ΕΛΛΑΔΑ

Μανώλης Πλειώνης: Σε έξι χρόνια διπλασιάστηκαν οι δαπάνες για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Μανώλης Πλειώνης: Σε έξι χρόνια διπλασιάστηκαν οι δαπάνες για τις ζημιές από τις πλημμύρες
AP Photo

Για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομία μίλησε καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης.

Ο κ. Πλειώνης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Prime», τόνισε αρχικά πως «είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε συνολική κατανόηση όλων των διαδικασιών που οδήγησαν σε αυτή την δραματική εξέλιξη, όπως τη βιώσαμε και τη βίωσαν δυστυχώς οι συνάνθρωποί μας στην περιοχή. Επίκεινται ανακοινώσεις οι οποίες θα έρθουν με τη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων».

Για τον εφιαλτικό απολογισμό των τελευταίων έξι ετών, ο καθηγητής ανέφερε πως «δυστυχώς η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία, ξεπερνά ακόμα και πολλές φορές και τα μοντέλα τα οποία έχουμε αναλύσει και έχουμε μπορέσει να κάνουμε τις προβλέψεις μας. Βιώνουμε συνθήκες οι οποίες είναι πρωτόγνωρες. Είχαμε τον Ιανό και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχαμε και τον Daniel με πλημμυρικά φαινόμενα, μοναδικά. Το μοναδικά από ό, τι φαίνεται δεν είναι τόσο σωστή η έκφραση, είναι επαναλαμβανόμενα φαινόμενα και τα οποία δεν χτυπούν μόνο την Ελλάδα. Έχουν χτυπήσει πολλές χώρες του πλανήτη. Ο ίδιος ο Daniel χτύπησε και τη Λιβύη, όπως γνωρίζετε, με πολλαπλά θύματα και αγνοούμενους που μετριούνται σε χιλιάδες».

Ο κ. Πλειώνης είπε ότι πρόκειται για συνεπακόλουθα της κλιματικής κρίσης που είναι ανθρωπογενής. «Είναι τα αποτελέσματα τα δικά μας. Εμείς δημιουργήσαμε δυστυχώς αυτές τις συνθήκες».

Όσον αφορά στο κόστος, ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογράμμισε «ότι από το 2017 μέχρι σήμερα έχει διπλασιαστεί το παγκόσμιο κόστος λόγω των καταστροφών που έχουν επέλθει με τις φυσικές καταστροφές από 135 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σε 280 δισ. το 2021 και 2022. Όπως καταλαβαίνετε, το οικονομικό κόστος δημιουργεί εκρηκτικά φαινόμενα. Αναγκάζονται τεράστιοι πληθυσμοί να μετακινηθούν είτε εντός των χωρών τους είτε διασυνοριακά και αυτό θα δημιουργήσει πιέσεις κοινωνικές, οικονομικές περαιτέρω και φυσικά δυστυχώς, κάτι το οποίο είναι γνωστό, δεν υπάρχει ακόμα νομική κάλυψη για τη λεγόμενη κλιματική μετανάστευση».

ΕΡΤ