ΕΛΛΑΔΑ

Τριαντόπουλος για πλημμυροπαθείς: Επίδομα 150 ευρώ ανά τ.μ. σε σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα»

Τριαντόπουλος για πλημμυροπαθείς: Επίδομα 150 ευρώ ανά τ.μ. σε σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα»

Έχουν δοθεί ήδη 108,1 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς από την πρώτη αρωγή 

Από τη Λάρισα πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Διοικητική της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, από τις καταβολές έχουν δοθεί 108,1 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς από την πρώτη αρωγή, ενώ οι αιτήσεις μέσα από την πλατφόρμα, δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους, συγκεκριμένα, «40% είναι οι μη δικαιούχοι», είπε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε πως οι αυτοψίες και έλεγχοι στην περιοχή, έχουν ξεπεράσει τις 37.000.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε επίσης ότι πρόκειται να δοθεί επίδομα 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κίτρινες».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Καλησπέρα σας από τη Λάρισα όπου συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας. Έχοντας το πλαίσιο της κρατικής αρωγής στον πυρήνα του όσον αφορά την πρώτη αρωγή μέχρι σήμερα, μέσα από 17 προκαταβολές έχουν χορηγηθεί 108,1 εκατομμύρια ευρώ προς περισσότερους από 29.000 πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα προς 29.130 νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες. Η διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων συνεχίζεται από τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε η πρώτη αρωγή να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσους τη δικαιούνται.

Είναι κάτι που το έχω υπογραμμίσει ξανά, ότι οι αιτήσεις της πρώτης αρωγής μέσω της πλατφόρμας δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους. Η εικόνα από τις διασταυρώσεις μέχρι τώρα καταλήγει σε ένα ποσοστό κοντά στο 40% μη δικαιούχων. Και το έργο από τα στελέχη του υπουργείου φυσικά συνεχίζεται. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τον ΕΛΓΑ, ώστε ανάλογα με τη ροή των στοιχείων για τους πληττόμενους αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και επιχειρήσεις, να προχωρά και η καταβολή της πρώτης αρωγής.

Συνεχίζεται και το έργο των κλιμακίων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο πεδίο, με το σύνολο των αυτοψιών, ελέγχων και επανελέγχων να έχει ξεπεράσει τις 37.000. Έργο πάνω στο οποίο εδράζεται το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής της προσωρινής στέγασης, με την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, αλλά και τη χορήγηση οικίσκων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται ανάλογα και με τα αιτήματα και την προεργασία από τους Δήμους που τα αιτούνται.

Στο έργο στο έργο αυτό εδράζεται και το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση σπιτιών και κτιρίων. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής αποφασίσαμε την χρεοπροσαρμογή του σχήματος στις συνθήκες, στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από αυτό το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μια προσαρμογή που αφορά τις επισκευές κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας, μετά από αίτηση του δικαιούχου.

Συγκεκριμένα, εντός των δημοσιονομικών ορίων της αρχικής εκτίμησης αποφασίστηκε μεταξύ άλλων. Πρώτον, η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, όπως είναι για παράδειγμα τα «πράσινα» και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα και δεύτερον, η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με εξολοκλήρου και σε αυτή την περίπτωση δωρεάν κρατική αρωγή. Στις περιπτώσεις των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και έχουν επηρεαστεί λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία και έχουν επηρεαστεί σημαντικά και αυτά από την πλημμύρα.

Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις τα κίτρινα σπίτια που λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια, προϋπόθεση είναι και η υποβολή από τον ιδιοκτήτη βεβαίωσης μηχανικού περί μη διαπίστωσης βλαβών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται στις 22.501 ευρώ, ενώ στην προηγούμενη περίπτωση το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται ένα σπίτι στις 15.000 ευρώ.

Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά την ολοκλήρωση των επισκευών θα προβλέπεται η έκδοση βεβαίωσης περαίωσης επισκευαστικό των εργασιών και η προσκόμιση σχετικών και σχετιζόμενων αποδείξεων προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών με τις αντίστοιχες προσαρμογές να ακολουθούν.

