ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική «βόμβα» με χιλιάδες νεκρά ζώα σε χωράφια και στάνες

Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική «βόμβα» με χιλιάδες νεκρά ζώα σε χωράφια και στάνες

Κακοκαιρία Daniel: Απελπιστική είναι η κατάσταση στο θεσσαλικό κάμπο που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων. Αγώνας δρόμου για την αποτέφρωση, καθαρισμούς. 

Περισσότερα από 45.000 είναι τα νεκρά ζώα, αιγοπρόβατα και χοίροι, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές από το οποία έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια τα μισά. Ο αριθμός των νεκρών ζώων αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες καταγραφές ενώ στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αποχευτεύσεις, στοιβάζονται και νεκρά τρωκτικά.

Η αφόρητη δυσοσμία στις πλημμυρισμένες περιοχές υπενθυμίζει κάθε στιγμή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που έχουν επισημάνει εδώ και μέρες οι ειδικοί, και αναμένεται να είναι το επόμενο στοίχημα για την Πολιτεία που καλείται να προφυλάξει τους κατοίκους από τη νέα απειλή.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουνε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού(σ.σ στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel). Η περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε».

Όπως εξήγησε, οι ευθύνες τότε μοιράστηκαν από τη περιφέρεια και στους δήμους με αποτέλεσμα η συλλογή των ζώων να γίνει και με ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων.

«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς της στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στη καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση».