ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Τρέμουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία -Κινδυνεύουν να χάσουν σοδειές στο Πήλιο

κακοκαιρία, Θεσσαλία
Eurokinissi

Ο εφιάλτης της κακοκαιρίας επιστρέφει ξανά με τους κατοίκους της Θεσσαλίας να τρέμουν για την επόμενη μέρα και τους αγρότες του Πηλίου να κινδυνεύουν να χάσουν σοδειές εκατομμυρίων 

Οι πληγές της θεομηνίας που έπληξε τον θεσσαλικό κάμπο ακόμη δεν έχουν κλείσει. Ο υγρός εφιάλτης άφησε πίσω του 16 νεκρούς, εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια, πνιγμένα σπίτια και πλημμυρισμένες γεωργικές εκτάσεις.

Ο εφιάλτης της κακοκαιρίας επιστρέφει ξανά με τους κατοίκους της Θεσσαλίας να τρέμουν για το τι θα τους βρει. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και πιθανότατα το Ιόνιο.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τρέμουν στην ιδέα πως μια νεροποντή θα «χτυπήσει» ξανά τα σπίτια τους, μετά την κακοκαιρία Daniel. «Μπροστά μας έχουμε χειμώνα, δεν ξέρουμε ακόμη αν θα βρέξει πολύ. Άνθρωποι πνίγηκαν, υπήρξαν τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες», αναφέρουν μεταξύ άλλων κάτοικοι στο MEGA.

Οι κάτοικοι σε αρκετά χωριά της Θεσσαλίας προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν κάποιες βδομάδες μετά τη φονική κακοκαιρία. Η στάθμη των υδάτων σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 2 μέτρα και κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι μία νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τις ήδη επιβαρυμένες περιοχές τους.

Κινδυνεύουν να χαθούν σοδειές εκατομμύριών στο Πήλιο

Την ίδια στιγμή, τον δικό τους Γολγοθά ζουν οι κάτοικοι του Πηλίου που επιχειρούν να στήσουν ξανά τη ζωή τους. Σε απόγνωση είναι οι αγρότες που κάνουν μια δραματική έκκληση να αποκατασταθεί το δίκτυο διαφορετικά θα καταστραφεί ολοσχερώς η παραγωγή τους.

Σοδειές εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, παραμένουν στα δέντρα και οι παραγωγοί αδυνατούν να τα συλλέξουν εξαιτίας του κατεστραμμένου οδικού δικτύου.

Σε μία εβδομάδα από τώρα ξεκινά η παραγωγή στα κάστανα, με τους παραγωγούς, όπως λένε, να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα κτήματά τους, αφού υπάρχουν κατεστραμμένοι δρόμοι. «Ξεκινάμε από το μηδέν, κινδυνεύει να χαθεί όλη η παραγωγή», λένε στην κάμερα του OPEN.

Από την επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές στους πληγέντες

Ξεκινούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές προς τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel, η οποία έπληξε τη Θεσσαλία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως είπε, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 24.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις και 4.000 προσωρινές.

«Η διαδικασία διασταυρώσεων έχει αρχίσει με ταχύτητα και προσοχή, ενώ από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας εκκινούν σταδιακά οι πληρωμές» σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις