ΕΛΛΑΔΑ

SOS από τους παράκτιους αλιείς: «Οι Τούρκοι λεηλατούν τα ψάρια του Αιγαίου »

SOS από τους παράκτιους αλιείς: «Οι Τούρκοι λεηλατούν τα ψάρια του Αιγαίου »

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παράκτιοι αλιείς, καθώς τα αποθέματα, για μια σειρά λόγων, λιγοστεύουν επικίνδυνα. 

Ο Νίκος Σταμούλης, Πρόεδρος της Ένωσης πλοιοκτητών παράκτιας αλιείας, μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε στον μεγάλο κίνδυνο σύντομα το Αιγαίο να μην έχει ψάρια, για μια σειρά λόγων, εκ των οποίων και η παράνομη αλιεία των Τούρκων οι οποίοι «λεηλατούν» ότι υπάρχει στο Αιγαίο.

«Έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική κατάστροφη λόγω της παράνομης αλιείας των Τούρκων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Οι ποσότητες των ελληνικών ψαριών είναι ελάχιστες πια. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος και καμία αστυνόμευση εδώ και πολλά χρόνια.

Σε μία δεκαετία δεν θα υπάρχει ούτε γαύρος για να φάει ο Έλληνας, τα ψάρια που θα τρώμε θα είναι μόνο από ιχθυοτροφείο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Άλλη μια αιτία για το πρόβλημα είναι η ύπαρξη λαγοκέφαλων, που καταστρέφουν τα ενάλια οικοσυστήματα, ενώ και οι ίδιοι οι ψαράδες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εργασία τους, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Ο Νίκος Σταμούλης στην πρωινή εκπομπή του OPEN αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του αλιευτικού τουρισμού, καθώς αρκετοί τουρίστες, κυρίως από ΗΠΑ και Κίνα, αρέσκονται να πηγαίνουν με τους αλιείς για ψάρεμα για να γνωρίσουν τη διαδικασία.