ΕΛΛΑΔΑ

Εισιτήρια τέλος στα ΜΜΜ - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Εισιτήρια τέλος στα ΜΜΜ - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Τα παραδοσιακά εισιτήρια πολύ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν

Νέα ήθη και έθιμα στις μεταφορές μας με τα Μέσα, καθώς τα χάρτινα εισιτήρια θα αποτελέσουν άμεσα παρελθόν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τον πρώτο (και τελευταίο) λόγο θα έχουν τα smartphones όπου μέσω του συστήματος NFC θα γίνεται η επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Με το σύστημα των ανέπαφων συναλλαγών ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να εκδώσει κάποιο εισιτήριο από τα μηχανήματα, αλλά θα αρκεί να τσεκάρει την τραπεζική του κάρτα του ή το κινητό του τηλέφωνο στις συσκευές επικύρωσης.

Κύριος στόχος φυσικά είναι η καταπολέμηση των «τζαμπατζήδων» που μπαίνουν στα Μέσα χωρίς εισιτήριο και κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Γιώργο Σπηλιόπουλο, μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί στα λεωφορεία του αεροδρομίου και, βάσει προγραμματισμού, στόχος είναι να εφαρμοστεί παντού έως την άνοιξη του 2024.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Το επιβατικό κοινό θα πραγματοποιεί την αγορά του κομίστρου με τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών από κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή (π.χ. Google Pay).

Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση σε επιλεγμένους λογαριασμούς του πελάτη για την εκτέλεση ψηφιακών συναλλαγών, στον εξοπλισμό πώλησης, στα επικυρωτικά μηχανήματα (σε λεωφορεία, τραμ και σταθμούς Μετρό) και σε καρταναγνώστες πυλών διέλευσης επιβατών (στους σταθμούς του Μετρό).