να προέβησαν ετεροχρονισμένα (σ.σ. την επομένη της δολοφονίας) σε ενέργειες, προκειμένου να καλύψουν την αδράνειά τους.

Τα επιχειρησιακά λάθη, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Κατόπιν εισήγησης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, στα διόδια της Ελευσίνας είχαν διατεθεί αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας, αλλά και μία μοτοσυκλέτα με δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Αποστολή τους, να εντοπίσουν το κονβόι με τους Κροάτες χούλιγκαν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν μετά τη διέλευση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Το διάστημα μεταξύ 19:00 και 20:00, ωστόσο, στις δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για «αποδέσμευση».

Τελικά, η αυτοκινητοπομπή με τους 100 – 120 Κροάτες πέρασε από το σημείο στις 22:00 κι ενώ, στα διόδια είχε απομείνει μόνο το δίκυκλο της Ασφάλειας με τους δύο αστυνομικούς με πολιτικά. Οι τελευταίοι εντόπισαν τα οχήματα αλλά μόλις αυτά μπήκαν στην Αττική Οδό, τα έχασαν. Αναφέρεται σχετικά στη δικογραφία που συνέταξε η ΕΛΑΣ: «Τη 22:00 ώρα, από εποχούμενη περιπολία της υπηρεσίας μας, εντοπίσθηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας 25 οχήματα.

Στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα οχήματα διασπάσθηκαν, αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της Εθνικής Οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρηση αυτών».

Στον Ηλεκτρικό

Όσα έχουν αποτυπωθεί στη δικογραφία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν τελικά για το δρομολόγιο των χούλιγκαν από σταθμάρχη του Ηλεκτρικού: «Περί τη 22:55, από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό “Ειρήνη”, ενώ, επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίσθηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», αναφέρθηκε στο έγγραφο της ΕΛΑΣ.

Στις 23:00, οι Κροάτες χούλιγκαν και οι Έλληνες συνεργοί τους, εντοπίσθηκαν στον σταθμό «Περισσός» να κατευθύνονται πεζή προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τούς είδαν αστυνομικοί της ομάδας «ΔΡΑΣΗ», που είχαν μόλις δέκα λεπτά νωρίτερα πάρει εντολή να μεταβούν στο σημείο. Ο επικεφαλής της δύναμης ζήτησε ενισχύσεις με ακόμη δύο ομάδες «ΔΡΑΣΗ» και μία «ΟΠΚΕ» να φθάνουν στο σημείο μερικά λεπτά αργότερα.

Η αρχική εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων προς τους αστυνομικούς ήταν να παρακολουθούν τις κινήσεις των χούλιγκαν «εκ του μακρόθεν» και μόνο όταν ο υπαστυνόμος – επικεφαλής της δύναμης ζήτησε άδεια να επέμβουν, το κέντρο επιχειρήσεων του άναψε το «πράσινο φως», με τους αστυνομικούς να προχωρούν στις συλλήψεις των χούλιγκαν.

Σε βάρος των 105 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τρία κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της ανθρωποκτονίας, δίχως να έχει προκύψει ποιος κατάφερε το μοιραίο χτύπημα στον Μιχάλη Κατσουρή. Αυτό θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία λήψης DNA από τους συλληφθέντες και τα πειστήρια και της αντιπαραβολής του, με γενετικό υλικό από τη σορό του άτυχου νέου. Στα πειστήρια συγκαταλέγονται σουγιάδες, ξύλα με καρφιά και κηλίδες αίματος, κοντάρια κ.ά.

Χθες (09/08), πηγές του Υπουργείου τόνισαν ότι στο πλαίσιο της ΕΔΕ θα εξετασθούν 15 – 20 στελέχη του σώματος. Μάλιστα, τις βραδινές ώρες, ο Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, ο Υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Λάζαρος Μαυρόπουλος επισκέφθηκαν τη ΓΑΔΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για όσα συνέβησαν την 7η Αυγούστου.

  1. Διχογνωμία για τους ελέγχους

Η έλλειψη κεντρικού συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών προκύπτει και από τη διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ασφάλειας Αττικής για τον αριθμό των Κροατών που ελέγχθηκαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι ήλεγξαν 15 αυτοκίνητα με οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και διαβίβασαν με μέιλ στην Αθήνα τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων και τα ονόματα των επιβαινόντων. Πηγές της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους αναφέρουν ότι η ενημέρωση που έλαβαν από συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό αφορούσε μόλις δύο Ι.Χ.

  1. Πρόωρη αποχώρηση δυνάμεων

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας αλλά και μία μοτοσικλέτα με δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας είχαν αποστολή να εντοπίσουν το κονβόι με τους Κροάτες χούλιγκαν, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν μετά τη διέλευση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Στο διάστημα μεταξύ 7 και 8 μ.μ. ωστόσο, στις δυνάμεις της ΟΠΚΕ και της Τροχαίας δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για «αποδέσμευση». Τελικά η αυτοκινητοπομπή με τους 100-120 Κροάτες πέρασε από τα διόδια Ελευσίνας στις 10 μ.μ.

  1. Η ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ για τους χούλιγκανς

«Περί την 10.55 μ.μ. από τη ΣΤΑΣΥ υπήρξε ενημέρωση για περίπου 100 άτομα με κουκούλες και αντικείμενα στον σταθμό «Ειρήνη», ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης εντοπίστηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛΑΣ.

Νέα Φιλαδέλφεια: «Μάλλον πέθανε» - Συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή

Στη δημοσιότητα έρχονται οι λεπτομέρειες από τις πρώτες στιγμές των επεισοδίων που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και είχαν ως αποτέλεσμα να δολοφονηθεί ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής.

Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις που έρχονται στη δημοσιότητα, πρόκειται για άτομα που είτε βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια ανάμεσα στα επεισόδια είτε κλήθηκαν να βοηθήσουν όπως ένας ειδικός φρουρός καθώς και ένας γιατρός.

Μάλιστα, η περίπτωση του γιατρού, ο οποίος έδωσε κατάθεση, συγκλονίζει. Κι αυτό γιατί πρόκειται για το πρόσωπο που ανέλαβε την ανάνηψη του Μιχάλη Κατσουρή αλλά ο 29χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια του.

Γιατρός: «Ο Μιχάλης ήταν άπνοος και με μυδρίαση»

«Περί ώρα 23.45 προσήλθε ένα άτομο, άνδρας, με ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο άτομο δεν έφερε σφυγμούς, ήταν άπνοος και με μυδρίαση. Αμέσως εισήχθη στα επείγοντα όπου και προχωρήσαμε στη διαδικασία της ανάνηψης για το χρονικό διάστημα της μιας ώρας, πλην όμως δεν καταφέραμε να τον επαναφέρουμε στη ζωή. Το εν λόγω άτομο δεν έφερε εξωτερικά εμφανή τραύματα, εκτός από ένα θλαστικό τραύμα στην έσω επιφάνεια του αριστερού βραγχίονα, πλην όμως είχε αίμα σε όλο του το σώμα.

Αδερφός Μιχάλη Κατσουρή: «Μου είπαν... μάλλον πέθανε»

«Στις 04.00 με κάλεσε ο ξάδερφός μου και είπε ότι ο αδερφός μου, Μιχάλης έχει τραυματιστεί σοβαρά, χωρίς να ξέρει τον τρόπο που έγινε. Μετά από λίγα λεπτά μου ξανατηλεφώνησε και μου είπε ότι μάλλον έχει πεθάνει. Ήμουν εκτός Αττικής, οπότε έφτασα στο νοσοκομείο στις 8 παρά 10 το πρωί. Δε γνωρίζω πώς πέθανε ο αδερφός μου, όσο ζούσε ήταν ενεργός οπαδός της ΑΕΚ και ήταν και σε σύνδεσμο».