Για τις περιπτώσεις των χαρακτηρισμένων ως κίτρινων κόκκινων κατοικιών και κτιρίων με βλάβες στα φέροντα στοιχεία ισχύει το θεσμικό πλαίσιο ως έχει, όπως ισχύει και η πρόβλεψη για το πλήθος. Χτιστά σπίτια που μπορούν να ανακατασκευαστούν με σύγχρονα υλικά. Συνεχίζουμε συνεπώς να εργαζόμαστε και να για να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες και μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί για τους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία.

Εργαζόμαστε όλοι σε στενή συνεργασία με όλους και πρωτίστως με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να πετύχουμε την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και να επαναφέρουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης βιώσιμης ανάπτυξης».

Τα στοιχεία των λοιμωδών νοσημάτων στη Θεσσαλία

Αναλυτικά οι δηλώσεις του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη:

«Καλησπέρα και από μένα. Τα δεδομένα του δικτύου συνδρομητικής επιτήρησης αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου του 2023. Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί 8.940 προσέλευσης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας, 187 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 1079 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Από τις ταχείες μεθόδους ανίχνευσης αντιγόνου που διενεργήθηκαν, 345 είχαν θετικό αποτέλεσμα για covid-2.

Σχετικά τώρα με την αναλογική νοσηρότητα των περιστατικών γαστρεντερίτιδας κυμαίνονταν γύρω από το αναμενόμενο επίπεδο και δεν υπερέβαινε το όριο ειδοποίησης σχετικά με τα περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού, η αναλογική νοσηρότητα βρισκόταν άνω του αναμενόμενου επίπεδο, αλλά χαμηλότερα από το όριο ειδοποίησης.

Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν 23 εισαγωγές περιστατικών γαστρεντερίτιδας και 122 εισαγωγές περιστατικών λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Η αναλογική νοσηρότητα των εισαγωγών κυμαινόταν γύρω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί 24 έλεγχοι μοριακής μεθόδου ανίχνευσης παθογόνου γαστρεντερικού και σε 22 από αυτούς ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό παθογόνων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 46 έλεγχοι μοριακής μεθόδου ανίχνευσης παθογόνων ανώτερου αναπνευστικού, εκ των οποίων σε 23 ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό παθογόνων.

Το δίκτυο συνδρομητικής επιτήρησης συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά τα περιστατικά λοίμωξης γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος στις υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Δεν παρατηρείται συρροή περιστατικών γαστρεντερίτιδας ή και λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που να σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σχετικά τώρα με τα άλλα λοιμώδη νοσήματα που σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα μέχρι και σήμερα 17 Νοεμβρίου 2023, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 52 κρούσματα λεπτοσπείρωση, ενώ βρίσκονται υπό διερεύνηση 83 περιστατικά, εκ των οποίων τα 73 έχουν αρνητικό πρώτο έλεγχο, ενώ συνολικά έχουν καταλήξει δύο κρούσματα και νοσηλεύεται ένα.

Όσον αφορά τώρα στα περιστατικά κοξάκι στην περιοχή της Λάρισας σε σχέση με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ στις 14 Νοεμβρίου του 2023, έχουν προστεθεί δύο περιστατικά τα οποία προσκομίστηκαν στα νοσοκομεία της Λάρισας και είχαν κλινική εικόνα παρόμοια με λοίμωξη από κοξάκι. Επομένως ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 43. Η κλινική εικόνα των δύο νέων περιστατικών ήταν, όπως και για την πλειοψηφία των προηγούμενων, ήπια, χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Αύξηση παρόμοιων περιστατικών δεν παρατηρήθηκε στα νοσοκομεία των περιφερειακών της Μαγνησίας, Σποράδων, Τρικάλων και Καρδίτσας, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας και η απουσία αντίστοιχης αύξησης στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την πλημμύρα μετά από την κακοκαιρία, είναι ενδεικτική ότι η κυκλοφορία του ιού δεν σχετίζεται με την πλημμύρα.

