ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Σέλας: Πότε θα ξαναδούμε το μαγευτικό φαινόμενο στην Ελλάδα - Πώς δημιουργείται

Βόρειο Σέλας: Πότε θα ξαναδούμε το μαγευτικό φαινόμενο στην Ελλάδα - Πώς δημιουργείται
Sebastian Sainio
Forecast Weather

Ορατό έγινε το Βόρειο Σέλας από τη βόρεια Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής 9 Νοεμβρίου - Πού οφείλεται το φαινόμενο - Πότε θα το ξαναδούμε 

Μαγευτικές εικόνες έφτασαν στη χώρα μας το βράδυ της Κυριακής όπου το Βόρειο Σέλας φώτισε τον ουρανό της χώρας. Μεγάλη πιθανότητα για πιο ισχυρά φαινόμενα την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, γεωμαγνητικές καταιγίδες αναμένεται να προκαλέσουν παρόμοια γεγονότα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό το βράδυ της Κυριακής στην Ευρώπη και ήταν εξαιρετικών διαστάσεων ενώ σοκ και δέος προκαλούν οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από τη Φινλανδία.

Sebastian Sainio

Υπενθυμίζεται ότι το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στον ουρανό των Σερρών, της Ξάνθης και σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας.

Πώς εξήγησε ο Γιάννης Καλλιάνος το φαινόμενο της εμφάνισης στην Ελλάδα

Το Βόρειο Σέλας μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Η αιτία που έφτασε μέχρι τα Βαλκάνια είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εξαιτίας μίας εξαιρετικά ισχυρής ηλιακής έκλαμψης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς πρόκειται κατά κανόνα για ένα φαινόμενο που γίνεται ορατό μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Δείτε τι λέει ο Γιάννης Καλλιάνος για το φαινόμενο με το Βόρειο Σέλας:

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλας οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα, ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη.

Όταν ωστόσο προκαλείται σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, το αποτέλεσμα είναι να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Η εξήγηση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο το Σέλας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρούμε σπάνια στη χώρα μας και προκαλείται γενικά από τις ισχυρές μαγνητικές καταιγίδες.

«Χθες το βράδυ, 5 Νοεμβρίου 2023, παρατηρήθηκε σέλας από περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ένα φαινόμενο που σπάνια παρατηρούμε στη χώρα μας. Σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων. Οι μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας (μέσω του ηλιακού ανέμου)», τονίζεται αρχικά στη ανάρτηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στη συνέχεια αναφέρεται: «H μαγνητική καταιγίδα που καταγράφηκε χθες χαρακτηρίζεται έντασης G3 (στην κλίμακα από G1 έως G5). Το σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που καθώς κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας».

Σχετικά με το κόκκινο χρώμα του οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρουν: «Το κόκκινο χρώμα του σέλαος εκπέμπεται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο κατά την σύγκρουσή του με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας.
Η μορφή του σέλαος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.
Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα».

Το Βόρειο Σέλας έχει εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όπως είναι ήδη γνωστό εμφανίζεται στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, όπως τον βόρειο πόλο και Σκανδιναβία, ενώ στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί κάποιες φορές.

«Τελευταία φορά στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 2003, το είχε καταγράψει κάποιος αστροφωτογράφος από την Εύβοια. Πιθανόν να είχε εμφανιστεί και το 2001. Αναφορές ότι είχε φανεί στη χώρα έγιναν και το 1940 και το 1870. Τα τελευταία 150 χρόνια έχει εμφανιστεί περίπου 10 με 12 φορές», αποκάλυψε ο κ. Γιαννόπουλος.

Μάλιστα το φαινόμενο εμφανίζεται και σε άλλους πλανήτες όπου υπάρχει ατμόσφαιρα.

vorio-selas-3.jpg
Sebastian Sainio