ΕΛΛΑΔΑ

NBC: Στην Ελλάδα επικρατεί μία νέα εποχή κλιματικής πολιτικής

NBC: Στην Ελλάδα επικρατεί μία νέα εποχή κλιματικής πολιτικής

Αφιέρωμα του NBC News στην κακαιρία που σάρωσε τη χώρα. 

Το δίκτυο NBC σε ανταπόκριση απεσταλμένου του στον Παλαμά, που επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες, αναφέρει ότι με την Ευρώπη να βρίσκεται σε πόλεμο με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Όπως επισημαίνει, άνευ προηγουμένου πλημμύρες και πυρκαγιές πλήττουν τη χώρα μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία από την άλλη αυτό το καλοκαίρι, κάνοντας αναφορά στην κακοκαιρία Daniel.

Το NBC News ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, για να μιλήσει με επιστήμονες, πολιτικούς ηγέτες και ανθρώπους που ξαναχτίζουν τις ζωές τους μετά τα καταστροφικά γεγονότα και έγινε μάρτυρας μιας νέας εποχής κλιματικής πολιτικής που επικρατεί στην Ελλάδα.

Σε δήλωσή του στο δίκτυο, ο Χρήστος Ζερεφός εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να επανασχεδιάσουν πλήρως τα προγράμματα πολιτικής προστασίας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πολιτικές αναταραχές.

Περαιτέρω, σημειώνεται πως σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη το μεταβαλλόμενο κλίμα φέρνει μαζί του μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Αρχίζει να αυξάνει τη μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, ασκώντας πίεση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ωθώντας τους ψηφοφόρους στα πολιτικά άκρα.

Επισημαίνεται πως στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο

Δεν έχει καμία αμφιβολία για το μέγεθος του προβλήματος.

«Το γεγονός ότι γινόμαστε μάρτυρες αυτών των ακραίων γεγονότων με μεγαλύτερη συχνότητα σημαίνει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε την πολιτική μας προστασία με διαφορετικό τρόπο», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο NBC News αμέσως μετά την εξασφάλιση δέσμευσης 2,25 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη μετά τις πλημμύρες. «Είναι ένας πόλεμος που πρέπει να πολεμήσουμε με έναν εχθρό, μερικές φορές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, μερικές φορές που μπορούμε να συγκρατήσουμε» είχε σημειώσει.