Όσον αφορά τώρα το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι σήμερα 17 Νοεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις χιλιάδες 129 λήψεις δειγμάτων πόσιμου νερού. Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι στο Δήμο Σοφάδων, το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Κέδρου και Άσημοχωρίου, ενώ κρίνεται ακατάλληλο για την Τοπική Κοινότητα Γεφυριών. Εκτός από τις αλλαγές στο Δήμο Σοφάδων δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και υπάρχουν όσα αναφέρονται στην ανάρτηση της 16ης Νοεμβρίου του 2023 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά τώρα για το δίκτυο της ποιότητας κολύμβησης, μέχρι και σήμερα 17 Νοεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί 209 λήψεις δειγμάτων σε ύδατα ακτών κολύμβησης. Δεν υπάρχουν αλλαγές και ισχύουν όλα όσα αναφέρθηκαν στην επίσημη ανακοίνωση στις 3 Νοεμβρίου του 2023.

Συνεχίζοντας το δίκτυο όσον αφορά την οικολογική επιτήρηση, από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου του 2023 δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το τελευταίο κρούσμα της λοίμωξης που καταγράφηκε στη Θεσσαλία είχε έναρξη συμπτωμάτων στις 6 Οκτωβρίου του 2023.

Στο πλαίσιο της έκτακτης ενισχυμένης ετυμολογικής επιτήρησης, συνεχίζεται ο έλεγχος των συλλεχθέντων κουνουπιών από τις πληγείσες περιοχές. Αναλυτικότερα, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 48.000 κουνούπια, τα οποία συλλέχθηκαν Την περίοδο από τις 11 Σεπτεμβρίου έως και στις 9 Νοεμβρίου, από δειγματοληπτικό σταθμό σε 100 οικισμούς Θεσσαλίας. Από το σύνολο των συλλεχθέντων κουνουπιών που πραγματοποιήθηκαν, το 63% αφορούσε σε κύριους διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Την εβδομάδα 45η μέχρι τις 12 Νοεμβρίου έγιναν 100 δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σε 66 οικισμούς. Μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν ελεγχθεί για παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου συνολικά 853 ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών, οι οποίες συλλέχθηκαν το διάστημα από τις 11 Σεπτεμβρίου έως και τις 17 Νοεμβρίου από 663 δειγματοληψίες, εκ των οποίων 651 δειγματοληψίες ήταν αρνητικές στην παρουσία του ιού και 12 δειγματοληψίες ήταν θετικές.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι οι στοχευμένες δράσεις διαχείρισης των κουνουπιών με τη συνδρομή πολλών αρχών και φορέων, εκτιμούμε ότι ήταν αποτελεσματικές και ότι συνεισέφεραν στην καταγραφή μικρού αριθμού κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές και μάλιστα πιθανά μικρότερο του αναμενόμενου.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε σύγκριση και με άλλες περιφέρειες, δεν καταγράφηκε μετά τις πλημμύρες, αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων της λοίμωξης του Δυτικού Νείλου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Απεναντίας, ο μικρός αριθμός κρουσμάτων της λοίμωξης που καταγράφηκε μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα ή και σε επίπεδα μικρότερα των αναμενόμενων, συγκρίνοντας με τις καταγραφές στις άλλες περιοχές της χώρας.

Τέλος, αναφορικά με τον έλεγχο των οστράκων καλλιεργειών, σημειώνεται ότι η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει η ίδια. Η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τους έως τώρα καλλιεργητές και προκύπτει ότι τα ύδατα των περιοχών παραγωγής οστράκων της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζει ορατή φερτή ύλυη. Παραμένει όμως προληπτικά κλειστή μία ζώνη ασφαλείας παραγωγής οστράκων στην Πιερία, που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Πηνειού, χωρίς όμως να γειτνιάζει σε αυτές».