ΚΑΙΡΟΣ

Πρωτοφανές: Το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα - Συγκλονιστικές εικόνες

Πρωτοφανές: Το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα - Συγκλονιστικές εικόνες
Καιρικά Νέα Θράκης

Μαγικές εικόνες προσέφερε σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (και στη Θεσσαλονίκη), το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας χαρίζοντας μαγικές εικόνες.

Σέλας στη Βόρεια Ελλάδαforecastweather.gr

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του Northmeteo, το κόκκινο χρώμα που πήρε ο ουρανός «μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».

Το εντυπωσιακό φαινόμενο είναι ορατό και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Γιατί το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε με κόκκινο χρώμα

Σύμφωνα με την εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα στο Βόρειο Σέλας οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.

Όταν όμως το χρώμα είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.