Ειδικός Φρουρός (ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗ): «Είχαμε οπτική επαφή με τους χούλιγκαν»

«Περί ώρα 22.45 της 7/8/2023 κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας κινηθήκαμε από Αλεξάνδρας και Πατησίων από κοινού με το Δ-4 Επόπτη της ομάδας ΔΡΑΣΗ με κατεύθυνση τον ΗΣΑΠ "ΠΕΥΚΑΚΙΑ", προκειμένου να εντοπίσουμε άτομα, περίπου 120, μαυροφορεμένα, κινούμενα ομαδικά και έχοντας στα χέρια τους καδρόνια, πιθανόν οπαδοί. Πριν αφιχθούμε στον ΗΣΑΠ "ΠΕΡΙΣΣΟΣ" αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία είχαν αποβιβαστεί από τον ΗΣΑΠ, πέρασαν τη Λ. Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια, μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα, παράλληλο της οδού Παπαναστασίου. Εμείς κινηθήκαμε παράλληλα στην οδό Παπαναστασίου, έχοντας οπτική επαφή με τα άτομα, μπήκαμε εντός αλσυλλίου, στην οδό Λυκούργου.

Τα άτομα εν συνεχεία κατέβηκαν την οδό Μαραθώνος και στη συμβολή της Μαραθώνος με την οδό Σεβαστείας μπήκαμε πίσω από τα άτομα και τα ακολουθούσαμε σε μία απόσταση 50 μέτρων. Εν συνεχεία τα άτομα κινήθηκαν στην οδό Λεύκης, ενώ εμείς κατόπιν εντολής του τμήματος Ασφαλείας παραμείναμε στο σημείο δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις. Τα άτομα αυτά κινήθηκαν επί της Πατριάρχου Κωνσταντίνου και ενεπλάκησαν με άτομα, οπαδούς αντίπαλης ομάδας..... Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και ώρα 23.15 προσήλθε η ΔΡΑΣΗ 30 για ενίσχυση. Κατόπιν, με εντολή του Κέντρου Ασφαλείας, κινηθήκαμε παράλληλα τω ατόμων, τα οποία άρχισαν να διασπώνται σε διάφορες κατευθύνσεις».

Κατάθεση τραυματία: «Με χτύπησαν με μπουκάλι στο κεφάλι»

«Χθες 7/8/2023 και περί ώρα 21.50 πήγα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για να πιω μια μπύρα. Στις 23.00 κι ενώ καθόμουν στο σημείο, ακούω ξαφνικά μια κροτίδα και είδα γύρω στα 200 άτομα με μαύρα ρούχα να τρέχουν προς το μέρος μου. Τότε ένας εξ΄αυτών με χτύπησε με ένα μπουκάλι στο κεφάλι και μετά αρκετοί άρχισαν να με χτυπάνε με τα χέρια τους. Μόλις έφυγαν, πήγα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί μου είπαν να μείνω για 72 ώρες, γιατί είχα αιμάτωμα στο κεφάλι».

Νέα Φιλαδέλφεια: Αυτά είναι τα πρώτα ονόματα των συλληφθέντων οπαδών της Ντιναμό για τα επεισόδια

Στη δημοσιότητα έρχονται τα πρώτα ονόματα των συλληφθέντων Κροατών για τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να δολοφονηθεί ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Όπως αναφέρει η κροατική ιστοσελίδα Jutarnji List, η οποία καλύπτει με συνεχές ρεπορτάζ τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα μετά την επίθεση της περασμένης Δευτέρας και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, «ο Τόμισλαβ Τ., η οικογένεια του οποίου ζει στο Ζάγκρεμπ, είναι ένας από τους συλληφθέντες στην Αθήνα, ενώ βρισκόταν στην «γ’ κατηγορία» των επικίνδυνων οπαδών, σύμφωνα με τη σχετική λίστα των κροατικών αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κροάτικη ιστοσελίδα Jutarnji List σημειώνει ακόμα πως «ο συλληφθείς είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργαζόμενος σε μεγάλη εταιρεία στο Ζάγκρεμπ, αλλά και πρόεδρος κεντρικού συνδέσμου της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που συστεγάζεται με τα κεντρικά γραφεία των διαβόητων BBB».

Ο Τ. είχε πρόσφατα συλληφθεί για επεισόδια και στην Κροατία, πριν από αγώνα μεταξύ της Χάιντουκ και της Λοκομοτίβ. Τότε η Αστυνομία είχε συλλάβει 25 άτομα, τα οποία είχε εντοπίσει μέσω καμερών. Στα συγκεκριμένα επεισόδια πήρε μέρος, σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, και ο Ιβάν Κ. από το Ζάγκρεμπ, ο οποίος μένει στη Ριέκα και βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων της Αθήνας. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την κροάτικη ιστοσελίδα και ο Ντράγκαν Κ., που μένει στη Βιέννη, και είναι εκ των ηγετών των οπαδών της Ραπίντ.

Ο 25χρονος Ι. Λ. είναι προπονητής καράτε σε σύλλογο του Ζάγκρεμπ. Η κροάτικη ιστοσελίδα μιλώντας με έναν συνάδελφό του, επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Ναι, είναι αλήθεια, το έμαθα από τον καλύτερό του φίλο, που με τη σειρά του το έμαθε από την αδερφή του.

Ξέρω ότι είναι φανατικός οπαδός της Ντιναμό και πως έχει ταξιδέψει σε Λονδίνο και Λισαβώνα. Νεότερος ήταν μέλος της εθνικής ομάδας καράτε. Εργάζεται, έχει κοπέλα και είναι ο αγαπημένος των παιδιών που προπονεί. Έμαθα ότι η οικογένειά του προσέλαβε δικηγόρο στην Κροατία και προετοιμάζεται για την ανάκριση της Κυριακής.

Όπως αναφέρει η Jutarnji List, οι οπαδοί της Ντιναμό, αναμένεται να ισχυριστούν πως βρέθηκαν στην περιοχή για να πιουν καφέ και πως προκλήθηκαν από τους οπαδούς της ΑΕΚ. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, το ίδιο επικαλούνταν και σε άλλη περίπτωση επεισοδίων.

Νέα Φιλαδέλφεια: Ανακοίνωση - πρόκληση των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Τέσσερις μέρες μετά το ταξίδι θανάτου των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκεμπ απ’ την Κροατία για την Αθήνα, την επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια και την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, οι οργανωμένοι της συγκεκριμένης ομάδας… έκαναν την εμφάνισή τους. Οι Bad Blue Boys, οι σκληροπυρηνικοί της ομάδας από την Βαλκανική χώρα, τοποθετήθηκαν μέσω ανακοίνωσής τους στο Telegram.

Εκεί οι αναφορές τους είναι έως και εξοργιστικές σε πολλά σημεία. Δεν αναλαμβάνουν την παραμικρή ευθύνη για όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ενώ το παίζουν και… θύματα της υπόθεσης, καθώς γίνεται αναφορά σε επτά μαχαιρωμένους συμπατριώτες τους. Παράλληλα, ρίχνουν ευθύνη στα ΜΜΕ που τους κατηγορούν και ζητούν να μην… καταστρέφεται η ζωή νέων ανθρώπων. Δηλαδή της δικής τους που «στιγματίζεται» με όσα ακούγονται. Μετά από μια δολοφονία που προήλθε από επίθεση που έκαναν ερχόμενοι απ’ την Κροατία όλα αυτά.

Η ανακοίνωση των BBB:

«Αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε μετά το πρωτοφανές λιντσάρισμα των Bad Blue Boys στην Αθήνα από τα ελληνικά ΜΜΕ και το κοινό τους. Δυστυχώς σε όλα αυτά συμμετέχει και ένα μεγάλο μέρος του κροατικού κοινού και των ΜΜΕ.

Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία αποδέχονται τα κροατικά ΜΜΕ το γεγονός ότι τα μέλη μας φέρουν την ευθύνη για την τραγωδία που συνέβη και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό. Ούτε μπορεί να υπάρξουν, όπως θα δείξει σύντομα ο χρόνος. Υπάρχει μόνο μια δήθεν έρευνα από τη συμβιβασμένη ελληνική αστυνομία, της οποίας ο μοναδικός στόχος είναι να κατευθύνει στη συνέχεια ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η επαίσχυντη χειρονομία της χρήσης μαχαιριού σε μια σύγκρουση οπαδών θα αποδίδεται στους Κροάτες για να ικανοποιήσουν το αιμοδιψή κοινό, τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς.

Την ίδια ώρα, επτά αδέρφια μας που βρίσκονται στην Αθήνα τραυματίστηκαν από τη χρήση μαχαιριών. Τρεις τραυματίστηκαν από φωτοβολίδες και ένα μέλος της ομάδας μας δέχθηκε έως και επτά (7!) μαχαιριές. Υπάρχει κάποιος στην Κροατία για τον οποίο αυτά που αναφέρουμε διαταράσσουν το αφήγημα σύμφωνα με το οποίο οι Bad Blue Boys ευθύνονται για όλα;

Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και το κοινό της Κροατίας: Σταματήστε αυτό το λιντσάρισμα που έχεις ως στόχο εκατό Κροάτες πολίτες και μην συμμετέχετε σε αυτό! Μην καταστρέφετε και παίζετε με τις ζωές των νέων για τον εντυπωσιασμό!».

Μιχάλης Κατσουρής: 9 Κροάτες, τρεις Έλληνες και ένας Αλβανός στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του 29χρονου

Οι αστυνομικοί που ψάχνουν τον δολοφόνο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, που έπεσε νεκρός μετά την επιδρομή των χούλιγκαν - Κροατών και Ελλήνων - το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε μια λίστα 13 ατόμων.

Η ομάδα των 13 χούλιγκαν, που σχηματίστηκε με βάση το παρελθόν και τη δράση τους, απαρτίζεται από 9 Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έναν Αλβανό και τρεις Έλληνες.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, στην κατοχή του 22χρονου Αλβανού, ο οποίος είναι οργανωμένος οπαδός, εντοπίστηκε ένας αναδιπλούμενος σουγιάς.

Όσον αφορά τους τρεις Έλληνες, στο ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ αναφέρει ότι πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς, με τους δύο να έχουν συλληφθεί και τον τρίτο να παραμένει ασύλληπτος αν και το όνομά του βρίσκεται στη δικογραφία.

O πρώτος είναι ηλικίας 27 ετών και φέρεται να έχει απασχολήσει πρόσφατα τις Αρχές, καθώς το όνομά του εμφανίζεται σε δικογραφία που σχηματίστηκε στις 9 Μαρτίου για τη δράση ομάδας που έκανε ληστρικές επιδρομές, κλοπές και επιθέσεις σε συνδέσμους. Η ομάδα αυτή, μάλιστα, φέρεται να έχει για αρχηγό μια γυναίκα η οποία παραμένει στη φυλακή δυνάμει της εν λόγω δικογραφίας.

Ο δεύτερος οργανωμένος οπαδός είναι επίσης 27 ετών και περιλαμβάνεται στην ομάδα των 13 που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών που ερευνούν την δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ. Κατά πληροφορίες στο παρελθόν έχει και αυτός συμμετοχή σε επεισόδια αθλητικής βίας.

Ο τρίτος Έλληνας, τα στοιχεία του οποίου - πέραν του ονόματος- δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία εμφανίζεται να έχει κάνει αναρτήσεις στα social media για την παρουσία και συμμετοχή του στη φονική επιδρομή με βαρείς χαρακτηρισμούς για την ΑΕΚ αλλά και το θύμα.

Σχετικές ειδήσεις